Web Analytics
scris marți, 30.07.2019

Grevă de avertisment la AROSA Textile Mărăcineni

Luni, 29 iulie a.c., între orele 12-14, a avut loc o grevă de avertisment la firma AROSA Textile srl din Mărăcineni, principalele nemulțumiri fiind cele salariale, întrucât majoritatea dintre cei aproape 200 de angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie, ceea ce înseamnă cu puțin peste 1200 lei în mână. Firma produce rucsacuri de tip militar, întreaga producție mergând la export. Sindicatul de la această firmă este afiliat la Sindicatul Autoturisme Dacia, care este unul dintre cele mai puternice sindicate din România.

Grevă de avertisment la AROSA Textile Mărăcineni


Viceliderul SAD, Ion Iordache, prezent la fața locului, a declarat:
„Ne aflăm în conflict de muncă deschis la firma AROSA Textile. Negocierile s-au încheiat fără rezultat în urma întâlnirii de la ITM, așa că am declanșat greva de avertisment obligatorie care, conform legilor din România, precede cu două zile greva propriu-zisă. Industria textilă este ramura cel mai prost plătită din România, din toată economia, în contextul în care salariul în țara noastră este printre cele mai mici din Europa. În cele mai multe firme de textile nu există sindicat, iar oamenii sunt exploatați în sistemul fermelor agricole italiene. Se dă salariul minim și apoi funcție de câte lădițe de căpșuni culege fiecare. Se exportă marfa, se vinde, abia apoi se achită salariile. Este un lucru de neacceptat într-o țară europeană. Așadar suntem în grevă de avertisment urmând ca joi la ora 7 să declanșăm greva propriu-zisă, pe termen nelimitat, în condițiile în care patronul italian refuză orice creștere salarială. Condițiile pe care le cerem noi sunt tichete de masă, adică 11 lei și 150 lei la salariu. Oamenii, având în vedere inflexibilitatea patronului, au hotărât să stea nelimitat în grevă, chiar și cu riscul ca această fabrică să se închidă. Subliniez, le-am explicat și oamenii sunt conștienți și își asumă riscul ca această fabrică să se închidă.”

Și Gabriela Duminică, liderul de organizație de la AROSA Textile srl, este la fel de hotărâtă: „Este grevă pe timp nedeterminat, mergem până la capăt pentru că așa nu se mai poate. Ori se închide firma, ori primim ceea ce ni se cuvine. Suntem exact cum erau negrii pe plantație. Nu avem niciun bonus, nicio primă, pur și simplu nu se mai poate!”

Cristian Vasile

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Cea mai de ras firma,se munceste pana la vin rau salariaților, si ei nici habar nu au,vor productie peste100%si bani muncitorilor mimic,cea mai hoata si de ras firma, nu se gandesc la muncitori,le vine rau pe capete si cad jos si ei nu au nici.un stres Rușine ????????