# „Eminescu şi lumea politică românească în proverbe comentate”. Miercuri, 27 iunie, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu a avut loc un eveniment editorial deosebit, şi anume lansarea cărţii „Eminescu şi lumea politică românească în proverbe comentate”, scrisă de profesorul George Ene. Autor al mai multor studii şi articole cu referire la Mihai Eminescu şi la unele aspecte de sociologie a comunicării, George Ene reuşeşte să ofere în acest volum o adevărată introducere la publicistica eminesciană ce poate fi de mare folos pentru orientarea cititorilor în universul stufos al personajelor, jurnalelor, problemelor de politică internă şi externă din anii când Eminescu se afla în redacţia ziarului „Timpul”.
La acest eveniment editorial au participat Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene Dinicu Golescu Argeş, Dan Dulciu, scriitor, eminescolog şi fost diplomat, jurnalistul Ion Rogojanu, Adrian Sămărescu, directorul Editurii Tiparg (la care a apărut această carte), conf.univ.dr. Adriana Rujan, profesorul şi scriitorul Lucian Costache, Mihaela Stănciulescu, reprezentantul Avocatului Poporului, şi doi artişti care au încântat publicul cu două momente artistice deosebite: Adrian Duţă, actor la Teatrul „Alexandru Davila” Piteşti, care a recitat fragmente din „Scrisoarea III” a lui Eminescu, şi Cătălina Cârciu, studentă la Conservator, care a interpretat la vioară Adagio din Sonata I de Johann Sebastian Bach.
Octavian Mihai Sachelarie: „Cartea scrisă de domnul George Ene este o operă deschisă”
Directorul Bibliotecii Județene, Octavian Mihail Sachelarie, a lăudat perseverenţa autorului de a-l pune în valoare pe Eminescu: „Domnul George Ene are doctoratul în Eminescu. Interesul pentru această carte este demonstrat de faptul că foarte mulţi oameni de calitate sunt prezenţi la această lansare. Cartea scrisă de domnul George Ene este o operă deschisă care individualizează şi creează premisa unei identităţi naţionale care trebuie să fie esenţa noastră. Abordarea este fabuloasă pe cât de reală este. Este şi o carte frumoasă. Un autor de marcă relaţionează cu o editură foarte serioasă, Editura Tiparg, şi lucrurile se combină armonios. Avem în faţa noastră un volum remarcabil.”
Dan Dulciu, scriitor şi eminescolog: „Este creaţia unuia dintre oamenii care cunosc în profunzime opera eminesciană”
Scriitorul şi eminescologul Dan Dulciu a afirmat că volumul lansat este o lucrare demnă de un premiu al Academiei Române: „Nu o spun de conjunctură. Am în faţă pe autorul care a reuşit o lucrare de o certă valoare ştiinţifică. Este un instrument indispensabil pentru cei care reuşesc să descripteze opera lui Eminescu. Este creaţia unuia dintre oamenii care cunosc în profunzime opera eminesciană. Nu am întâlnit un cercetător de talia lui George Ene care să propună un studiu cu valenţe ştiinţifice atât de profunde. Nu se poate înţelege mesajul jurnalistic al marelui gânditor Eminescu dacă nu avem la îndemână un asemenea instrument. Fiecare creaţie paremiologică este explicată în această carte. Din partea Muzeului Virtual Eminescu, voi înmâna o diplomă domnului George Ene.”
Autorul volumului lansat a ţinut să precizeze că „lucrarea este contribuţia mai multor oameni extraordinari. O surpriză extraordinară mi-a prilejuit-o prezenţa în această sală a profesorului meu de română de la şcoala generală, foşti studenţi, prieteni şi oameni apropiaţi. Ţin să menţionez că această lucrare a văzut lumina tiparului datorită contribuţiei extraordinare a Editurii Tiparg.”
La finalul lansării, autorul a acordat autografe doritorilor şi a făcut poze cu prietenii şi cunoscuţii săi. Volumul lansat de autor poate fi consultat şi citit la Biblioteca Judeţeană Dinicu Golescu Argeş.
C. Vandici
0 Comentarii