# În România se zbătea în nevoi și a fost la un pas să devină victima traficanților de carne vie # Acum este studentă la Universitatea din Lahti şi a reprezentat Finlanda la ONU. Cu mari sacrificii, luptându-se cu neajunsurile vieţii de zi cu zi și având acasă, la Pitești, un frate mai mic, cu sindrom Down, Alina Mihaela Zarvă a ajuns o studentă foarte apreciată în ţara pădurilor şi a lacurilor, Finlanda.
A făcut engleza la Universitatea Pitești
Alina a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi de engleză din cadrul Universităţii Piteşti. Și pentru că era o tânără frumoasă care făcea faţă tuturor exigenţelor cerute în industria de modelling, a lucrat ca manechin sau a răspuns diferitelor solicitări participând la prezentări, la castinguri pentru reclame şi alte asemenea job-uri temporare pentru a se putea întreţine în facultate. Asta în condiţiile în care ai ei nu aveau prea multe posibilităţi materiale. Dar, după cum se ştie, rechinii afacerilor cu carnea vie îşi recrutează viitoarele victime direct de pe podiumul de defilare, ştiind foarte bine că bietele fete sunt nu doar foarte frumoase şi ambiţioase, dar cel mai adesea și sărace. Aşa se face că studenta de la enleză a avut, într-o zi, o solicitare care iniţial nu i s-a părut cu nimic mai ciudată, având în vedere că persoana care o contactase îi înspira incredere fiindcă o mai ajutase în trecut cu câteva contracte care o scoseseră din momente dificile ale traiului de zi cu zi. Aceasta i-a propus să se întâlnească, la Bucureşti, cu un cetăţean italian care, credea, îi va deschide orizonturile în ceea ce pentru ea nu era neapărat o carieră, dar, pentru moment, era unica sursă de existenţă. La locul întâlnirii, tânăra a ghicit însă că între cetăţeanul prosper din faţa ei şi binevoitorul de la Piteşti exista o altă înţelegere. Prin urmare, nu i se oferea deloc posibilitatea de a câştiga în mod cinstit o pâine săracă pentru ea şi familia ei, ba, dimpotrivă, era pe cale să devină o simplă marfă vândută la piaţă în beneficiul traficanților de carne vie. A zbughit-o cât a putut de repede acasă, acolo unde a povestit ce i s-a întâmplat şi, probabil, că atunci i-a încolţit ideea de a fugi cât mai departe de o Românie în care toată lumea ştie, toată lumea vede ce se întâmplă, dar nimeni nu face nimic şi în care nu te poţi lupta cu fărădelegile, cu mentalitatea şi cu sistemul anchilozat al autorităţilor care reacţionează cu întârziere, atunci când reacţionează.
Locuiește în Lahti, oraș care i-a devenit a doua casă
Beneficiind de susţinerea morală a mamei şi surorilor mai mari, Alina a luat, în 2009, calea pribegiei, cu un bagaj micuţ în mână, dar cu mari speranţe în suflet, spre o ţară din care îşi amintea, în copilărie, că Moş Crăciun ajungea foarte greu…Mare iubitoare a limbii lui Shakespeare, Alina a învăţat repede limba băştinaşilor şi s-a adaptat uşor, mai ales că familia lui Marko, frumosul ei logodnic finlandez o iubeşte ca pe propria fiică. Locuieşte în Lahti, un orăşel situat cam la o sută de kilometri de Helsinki şi care are cam tot aceeaşi mărime ca şi Piteştiul, de care îi este atât de dor. Mai tânjeşte după brânza de burduf, murături şi sarmale, dar cel mai mult duce dorul lui Alexandru, frăţiorul bolnav şi al mamei sale, pe care îi vede odată pe an, atunci când vine, ca și acum, însoţită de alesul inimii ei să petreacă între cei dragi câteva zile. Întotdeauna mult prea puţine, faţă de cum ar vrea ea şi ai ei.
Alina a reprezentat Finlanda, la ONU
După ce , în 2008, a absolvit Universitatea Piteşti, Alina Mihaela Zarvă este acum studentă în cadrul Lahti Univerity of Applied Sciences, specializarea Business Information Technology, în anul trei. În această vară va face practică în cadrul firmei de IT pe care a înfiinţat-o, împreună cu doi colegi de facultate, un rus şi un finlandez. Deosebirea de sistemul de învăţământ superior din România…? Finlandezii au grijă de viitorul ţării lor, încurajându-şi tinerii să studieze, ajutându-i cu programe să se poată întreţină, dar şi să înveţe, să cunoască, să se pregătească pentru viaţă. Astfel, Alina a fost selectată anul trecut pentru a reprezenta Finlanda la ONU, unde a participat la o conferinţă pe tema situaţiei femeilor în lume. Şi-a făcut mulţi prieteni şi s-a plimbat îndelung prin cel mai populat oraş din Statele Unite, New York. Piteşteanca a atras şi în Finlanda, a doua ei patrie, atenţia prin frumuseţea deosebită, aşa că deseori este chemată să facă reclamă la Polar Turkis, firma de blănuri din Finlanda a cărei imagine este, dar colaborează şi cu câţiva fotografi cunoscuţi din Helsinki. Niciodată, însă, nu a mai fost privită ca o simplă bucată de carne la cheremul proxeneţilor, aşa cum i s-a întâmplat, şi cum încă li se mai întâmplă multor tinere din România…Vrea să uite trecutul şi se concentrează asupra viitorului, ar vrea să facă un master în litere şi, în curând, să-şi întemeieze acolo propria familie, neuitând-o nicio clipă pe cea de acasă. Alina Crângeanu
0 Comentarii