Răsfoind presa locală din această săptămână mi-a sărit în ochi o știre cu adevărat senzațională: cu ocazia Zilelor Piteștiului, a fost lansată ipoteza potrivit căreia prima atestare documentară a orașului nostru ar fi mai veche cu trei ani decât arhicunoscutul hrisov al lui Mircea cel Bătrân. Ar fi vorba despre niște impresii a doi călători germani care ar fi trecut prin Pitești pe la 1385 (documentul emis de voievodul român fiind din anul 1388). Ei ar fi denumit Piteștiul ”Neustadt”, în traducere ”orașul nou”. În aceleași impresii de călătorie, orașul nostru este denumit ”orașul lui Peter”, permițându-se astfel să se emită ipoteza că Piteștiul ar fi fost întemeiat de germani, denumirea de Pitești provenind de la acel german, presupus descălecător, Peter. Trebuie să recunoaștem că ne aflăm în fața unei mari provocări, pentru că în acest caz ipotezele lansate cu ani în urmă de Nicolae Iorga, Aurelian Sacerdoțeanu sau Iorgu Iordan se clatină serios. Ele se refereau la un oarecare Pitea sau Pitul ca întemeietor al orașului.
Implicații demne de luat în seamă vor fi și pe viitor, pentru că statuia voievodului Mircea cel Bătrân nu va mai fi de actualitate și va trebui înlocuită. Însă domnul primar Ionică (oricum, dumnealui nu prea se etuziasmează la ideea mutării statuilor, de doi ani propunându-i să dispună mutarea statuii eroilor Războiului de Independență de pe strada Crinului la locul ei inițial…), trebuie să fie atent să nu pățească precum domnul Pendiuc cu statuia lui Ion C. Brătianu din Grădina Publică, așezată pe fostul soclu al statuii Țăranului de la 1907. Soclu pe care se găsesc şi acum basoreliefurile originale cu scene din timpul răscoalei. Ca în filmele cu proști, scuzați-mă. Paradoxal, dacă răsfoim cărțile de specialitate, vom constata că țăranii au fost reprimați la ordinul fiului său, celebrul Ionel Brătianu, ministru de Interne la acea vreme. Pe liberalii de azi văd că nu-i deranjează, așa că… În fine, este un episod asupra căruia, cred că sunteți de acord, nu ar trebui să stăruim prea mult.
Oricum, domnului Ionică probabil îi va fi mai ușor decât primarului de la Oradea cu statuia lui Mihai Viteazul și pentru simplul fapt că Mircea al nostru nu e călare. Personal, nu cred că ar trebui mutat. Dată fiind diferența mică dintre cele două date de atestare, s-ar putea ridica o statuie lui Peter chiar lângă cea a lui Mircea. Aceasta dacă nu cumva tradiționaliștii nu vor vrea și ei o statuie a lui Pitea. Atunci cred că s-ar complica puțin lucrurile…
Prof. dr. Cornel Carp
Câteva consideraţii după impactul cu „meteoritul” Călin Georgescu
Apropo de candidatul „meteorit” care a câștigat, neașteptat, primul tur al alegerilor...
0 Comentarii