Ansamblul „Plai de Dor” și cei patru reprezentanți ai Primăriei Mioveni s-au întors, marți, din China și au avut parte de condiții speciale la primirea pe Aeroportul Otopeni. Pentru că au venit din țara unde acționează coronavirusul, membrii delegației vor sta în casă 14 zile, urmând să beneficieze de concediu medical și absențe motivate la școală.
Aceștia plecaseră pe 22 ianuarie pentru a participa la Festivalul Internațional al Primăverii din Chaoyang – Beijing, eveniment organizat cu ocazia Anului Nou Chinezesc. Turneul ansamblului din Mioveni ar fi trebuit să dureze 10 zile, însă a fost ratat din cauza epidemiei cu noul coronavirus. Zona în care au fost cazați argeșenii se află la peste 1400 km de regiunea afectată de virus, susține primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu. Acesta spune că grupul a plecat în China înainte de de a fi emise avertizările de călătorie, iar informațiile publice din acel moment nu prezentau motive de îngrijorare. „Ambasada României la Beijing a monitorizat situația, iar membrii delegației au avut parte de o atenție deosebită din partea organizatorilor” , mai spune primarul, care asigură că toți cei plecați se află în condiții bune de sănătate și că nu sunt semne de îngrijorare.
Marți, la sosirea în Aeroportul Otopeni, delegația din Argeș a fost trecută printr-un culoar special, iar toți membrii au completat formulare specifice și au fost evaluați din punct de vedere medical. Tot marți, reprezentanții unităților sanitare argeșene au organizat o conferință de presă, la sediul Consiliului Județean Argeș, în care au prezentat măsurile luate la nivel local. Autoritățile susțin că membrii delegației plecate în Beijing vor fi monitorizați zilnic, timp de 14 zile, și nu vor fi primiți în colectivitate. De asemenea, toți membrii delegației au primit informări cu recomandări scrise de specialiștii DSP și vor primi scutiri medicale. „Timp de 14 zile recomandăm izolarea la domiciliu. Monitorizarea stării de sănătate pe care o vom face activ, prin telefoane date fiecăruia dintre aceștia în următoarele 14 zile, se va extinde și la membrii de familie, cărora nu le putem cere sau impune să rămână la domiciliu. Rămânem în stare de alertă și monitorizarea nu se va limita doar la persoanele care s-au întors din călătorie, ci și la comunitate și membrii familiei”, a declarat dr. Adrian Stoica.
# Sorina Honțaru, DSP Argeș: „Nu trebuie să ne alarmăm. Doar că acești oameni trebuie să înțeleagă că trebuie să fie monitorizați și izolați la domiciliu”
De asemenea, Sorina Honțaru, directoarea Direcției de Sănătate Publică Argeș, a precizat că în Argeș s-a constituit un grup de monitorizare și management al acestor cazuri. „Zilnic, noi îi vom suna între 7: 30 și 8: 30 și vom lua starea de sănătate, îi vom întreba dacă prezintă vreun simptom, iar în intervalul dintre cele două apelări, colaborăm permanent cu medicii de familie, pe care i-am rugat să țină legătura cu acești oameni. (…) Nu trebuie să ne alarmăm. Doar că acești oameni trebuie să înțeleagă că trebuie să fie monitorizați și izolați la domiciliu”, a declarat Sorina Honțaru. În cazul în care apare vreun simptom, persoana respectivă va fi preluată cu o ambulanță și transportată direct la Institutul Naţional „Matei Balş”, singurul care are capacitatea de testare a cazurilor suspecte de noul coronavirus.
# „Din păcate, acest virus mutant e agresiv și are posibilitatea de a se transmite de la om la om”
Singura persoană din DSP Argeș care va da informații referitoare la coronavirus și despre grupul care a venit din China este dr. Adrian Stoica, medic primar epidemiolog și șeful Compartimentului de Boli Transmisibile din DSP Argeș: „Este o boală provocată de un virus nou, virus apărut printr-o reasortare genetică din regnul animal și accidental. După ce a stat o vreme într-o gazdă, se presupune că ar fi fost niște specii de șerpi pe care chinezii îi mănâncă, a fost transmis la om, probabil prin obiceiuri alimentare. Din păcate, acest virus mutant e agresiv și are posibilitatea de a se transmite de la om la om, s-a adaptat parazitării organismelor umane. Dar este ceva de dată foarte recentă, în 30 decembrie au fost primele cazuri confirmate. Datele sunt insuficiente pentru a caracteriza istoria acestei boli. Trebuie să avem răbdare ca lumea științifică să digere toate informațiile care au venit într- un volum foarte mare și timp scurt, insuficiente pentru a formula concluzii. Care e durata bolii, perioada de incubație, sunt date care se schimbă, deocamdată, de la zi la zi și încă învățăm din experiențe”.
0 Comentarii