Web Analytics
scris joi, 13.02.2020

Doi dintre „locotenenţii” lui Chelu, judecaţi pentru delapidarea Alprom

# Procesul se judecă la Tribunalul Argeș, iar Parchetul a finalizat rechizitoriul la 7 ani după ce s-a început cercetarea penală în cauză # Instanța îl caută prin penitenciare pe Ştefan Niţache Badea din Topoloveni

Doi dintre „locotenenţii” lui Chelu, judecaţi pentru delapidarea Alprom

De la sfârșitul anului trecut, pe rolul Tribunalului Argeș se află un dosar în care patru persoane, inclusiv doi dintre „locotenenții” omului de afaceri Cătălin Chelu, decedat în 2014, sunt judecați pentru delapidarea Alprom. Printre cei judecați se numără Gabriel Constantinescu, principalul om de încredere al lui Chelu, dar și Badea Ștefan Nițache, un alt ”locotenent” al fostului patron al Alprom. Acum Nițache este de negăsit.

Nițache voia să ajungă la chestorul Fătuloiu, prin băiatul acestuia, Alex, cu care se cunoștea

La ultimul termen al procesului, ce a avut loc pe 28 ianuarie, magistrații Tribunalului Argeș au stabilit emiterea de adresă către Administrația Națională a Penitenciarelor și către IGPR pentru a se verifica dacă Badea Ștefan Nițache figurează în arestul vreunui penitenciar sau inspectorat de poliție ori dacă acesta a solicitat stabilirea unui domiciliu peste hotare. Acesta din urmă este din Topoloveni și era amic cu Alex Fătuloiu, fiul chestorului Fătuloiu. Acesta a fost și motivul pentru care Cătălin Chelu l-a împins pe Nițache, pe post de săgeată, ca intermediar al unei mite de 1 milion de euro, pe care i-a propus-o în 2012 chestorului ca să-l scape de un dosar de evaziune. În același dosar de la Tribunalul Argeș, în afară de delapidarea în formă continuată de la Alprom, Gabriel Constantinescu este judecat pentru complicitate la spălare de bani și participație improprie la evaziunea fiscală.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a început cercetarea în acest dosar în 2011 și a finalizat rechizitoriul pe 31 mai 2018.
Intrarea în acționariatul Alprom Pitești și problemele apărute ulterior sunt cele care i-au adus căderea controversatului om de afaceri Cătălin Chelu. Chelu, Constantinescu și Badea Ștefan Nițache au fost arestați în noiembrie 2010 la propunerea DNA pentru tentativa de a-i oferi un milion de euro mită fostului șef al Poliției Române, Dan Valentin Fătuloiu. Chelu a reclamat atunci faptul că dosarul DNA este o răzbunare a lui Fătuloiu și că acesta din urmă, prin firma soției sale, avea relații comerciale cu Alprom Pitești înainte ca societatea să fie preluată de el.
Cert este că, înainte de condamnarea finală de 6 ani cu executare, Cătălin Chelu a fugit din țară, în Iordania, și, după ce o perioadă nu s-a mai știut nimic de el, în 2014 a apărut informația că omul de afaceri a murit în afara țării. Oficial se știe că moartea lui Chelu ar fi survenit în decembrie 2014, pe fondul unei insuficiențe cardiace.

Gabriel Constantinescu, implicat și la Electroargeș

Gabriel Constantinescu, principalul „locotenent” al lui Cătălin Chelu, a preluat la sfârșitul lunii ianuarie a.c. controlul unei alte societăți aflate inițial în portofoliul lui Chelu, SPIT SA Bucovina Suceava, după ce a vândut participațiile de la o alta – Mecanica Rotes.
Președintele Consiliului de Administrație al Electroargeș, Constantin Ștefan, a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a face verificări referitoare la o serie de tranzacții cu acțiunile Electroargeș derulate de la începutul anului 2016 și până la începutul anului 2017. Iar în sesizare se face referire și la Gabriel Constantinescu.
”În urma consultării registrului acționarilor s-a constatat că tranzacțiile au avut loc între persoanele, societățile controlate/afiliate lui Gabriel Constantinescu, dar, în același timp, este vizibilă și intervenția domnilor Tudor Dumitru și Ion Gavrilă în perioada în care pe piață nu existau cumpărători sau când trendul era în scădere, urmărindu-se creșterea artificială a prețului acțiunilor Electroargeș”, se precizează în sesizarea depusă la ASF.
În urma tranzacțiilor simulate din perioada 2016 – 2017 prețul unei acțiuni a crescut artificial de la 0,55 lei la 1,7lei/acțiune, iar valoarea pachetelor de acțiuni deținute de Ion Gavrilă, Tudor Dumitru și Gabriel Constantinescu la Electroargeș a crescut de aproape patru ori.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. // Doi dintre „locotenenţii” lui Chelu, judecaţi pentru delapidarea Alprom. //
    – Aiurea gandire ; daca el era chel, cum sa fi vrut sa creasca par/blana pe Alprom ?!
    Dar, tot crescura niste capre/pe bune – caprele italianului. Halal industrie : lemnu’ se duce ; ai nostri/MARI INDUSTRIESI se k ka pe ei/”cultiva” capre !

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...