# „Cum este acum, cu Simfonia Lalelelor, să-i laşi cu fundu-n baltă?!”, a întrebat unul dintre protestatari # Angajații din sindicatul Salpitflor, societate în subordinea Consiliului Local, s-au întâlnit într-o ședință extraordinară la Casa Sindicatelor (foto jos), unde au reclamat abuzuri ale conducerii și condiții inumane de muncă
Cei mai mulți dintre salariații SC Salpitflor Green, societate comercială aflată sub autoritatea administraţiei publice locale, care gestionează, direct, activităţile de curăţare şi întreţinere a spațiilor verzi din Piteşti, au ajuns la capătul răbdărilor. La întâlnirea anuală a sindicaliștilor, oamenii au reclamat faptul că s-a ajuns la abuzuri greu de imaginat, în care măturătorii stradali, spre exemplu, sunt ținuți în ploaie, la muncă, până când apa le ajunge la piele. Mai mult, oamenii spun că au fost amenințați cu bătaia. Picătura care a umplut paharul este o notă de serviciu prin care șefii de formație au fost puși să întocmească grafice de lucru prin care să-i oblige pe subordonați să vină la muncă în zilele de sâmbătă și duminică și în timpul sărbătorilor legale. Partea cea mai gravă este că acești oameni nu sunt protejați de un contract colectiv de muncă, a cărui încheiere este tergiversată din 2015 încoace. Circa 150 de sindicaliști din cei peste 400 pe care-i numără sindicatul Salpitflor au izbucnit, miercuri, la întâlnirea de la Casa Sindicatelor Pitești, cu liderii lor, cărora le-au reclamat condițiile în care muncesc și amenințările la care sunt supuși.
„Domnul Lazăr (n.r. – organizator prestări servicii în cadrul Salpitflor) m-a jignit și m-a făcut proastă… Mi-a luat lopata și mi-a zis că-mi dă cu ea în cap. După ce că eram amărâtă, vai de capul meu, mi-a mai luat și din bani. «Taci din gură, taci din gură!», zicea directorul. «Băi, fir-ai al dracului!», i-am zis, că m-a adus în starea asta! Păi, dacă nu ține cu muncitorii, ține cu șefii! Muncim până ne sar țăndării. Pe mine m-a luat cu salvarea! Nu m-au lăsat să vin la sindicat. Au zis că ei comandă. Stăm în ploaie cu o pelerină amărâtă. Îmi intră apa până la piele. Când e ploaia mare, ar trebui să stăm și noi la adăpost, că apoi se miră de ce luăm atâtea medicale. Păi, dacă ne îmbolnăvim?! Stăm în ploaie, iar ei stau în mașini și se plimbă după noi și ne iau la draci. M-am dus acasă fleașcă, udă până la piele, ca un cățel, știți cum?! Cățel!”, spune Mariana Mărgărit (foto), una dintre salariate.
Iar plângerile femeii au fost confirmate de toată sala. „Așa e. Ne trimit să muncim pe ploaie cu niște pelerine subțiri, de ne facem fleașcă. Suntem foarte puțini în echipă, orașul s-a mărit, iar nouă ne dau foarte mult de muncă. Un om muncește cât pentru trei. În al doilea rând, ne pun câte unul singur pe un sector și, dacă acelui om i se face rău, sau, Doamne ferește, dă o mașină peste el, n-are cine să anunțe șeful de echipă sau pe cineva”, spune și Constantin, un alt salariat Salpitflor.
„Avem, anual, o medie de 10 decese din cauza bolilor profesionale”
Și reclamațiile celorlalți sună cam la fel. În plus, oamenii se plâng și de nenormarea timpului de lucru, care generează, spun ei, abuzuri, până la epuizarea fizică, dar și de condițiile proaste de salarizare și acuză că nu se respectă prevederea potrivit căreia ar trebui plătiți dublu, spre exemplu, pentru zilele libere muncite.
„Sunt condiții grele și salarii foarte mici. Au vrut să includă sporurile în salarii, dar oamenii n-au fost de acord și încearcă să facă presiuni: bani puțini și muncă multă. Nici nu e de mirare că avem, anual, o medie de 10 decese din cauza bolilor profesionale. Ați auzit în sală câți au spus, săracii, că sunt obligați să semneze că vor să vină la muncă în zilele lor libere, amenințați că, dacă n-o fac, vor fi dați afară”, a declarat, pentru Jurnalul de Argeș, inginerul horticol Liliana Țârcomnicu (foto), viceliderul sindicatului Salpitflor.
„Vom acționa în instanță!”
De altfel, aceasta este și picătura care pare să fi umplut paharul. Pentru că n-au un contract colectiv de muncă, la Salpitflor oamenii muncesc după un regulament intern, pe care acum conducerea societății vrea să-l „upgradeze” cu o notă de serviciu prin care coordonatorii de activitate și șefii de formație sunt puși să întocmească, la sfârșitul lunii, un grafic de lucru pentru luna următoare cu salariații care vor lucra în zilele de sâmbătă și duminică, respectiv în zilele de sărbători legale, cu precizarea că nerespectarea obligației de a întocmi aceste grafice constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit dispozițiilor legale și regulamentului intern.
„Ne obligă, pe foarte mulți dintre noi, să semnăm această notă de serviciu, prin care să le luăm oamenilor acordul… obligatoriu pentru a lucra în zilele de sărbătoare, de repaos săptămânal și după ora de program și nu în condițiile negociate. Anul trecut au mai încercat ceva la fel. Am refuzat să semnăm. Bineînțeles că ni s-au adus tot felul de acuze. Două zile ne-au tăvălit pe acolo, pe la cabinetul juridic. Le-am spus că sunt foarte sigură că acest lucru nu este în cadrul legal și le-am cerut să mă cerceteze într-o comisie de disciplină. Bineînțeles că ei știau că acest lucru este nelegal îndeplinit. Și ce s-au gândit ei, anul ăsta să pună mâna să treacă aceste prevederi în regulamentul intern. Mai exact, vor ca omul să-și dea acordul… obligatoriu. De fapt, vor să-l obligi tu, ca șef. Iar dacă tu, ca șef, nu vrei să-l obligi, te trezești sancționat, că la noi regulamentul e mai presus ca legea. Pe 25 martie ne-au adus la cunoștință aceste propuneri de modificare. Noi am decis să facem o informare către consiliul de administrație și conducerea societății că nu suntem de acord cu aceste propuneri, iar dacă vedem că vor să le pună, oricum, în aplicare, atunci noi vom acționa în instanță”, mai spune Liliana Țârcomnicu.
„Din păcate, în momentul de față, această societate funcționează după regulamentul intern, care a fost încheiat când s-a înființat societatea și s-a mai semnat un proces-verbal cu o negociere a unor drepturi salariale, a unor sporuri la tichetele de masă, în 2015… Ce e în neregulă, acum, este partea cu noul regulament intern, pe care vor să-l modifice forțat, cum ar veni, pentru că oamenii nu sunt de acord. După ce că salariul e minimum pe economie, mai trebuie să muncești și în plus”, completează liderul sindicatului Salpitflor, Marcel Militaru.
„Suntem 400 de oameni, nu putem să facem o grevă?!
La întâlnire s-a vorbit inclusiv de presiunile făcute de conducere asupra membrilor de sindicat pentru a părăsi organizația, dar și de o eventuală grevă, chiar în prag de Simfonia Lalelelor.
„Suntem 400 de oameni, nu putem să facem o grevă?! Ar trebui făcută, domnul lider”, s-a strigat din sală. Răspunsul a venit din partea lui Ilie Miu, reprezentant al BNS, invitat la întâlnirea sindicatului Salpitflor.
„În momentul în care am negociat contractul ăla colectiv, acolo aveam prevăzută normarea muncii pe aceste activități, având în vedere că dumneavoastră vă faceți salariul din tarifele pe care le aprobă Primăria. Numai că acea normare a rămas acolo, în contractul ăla colectiv care nu s-a putut încheia și am tot sperat… Dumneavoastră, dacă vreți contract colectiv de muncă, trebuie musai grevă, că noi nu ne-am înțeles la inspecția muncii, când am declanșat conflictul și conflictul a rămas deschis, contractul e negociat trei sferturi. Și dacă e momentul potrivit, când vreți, faceți greva!”, a spus Miu, care a continuat după ce din sală a venit confirmarea:
„Păi, domnule, haideți să vă spun: nu poți să faci grevă decât în momentul în care ei au nevoie de tine, cum este acum, cu Simfonia Lalelelor, să-i lași cu fundu-n baltă, că dacă nu, zic: «Lasă, bă, că renunțăm la voi, facem cu altă firmă, vă dăm afară»! Oameni buni, ca să vă disciplineze, trebuie să vă sperie!”, a mai spus Ilie Miu.
„Grevă nu se face decât pe semnături”, a concluzionat însă liderul sindicatului Salpitflor, Marcel Militaru, dezamăgit, totuși, că la întrunirea de miercuri n-au venit mai mulți sindicaliști, iar oamenii au strigat din nou, în sală: „Hai să le mai strângem o dată! Își bat joc de noi, domnule lider!”.
Va fi grevă în prag de Simfonie?
Viceliderul sindical Liliana Târcomnicu spune însă că „e prematur să vorbim de o grevă înainte de Simfonie. Noi, din 2015 avem declanșat acest conflict de muncă, am făcut toate demersurile necesare. S-a negociat cam trei sferturi din acel contract colectiv de muncă. S-a mai pus problema grevei, dar oamenii au fost înfricați să facem acest lucru și, uitați, că și astăzi suntem la același nivel”.
Ce spune şeful acuzat că ar fi ridicat lopata la o angajată
Jurnalul de Argeș a luat legătura și cu Dorel Lazăr – organizator de prestări servicii la Salpitflor, șeful incriminat de salariata Mariana Mărgărit (incident intrat în atenția sindicatului).
# Jurnalul de Argeș: Ați ridicat lopata la subalterna dumneavoastră?
Dorel Lazăr: Nu este niciun caz, nu s-a întâmplat așa. Este o femeie care-ți pune în gură vorbe pe care nu le-ai spus, inventează, o femeie care nu prea muncește și are niște referate de-a lungul timpului, pentru care am chemat comisia de disciplină și pentru asta a căpătat o aversiune față de mine și încearcă să ridice și colegii împotriva mea. Cum să ridic lopata, păi ne luăm la bătaie aici?!
# J.A.: Oamenii spun că îi trimiteți să muncească și când plouă cu găleata!
D.L: În momentul în care plouă mărunt, au niște pelerine….
# J.A.: Și când plouă torențial?
D.L.: În momentul în care plouă torențial, închizi ochii și-i lași să se bage și ei într-un magazin, pe unde pot. Nu e nimeni nebun… Ce să mături când plouă?!
# J.A.: Cum credeți totuși că acești oameni au ajuns uzi până la piele? Vă întreb pentru că au fost mai mulți care au spus acest lucru!
D.L.: Se plâng de pelerine, că nu-i protejează în niciun fel; nu eu am dat comandă de ele. Apoi, nu s-or fi băgat, or fi stat în ploaie, de frică, ce știu eu?! Eu nu pot să trec pe la fiecare să-i spun: „Băi, a început ploaia de o asemenea intensitate că trebuie să intri pe undeva!”.
# J.A.: Și de ce le-ar fi frică, atunci, dacă dumneavoastră îi lăsați să se adăpostească?
D.L.: Păi, nu numai de mine! Nu sunt eu tartorul! Păi, și dumneavoastră gândiți la fel ca ei?!
# J.A.: Doar aș vrea să știu de ce le-ar fi frică să se adăpostească din moment ce dumneavoastră spuneți că le-ați permis să facă asta?
D.L.: Păi, de teamă că o să treacă cineva și o să zică de ce nu sunt pe stradă și nu muncesc!
# J.A.: Înseamnă că există pretenția aceasta, să muncească pe ploaie!
D.L.: Înseamnă că există pretenția să muncească și atât. Unii nu știu la ce intensitate a ploii, cât de mult trece ploaia prin pelerină…
# J.A.: Dar pelerine bune de ploaie cine ar trebui să le pună la dispoziție?
D.L.: Nu știu, nu e treaba mea! Mie mi se dau pelerine și eu le împart oamenilor. Nu știu din ce material sunt făcute, cine le comandă, cât costă, habar n-am! E serviciu de aprovizionare care se ocupă cu asta.
Directorul Salpitflor: „Este problema lor dacă fac grevă”
Am încercat să aflăm de la conducerea SC Salpitflor Green ce ar face dacă angajații ar declanșa grevă chiar înaintea începerii Simfoniei Lalelelor.
„Este problema lor dacă fac grevă. Dacă intră în grevă, intră în grevă! An de an se întâmplă ca, de Simfonie, cei de la sindicat să încerce să boicoteze evenimentul. Dar nu l-au boicotat”, a declarat, contactat de Jurnalul de Argeș, directorul general Salpitflor Green, Daniel Dumitrache.
De altfel, directorul Salpitflor spune că nu s-a încheiat un contract colectiv de muncă pentru că solicitările sindicaliștilor ar fi exagerate: „N-au contract colectiv de muncă pentru că nu vrea sindicatul. Vor niște condiții pe care nu pot să mi le asum eu, prime de vacanță, salarii compensatorii, lucruri care sunt, așa, de domeniul fantasticului. Am fost și la ITM, vă dați seama că sunt șefi și peste mine. Nu putem!”, a mai declarat Daniel Dumitrache.
Referitor la nota internă la care fac referire liderii de sindicat, Daniel Dumitrache a declarat: „Eu consider că serviciul nostru de salubrizare este unul de utilitate publică. Ce ar însemna ca la un concert, acum, de sărbători, să nu lucreze nimeni?! Doamna vicelider încurcă partea de ore suplimentare cu repaosul săptămânal! Noi lucrăm pe cadrul legal. Pe orele suplimentare se dau libere, nu sunt plătite suplimentar, cum ar vrea dânșii. Asta nu le convine. Ei vor să fie bani, bani, să curgă bani”.
Cât despre condițiile grele de muncă invocate de liderii sindicatului Salpitflor și consecințele precizate de aceștia , de până la 10 decese anual din cauza bolilor profesionale, Daniel Dumitrache s-a arătat surprins.
„Doamne ferește! Dumneavoastră chiar credeți?! Au fost niște cazuri, dar n-au murit la noi! Ce, numai la Salpitflor se îmbolnăvește lumea?! În altă parte, nu?! Nu cred că sunt 10 decese pe an. Au mai plecat oamenii, s-au dus în alte părți, au căutat alte salarii, au plecat și pe afară și peste vreo lună ne-am trezit că vor să-i primim înapoi”.
Directorul a comentat și incidentul referitor la subalternul său, Dorel Lazăr, acuzat de o salariată că a ridicat la ea lopata: „Acum și dumneavoastră, dacă ați fi în locul lui și le-ați cere oamenilor să-și facă treaba, nu le-ar conveni dacă sunt certați cu munca! Apar diverse lucruri, dar de faza cu lopata chiar n-am auzit”, a precizat Dumitrache.
0 Comentarii