Direcția Silvică a unui județ ce ocupă constant primele locuri la defrișări ne trimite un drept la replică în subiectul măcelăririi pădurii de la Gănești-Pietroșani. Deși bunul-simț și simțul datoriei trebuie să dicteze conduita unui funcționar de stat, șeful peste pădurile Argeșului, Armand Chiriloiu, ne trimite explicații goale și fără efect, pentru că realitatea spune totul. În pădurile din Pietroșani și Coșești se taie de zece ani de zile, în ciuda faptului că oamenii au cerut Ocolului Silvic să preia paza, așa cum cere legea.
Direcția Silvică Argeș recunoaște că cetățenii i-au cerut sprijinul
În principiu, Direcția Silvică Argeș își începe înșiruirea explicațiilor printr-un istoric cu care suntem de acord, însă care, după părerea noastră, o face și mai culpabilă, pentru că… a știut și nu a făcut. „În data de 09.02.2017 au fost primite prin mandat poștal un număr de 26 de solicitări cu privire la preluarea în pază a unei suprafețe totale de pădure de 29.70 ha în punctul Canton Gănești. Din acest total, 23,35 au fost predate la Legea 18/1991, iar restul de 6,35 ha sunt predate pe Legea 1/2000.
În data de 22.02.2017, în punctul la «Oglindă Gănești», reprezentanții ocolului (șef ocol, responsabil păduri private, șeful de district, pădurarii titulari canton de pe zona respectivă), primarul localității Pietroșani, un reprezentant al Gărzii Forestiere Ploiești și cetățenii solicitanți au avut discuții cu privire la preluarea acestor suprafețe, discuții avute pe seama documentelor anexate la solicitări… Astfel, în consecință, s-au emis notificări (în data de 27.02.2017) tuturor solicitanților ca până la data de 30-31.03.2017, când reprezentanții ocolului și reprezentanții Gărzii Forestiere Ploiești se vor deplasa în teren, fiecare să aducă și să prezinte acte doveditoare cu privire la dreptul de proprietate”.
Cristinel Mihai: „Chiriloiu minte, doamnă!”
Aici șeful Direcției Silvice Argeș este contrazis cu vehemență de un proprietar. „Chiriloiu minte, doamnă! Ne-am adunat acolo, ca proștii, în punctul «La Oglindă». Eram vreo 30 de oameni, printre care și salariați de la Dacia, care s-au învoit de la serviciu. Spun numai minciuni! De cinci ani ne rugăm de ei să ne păzească pădurea! Noi ne știm foarte bine, fiecare, amplasamentul nostru și care ne sunt vecinii, le aveam și însemnate cu vopsea. Dar, dacă ne-au tăiat hoții copacii, normal că nu mai este nici vopseaua. Dar pe alocuri tot se mai vede. Ce pot să mai fac? Am sesizat la minister, poliția de vreo 20-30 de ori, am sunat la 112, Prefectura știe și ea… Ce să mai fac? O să urc oamenii în autobuz și venim la Pitești să protestăm”, ne spune indignat unul dintre proprietari, Cristinel Mihai ( foto), care ne-a și călcat pragul redacției.
Chiriloiu: „Garda Forestieră nu a trimis niciun delegat la controlul de fond la Gănești”
„S-a înștiințat și Garda Forestieră Ploiești în data de 27.02.2017 cu privire la delegarea unui reprezentant în perioada 30-31.03 2017, pentru a participa la efectuarea controlului de fond. Răspunsul Gărzii Forestiere a fost că nu deleagă niciun reprezentant și responsabilizează reprezentanții ocolului pentru efectuarea controlului de fond. (!). Între timp, reprezentanții ocolului (șef district și pădurar,) împreună cu respectivii cetățeni, s-au deplasat în teren și au constatat că o mare parte dintre aceștia nu își cunoșteau proprietatea, prezentând titluri de proprietate emise pe Legea 18/1991 în care nu se specifică amplasamentul, iar la o parte din aceștia care indicau proprietatea, aceasta nu era delimitată în teren conform prevederilor legale”.
Aici ne-am permite să adăugăm că, pe lângă faptul că responsabilii de la Gardă ne-au dovedit, cu documente, că s-au dus de multe ori în zonă, ultima dată fiind luna trecută, directorul Armand Chiriloiu dovedește că este mai pârâcios decât un copil de grădiniță care dă vina pe colegi. Păi, dacă nu puteți voi, organe ale statului, să vă puneți de acord, de la cine să mai aibă oamenii așteptări?!
Direcția Silvică Argeș spune clar că nu va rezolva problema
O altă activitate marcată de către Direcția Silvică Argeș la capitolul „realizări”: ”S-au încheiat procese-verbale de către șeful de district și pădurarul titular de canton cu acești cetățeni prin care aceștia trebuiau să revină cu o înștiințare privind remedierea deficiențelor, urmând a se efectua preluarea acestora în pază. Până la termenul stabilit au revenit doi cetățeni, proprietățile acestora fiind preluate în pază, respectiv suprafața de 4,5 ha. În data de 27.02.2018, la sediul Primăriei Pietroșani a avut loc o ședință la care au fost prezenți reprezentanții G.F. Ploiești, reprezentanții ocolului, reprezentanții comisiei locale, reprezentanții unor cetățeni, unde au fost dezbătute problemele la preluarea în pază a tuturor suprafețelor de pădure neadministrate de o structură silvică, stabilindu-se ca măsuri preluarea în pază pe trupuri de pădure după efectuarea măsurătorilor cadastrale făcute de către o firmă autorizată. În data de 21.03.2018 au fost trimise adrese către Garda Forestieră, secțiile de poliție 14 Stâlpeni și 6 Domnești pentru a ne sprijini în vederea stopării tăierii și sustragerii de material lemnos. De la momentul punerii în posesie (1995-1997) și până în prezent, proprietarii nu au avut încheiate contracte de prestări servicii silvice pază cu Ocolul Silvic Domnești. Proprietarii de păduri trebuie să respecte regimul silvic, să respecte prevederile art. 17 din Legea 46/2008 republicată….etc”.
În concluzie, Direcția Silvică Argeș recunoaște că este incapabilă și spune că nu poate prelua în pază suprafețele de pădure ale căror limite de proprietate nu sunt materializate în teren, conform Legii 46/2008, respectiv: ”borne, țăruși, semne cu vopsea, deoarece preluarea acestor suprafețe de pădure nedelimitate conform normelor ar expune personalul silvic atât la aspecte contravenționale, cât și penale”… Asta în ciuda reglementărilor care impun obligativități în acest sens și în primul rând chiar Codul silvic, prin articolul 16.
Şeful Gărzii Forestiere Piteşti demontează explicaţiile şubrede ale lui Chiriloiu
Iată însă că reprezentantul din Argeș al Gărzii Forestiere, inginerul Alin Mihai, contrazice Direcția Silvică și pe directorul Armand Chiriloiu.
„Noi am încercat din 2017, pe la începutul anului, prin februarie, parcă, să dăm suprafața asta în pază. La prima acțiune am contactat Ocolul Domnești, ocol de stat. S-a deplasat inspectorul nostru, împreună cu reprezentantul ocolului, am convocat proprietarii pe care i-am găsit. La momentul respectiv, ocolul nu a vrut să preia în pază, s-a prevalat de faptul că nu există limite, nu există delimitat clar în teren cine al cui e. Acolo am mai făcut și alte acțiuni, între care două, în urma unor sesizări de la cetățeni, tot pe tema asta. Împreună cu primăria și la solicitarea primăriei, am trimis oamenii acolo, am încercat cu un domn de acolo să facem și o asociație de proprietari, nu s-a reușit. Între timp, primăria ne-a dat niște liste tip procese-verbale de punere în posesie. Bine, asta după mai multe adrese către primărie și deplasări acolo. Însă procesele-verbale de punere în posesie erau fără amplasament.
Deci, omul era pur și simplu pus în posesie în punctul ”p” și atât, nu localizat efectiv într-o parcelă. Noi am considerat că se pot îndeplini condițiile articolului 16 din Codul Silvic ca suprafață fără amplasament, ceea ce înseamnă că nu se poate identifica și am asimilat ca având proprietar neidentificat. Atunci am zis că dăm toată suprafața asta în bloc. Am vorbit cu OS Codrii Verzi, care e și el ocol nominalizat pe lângă Domnești, în zonă. Cei de la OS Codrii Verzi au fost de acord să preia suprafața, aproximativ 240 de hectare. La începutul lunii aprilie, anul ăsta, deja era vorba să se ducă în teren să înceapă să preia suprafața și apoi noi, prin act de constatare care ține loc de contract, le dădeam suprafața și beneficiau de banii alocați de la stat pentru paza pădurii.
În momentul ăla, OS Codrii Verzi a găsit la OCPI titluri de proprietate emise de Primărie (primăria nouă nu ne-a comnunicat treaba asta), în care exista amplasament. În această situație, nu îi mai poți lua ca neidentificați, trebuie întâi ca primăria, în funcție de fiecare titlu de proprietate, să ne dea dacă există sau nu succesiune dezbătută sau dacă proprietarul respectiv mai trăiește sau nu, pentru că, altfel, dacă proprietarul trăiește, el trebuie să se ducă în teren să o delimiteze, să facă cerere la ocol și să preia în pază. Până se face treaba asta, chestiunea e înghețată. Deci, noi acum trebuie să obținem de la primărie, în loc de lista aia cu procese-verbale de punere în posesie, lista cu titluri și în dreptul fiecărui proprietar situația exactă, ca să știu cui mă adresez. Treaba e complicată. Acolo se taie de vreo zece ani de zile, s-a despădurit o anumită suprafață.
Am făcut acolo acțiuni și cu Biroul Silvic din cadrul IPJ Argeș și cu Poliția Locală. A făcut și jandarmeria, că i-a solicitat primăria de mai multe ori. Acolo se aleargă după hoți. Mai se confiscă tractoare, lemne, am înțeles că sunt vreo cinci-șapte dosare penale. Cert e că nu pot să dau în pază până nu îmi dă primăria ce și cum. Acolo trebuie dată în pază unei structuri silvice. Iar Ocolul Silvic Domnești putea să preia, dar la începutul lui 2017 s-au prevalat de treaba asta, că proprietarii nu au delimitate suprafețele. Eu cred că acolo se cunoșteau treburile astea. Că noi am descoperit pe parcurs, dar nu cred eu că ei, acolo, nu știau situația. Mi se pare și mie aiurea, că doar Ocolul Domnești este ocolul care a pus în posesie suprafața asta atunci când s-a retrocedat. E o reticență care vine din faptul că acolo s-a tot tăiat, sunt cioate. Lumea s-a învățat la tăiat, e greu de păzit… Iar tu acolo, ca Ocol Silvic de stat, în loc să stai liniștit, trebuie să faci pază…”, ne-a spus șeful Gărzii Forestiere Pitești, Alin Mihai, care elucidează destul de coerent și cu argumente de ce Direcția Silvică, prin Ocolul Silvic Domnești, se eschivează să ia în pază pădurile care sunt măcelărite la Gănești-Pietroșani.
0 Comentarii