Web Analytics
scris joi, 14.03.2019

Bombă! Fraţii Rădulescu trebuie să mai taie din etajele blocurilor de lângă sediul SRI

# Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a decis că trebuie propuse alte variante de înălțime privind proiectul imobiliar Maia Victoriei # Și blocul de 8 etaje din spatele magazinului Zara, ridicat de omul de afaceri Sorin Văcaru, trebuie redus la un regim de înălțime mai mic

Bombă! Fraţii Rădulescu trebuie să mai taie din etajele blocurilor de lângă sediul SRI

Autoritățile încep să aibă reacții privind neregulile și haosul imobiliar din Pitești, sesizate și subliniate de Jurnalul de Argeș în zeci de articole și investigații publicate în ultimele 12 luni. Iar reacțiile arată clar că nu mai este de joacă legat de aprobarea proiectelor imobiliare lângă monumente istorice. Luna trecută, la Ploiești a avut loc ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice, prilej cu care s-au pus în discuție două proiecte imobiliare din Pitești. Este vorba de proiectul imobiliar Maia Victoriei de lângă sediul SRI Argeș și de un alt proiect pe care omul de afaceri Sorin Văcaru vrea să îl dezvolte în spatele magazinului Zara din centrul municipiului. În ambele cazuri, experții comisiei au cerut modificări ale regimului de înălțime și dimensiunilor proiectelor.

Cristian Cocea: „E foarte greu să faci blocuri cu 5-6 etaje fără să se piardă casa de patrimoniu”

În urmă cu o lună, Jurnalul de Argeș venea cu detalii în premieră legate de proiectul imobiliar Maia Victoriei, ce se ridică lângă sediul SRI Argeș de pe strada Victoriei, acolo unde un dezvoltator imobiliar vrea să ridice nu mai puțin de trei blocuri pe un teren relativ mic. Complexul este dezvoltat de către familia Rădulescu, aceeași care a dezvoltat mai multe ansambluri rezidențiale în ultimii ani în Pitești. Pe hârtie, regimul de înălțime al viitoarelor trei blocuri (P+6) era cu mult peste regimul de înălțime al zonei, în general de case (P+1 sau maximum P+2). Unde mai pui că blocurile se vor ridica gard în gard cu sediul SRI, singurul imobil mai înalt din zonă, dar și unitate militară cu un anume regim din punct de vedere al informațiilor clasificate.
Numai că, fie și temporar, membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice le-au stricat planurile fraților Rădulescu legate de înălțimea viitoarelor blocuri.
Despre de ședința de la Ploiești și măsurile luate acolo privind regimul de înălțime a blocurilor am stat de vorbă cu Cristian Cocea, directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș.
„S-au cerut reveniri ale proiectelor respective, adică Maia Victoriei și proiectul imobiliar din spatele magazinului Zara. La Maia Victoriei aveam de-a face cu un proiect ce este în situl urban și în zona de protecție. Și aici mă refer la Casa Nițulescu, casă monument istoric ce este în curtea unde se dorește realizarea proiectului imobiliar. S-a pus în discuție modul la care se raportează proiectul și viitoarele construcții la această casă monument istoric și Comisia a considerat că regimul de înălțime pe care investitorul dorește să-l realizeze acolo și volumetria (modul în care se ocupă terenul) sunt discutabile și ar trebui propuse variante. Și asta în sensul în care acolo avem o clădire cu parterul înalt și este foarte greu să faci blocuri cu 5-6 etaje fără să se piardă ansamblul, casa de patrimoniu. Pentru proiectul Maia Victoriei s-a pus problema regândirii sistemului de înălțime. Se poate veni cu soluții arhitecturale P+2, P+3, P+4, sunt variante. Nu s-a stabilit încă un regim de înălțime. Fie se vor propune variante, fie se va contesta această decizie a Comisiei Zonale pe cale administrativă la Comisia Națională a Monumentelor Istorice”, spune Cristian Cocea.

„Este exclusă demolarea casei monument istoric din curtea unde se vor ridica blocurile”

Tot directorul Direcției pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Argeș ne-a mai precizat că „proiectul Maia Victoriei este în faza obținerii avizelor. Investiția trebuie gândită legat de Casa Nițulescu. Există un proiect al dezvoltatorului imobiliar ce presupune reabilitarea Casei Nițulescu. Este exclusă demolarea acestei case monument istoric ce datează de la începutul secolului XX. Această casă trebuie privită în ansamblul imobiliar pe care investitorul vrea să îl facă”.

Dezvoltatorul Cosmin Rădulescu: „Dar de unde știți că au zis așa ceva?”

I-am cerut un punct de vedere și omului de afaceri Cosmin Rădulescu legat de faptul că, așa cum s-a stabilit în ședința Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice de luna trecută de la Ploiești, înălțimea viitoarelor blocuri din complexul Maia Victoriei trebuie redusă de la P+6 la cel mult P+4. „Dar de unde știți că au zis așa ceva? Nu vă pot da nicio informație”, ne-a declarat Cosmin Rădulescu.
Pe hârtie, firma care va face cele trei blocuri – Maia Victoriei Residence SRL – îl are drept administrator pe Ion Rădulescu, tatăl fraților Cosmin și Bogdan Rădulescu, asociat unic la firmă fiind o altă… firmă – Maia Residence Invest SRL. Iar la această firmă administrator este tot Ion Rădulescu, acesta deținând și 90% dintre acțiunile firmei. Nu este prima oară când frații Rădulescu își bagă părinții în față, același lucru întâmplându-se și cu controversatul bloc ridicat pe strada Crinului, într-o zonă declarată sit istoric.

Ce răspuns ne-a dat SRI

Și cum proiectul imobiliar Maia Center este chiar lângă sediul SRI Argeș, i-am întrebat și pe cei de la SRI dacă au trimis vreun punct de vedere dezvoltatorului imobiliar sau Primăriei Pitești cu privire la regimul de înălțime al viitoarelor blocuri. „Subiectul la care faceţi referire nu se încadrează în tipul de mesaje la care SRI poate emite un punct de vedere în condiţiile Legii 544/2001”, se precizează în răspunsul trimis de SRI Jurnalului de Argeș.

Şi proiectul blocului P+8 din spatele magazinului Zara a fost respins

Am vorbit cu Cristian Cocea și legat de al doilea proiect imobiliar pe care Comisia Zonală a Monumentelor Istorice l-a trimis spre reanalizare și modificare a regimului de înălțime. Este vorba de un bloc ce ar urma să fie realizat în parcarea din spatele magazinului Zara de către omul de afaceri Sorin Văcaru. Pe hârtie, proiectul ar avea structura P+8, însă Comisia a cerut un regim de înălțime mai mic. Legat de acest proiect, Cristian Cocea spune că „mai există structuri înalte în zonă – Tribunalul, Alcadibo și Registrul Comerțului – însă depinde cât permite terenul să construiești. Generalizând, fenomenul este următorul: investitorul are o parcelă. Ce bine ar fi dacă ar putea să o ocupe pe toată! Numai că nu poți să ocupi toată parcela. Investiția trebuie să se adapteze. Sunt două case monumente istorice aproape de locul unde se dorește realizarea investiției. Este vorba de Casa Mărtoiu și Casa Panțurescu. Acestea nu ar fi incomodate de viitoarea investiție. Problema acolo este și a fluxului mare de mașini. Sunt chestiuni de urbanism”.
Am dorit să luăm legătura și cu omul de afaceri Sorin Văcaru, însă acesta nu ne-a răspuns la telefon.

Distribuie!

1 Comentariu

  1. O viitoare ilegalitate este pusa la cale. Intr-un PUD-ul propus de primaria Pitesti pentru strada Garlei se stabileste regimul de inaltime al noii constructii, bloc de locuinte la P+4 in timp ce in PUG terenul pe care se propune constructia se afla in zona L1C cu regimul de inaltime P+1+M.
    Conform Legii nr. 350/2001 majorarea prin PUD a oricăror parametri urbanistici stabiliți prin PUG sau PUZ, inclusiv regimul de inaltime al constructiei este interzis.
    Regula stabilită de Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul este că derogarea de la parametrii urbanistici stabiliți prin PUG se poate face doar prin documentații de tip PUZ (plan urbanistic zonal), în timp ce un PUD poate doar să detalieze prevederile din documentațiile de rang superior (PUG, și, dacă există în zona respectivă, PUZ).
    Asa ca domnilor de la Primarie respectati PUG al zonei ! Altfel ne vedem in instanta…

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită