Web Analytics

Concluziile raportului corpului de control al M. S. în cazul morții argeșencei care a ars pe masa de operație, la Sp. Floreasca

de | 7.01.2020 18:18 | Actualitate

Ministrul Sănătății a prezentat marţi concluziile raportului corpului de control în cazul tragediei petrecute la finalul anului trecut, la Spitalul Floreasca din București. Victor Costache a enumerat o serie de greșeli ce au dus la moartea Gheorghiței Badea, pacienta de 66 de ani, care, pe 22 decembrie 2019, a luat foc pe masa de operație.
În primul rând, femeia nu a fost testată în ceea ce priveşte alergia la iod. În plus, operația a fost făcută de un medic rezident, fără supraveghearea unui îndrumător, niciunul dintre medicii din echipa operatorie neaflându-se în serviciul de gardă, deşi, potrivit ministrului, regula este ca atunci când operează un medic rezident, intervenţia să fie făcută sub directa și stricta supraveghere a îndrumătorului sau a responsabilului de rezidenți.

Ministrul a mai anunţat că a fost utilizat greşit biocidul pe bază de etanol (de concentrație 89%), care prezenta „un risc combustional major”, mai ales că respectiva substanţă era destinată doar dezinfecției chirurgicale a mâinilor echipei operatorii. Folosirea bisturiului electric împreună cu acest biocid pe bază de alcool a fost, desigur, o altă greşeală.
Mai mult, ministrul Victor Costache a dezvăluit că incidentul care s-a transformat în tragedie nu a fost menţionat de la început, ci, ulterior, separat, într-o anexă.
Direcția de Sănătate Publică a aplicat mai multe amenzi administrative, în valoare totală de 30.000 de lei: 20.000 pentru spital și 10.000 pentru medici și asistente, iar Mircea Beuran, șeful secției chirurgie a spitalului Floreasca, a fost demis din funcție (dar va putea profesa în continuare).
Foto gov.ro

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii