Web Analytics

Anchetă epidemiologică la Școala din Costești după ce 9 copii au fost internați cu greață și vărsături

de | 29.11.2019 13:41 | Actualitate

Suspiciuni de enteroviroză la Școala din Costești

Nouă copii de la Școala Gimnazială nr. 1 Costești au fost internați la spital cu greață și vărsături. Cauza îmbolnăvirii în masă nu a fost încă identificată. DSP Argeș a declanșat o anchetă în acest caz. Medicii iau în calcul posibilitatea unei enteroviroze, care se transmite pe cale fecal-orală prin folosirea aceloraşi pupitre sau grupuri sanitare.

Nu este vorba de un focar de toxiinfecție alimentară, pentru că acești copii nu au consumat niciun aliment în comun, doar unii au băut laptele școlar UHT, numai unii au băut apă de la robinetul din școală și niciunul nu a cumpărat nimic de la chioșc. Singurul element comun pentru acești copii este școala. Diagnosticul la 48 de ore încă nu ne-a fost comunicat, dar credem că este vorba de enteroviroză, pentru că ea se transmite prin contact direct și prin obiecte contaminate, wc, mobilier școlar, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, dr Aura Copciag, şef serviciu control în sănătate publică la DSP Argeş

Dr Aura Copciag, şef serviciu control în sănătate publică, DSP Argeş

Miercuri, 27 noiembrie, șase copii au fost internați la secția Pediatrie a Spitalului Municipal “Regele Carol I” din Costeşti. În doar 24 de ore, s-au internat alți trei. Diagnosticul la internare a fost sindrom dispeptic (tulburare a procesului de digestie, n. red.), iar simptomele au fost greață și vărsături. Copiilor li s-au recoltat probe rapide pentru detectarea norovirusului, care au ieșit negative. Elevii nu au necesitat tratamente perfuzabile sau injectabile, dar rămân în supravegherea medicilor. Câțiva dintre ei vor fi externați astăzi, restul mâine.

Școala din Costești a primit amendă de 2000 lei pentru dezinfecție necorespunzătoare în sălile de clasă

Școala din Costești, sursă foto: școlididactic.ro

Direcția de Sănătate Publică a fost notificată de către Spitalul din Costești încă de ieri dimineață. Joi, 28 noiembrie, o echipă s-a dus la spital să facă ancheta epidemiologică și altă echipă din cadrul serviciului de control a verificat școala. Unitatea de învățământ din Costești a primit o sancțiune contravențională pentru că nu s-au efectuat corespunzător operațiunile de dezinfecție, în cuantum de 2000 lei.

Școala are condiții de igienă corespunzătoare, toate spațiile de clasă, grupurile sanitare sunt corespunzătoare din punct de vedere igienico-sanitar. Se asigură apa rece de la rețeaua localității. Ultimul buletin de analiză este din 18 noiembrie 2019. Cu toate acestea, noi am mai recoltat o probă de apă și ieri. Am verificat substanțele dezinfectante și am constatat că sunt în cantități insuficiente. Ultima achiziție a fost în luna a șasea, a. c., ceea ce denotă că nu se efectuează corespunzător dezinfecția, nu se face dezinfecția clasei între turele de copii, așa cum scrie și în ordinul Ministerului Sănătății, 1955/1995. Nu s-a efectuat nicio operațiune de dezinsecție, deratizare din vară deci nu ar putea fi implicată o substanță chimică în acest focar de îmbolnăvire, a mai spus dr. Aura Copciag.

DSP Argeș a impus școlii niște măsuri de urgență: dotarea cu substanțe dezinfectante în cantități suficiente, intensificarea operațiunilor de dezinfecție și efectuarea acestora și între turele învățământului primar și gimnazial, dar și triajul copiilor, zilnic, la intrarea în sălile de clasă, în contextul epidemiologic actual. Școala din Costești are medic, dar, în ziua îmbolnăvirii copiilor (27 noiembrie), acesta era în concediu. Ancheta epidemiologică e în derulare și depinde de finalizarea investigațiilor medicale.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii