Primăria şi Căminul Cultural Stolnici au organizat duminică, 3 iunie, lansarea monografiei comunei Stolnici intitulată „Tradiţie, istorie, contemporaneitate”. Cartea este scrisă de doi tineri istorici, Valentin Motreanu şi Marius Motreanu, care au fost îndrumaţi de academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici. Evenimentul a avut loc în prezenţa unor invitaţi de marcă din mediul cultural şi politic românesc: acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, fostul ministru al Apărării Naţionale şi ambasador al României la Praga, domnul Gheorghe Tinca, doamna Simona Bucura-Oprescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, domnul Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, domnul Radu Alexandru, preşedintele Corpului Naţional al Poliţiştilor, domnul Florea Petrişor, comandantul Arhivelor Militare Piteşti, domnul Sevastian Pupăză Roşu, primarul comunei Stolnici.
Acad. Bălăceanu-Stolnici l-a luădat pe primar pentru realizarea monografiei
În aplauzele publicului prezent la lansare, academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a salutat ideea de a întocmi o monografie a comunei Stolnici: „Un merit aparte în realizarea acestei monografii l-a avut şi domnul primar al comunei Stolnici, care trebuie să fie nu numai un manager sau administrator, ci trebuie să răspundă de viaţa comunităţii sub toate aspectele ei, în special sub cel cultural. Monografia este, în primul rând, o lucrare ştiinţifică, este şi un moment cultural sau o relicvă care rămâne generaţiilor viitoare şi care oglindeşte ce a fost în această comună, ce au făcut oamenii din această comună, care au fost problemele lor, umbrele şi luminile din existenţa lor. Monografia reflectă aspecte din trecut, prezent şi viitor.”
Octavian Mihail Sachelarie, directorul Bibliotecii Judeţene: „O monografie este o cărămidă pusă la nivelul identităţii naţionale”
Directorul Octavian Mihail Sachelarie a subliniat importanţa realizării unei monografii pentru destinul istoric al unei comune: „Este un eveniment deosebit. Nu numai că avem alături de noi, personalităţi remarcabile ale ştiinţei, culturii şi politicii româneşti. Lansarea unei monografii, cum este monografia comunei Stolnici, reprezintă un eveniment în sine, pentru că este o lucrare care se realizează foarte greu din punct de vedere al metodologiei folosite. O monografie înseamnă muncă de arhivă, înseamnă comunicare cu oamenii care au spus ceva sau care ştiu ceva despre comuna respectivă. În momentul în care în comuna respectivă avem şi familii care se identifică cu cultura românească şi cu istoria românească, cum este şi povestea familiei Bălăceanu, lucrurile se complică şi mai mult. Capitolul dedicat familiei Bălăceanu este fabulos pentru că 700 de ani de istorie reprezintă ceva. Este o lucrare foarte importantă pentru că o monografie este o cărămidă pusă la nivelul identităţii naţionale, este o carte de vizită a comunei, pentru că cei care nu-şi cunosc trecutul, nu-şi pot evalua prezentul şi nu pot avea o proiecţie asupra viitorului. Din acest punct de vedere, comuna Stolnici are şi trecut, şi prezent, dar şi un viitor remarcabil.”
La încheierea evenimentului, o trupă de tineri căluşari din comuna Stolnici au oferit o reprezentaţie artistică de dansuri tradiţionale specifice acestei zone.
Sabina Diacenco
0 Comentarii