Eveniment mare la Bascov vineri, 23 noiembrie, în avanpremiera Centenarului Marii Uniri. Monumentul Eroului Necunoscut a fost dezvelit și sfințit de un sobor de preoți, în frunte cu Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic. Monumentul este dedicat eroilor căzuţi la datorie în Primul şi cel de-Al Doilea Război Mondial și a fost amplasat la răscrucea a două foarte importante drumuri, Piteşti- Curtea de Argeş şi Bucureşti- Râmnicu Vâlcea. Suprafața monumentului are 160 mp, iar înălțimea totală este de 6 m, din care 3,8 m soclul și 2,5 m statuia. Soclul este din beton-armat, placat cu piatră naturală și reliefuri de piatră. Statuia reprezintă soldatul român din Primul Război Mondial, în uniformă de iarnă, susținând cu mâna dreaptă lancea drapelului cu care e înfășurat, iar cu stânga, sabia.
În fața basoreliefului pe care se află încrustate numele eroilor din Bascov care au căzut la datorie în cele două războaie mondiale, arhiereul i-a binecuvântat pe cei care s-au jertfit printr-o slujbă specială. Onorând invitația primarului Gheorghe Stancu, de la București a venit secretarul de stat în Ministerul Culturii Alexandru Pugna. Edilul i-a mulțumit acestuia pentru aprobările necesare ridicării acestui impresionant monument. De asemenea, au mai participat la festivitate consilierii locali, primari ai altor localități din județ, președintele CJ Argeș, Dan Manu, și prefectul Emilian Dragnea.
Primărița din Cimișeni: „Ori de câte ori trecem Prutul, ne simțim ca la noi acasă”
Un invitat de suflet a fost Valentina Solonaru, primarul localității înfrățite Cimișeni din Republica Moldova, care a însoțit o delegație formată din consilieri comunali și un preot. Primarul Gheorghe Stancu a avut un scurt discurs, încheiat emoționant cu recitarea unei poezii atribuite unui soldat mort pe muntele Sorica din Republica Moldova. Apoi, în calitate de gazdă, i-a dat cuvântul omoloagei sale de peste Prut, primărița moldoveancă Valentina Solonaru, care a fost îndelung aplaudată de public. „Participăm astăzi la un eveniment de importanță majoră. Este anul când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire. Momentul Unirii trebuie privit ca o realizare importantă din istoria noastră, deoarece uniți ne păstrăm identitatea, uniți ne păstrăm acele repere fundamentale, acele valori pe care ni le-au lăsat moșii și strămoșii noștri. Să știți că noi, din cele două comunități, deja suntem uniți. Avem un parteneriat tânăr, dar de acum cu niște realizări, cu niște rezultate concrete. Domnilor și doamnelor, să știți că simbolurile comunei Bascov sunt prezente în zona comunei Cimișeni, în holul primăriei, pentru că fiecare consătean de al meu se gândește la o singură Românie. România Mare. Ori de câte ori trecem Prutul, să știți că ne simțim ca la noi acasă. Eu vă zic din partea tuturor locuitorilor Cimișeni «La mulți ani, România, la mulți ani, Bascov!»”, le-a transmis aceasta fraților bascoveni.
ÎPS Calinic: „Toți sunt sfinții lui Dumnezeu cu adevărat”
„Ați făcut aici dăltuirea în marmură a celor care au fost eroii comunei Bascov în războiul 1916 – 1919 și Al Doilea Război Mondial. Toți sunt sfinții lui Dumnezeu cu adevărat! Și-au vărsat sângele lor nevinovat pentru apărarea țării. Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți și sufletul ostașilor care au murit pe câmpul de luptă să vă vegheze de sus! Noi nu îi vom uita niciodată!”, și-a dat binecuvântarea și ÎPS Calinic.
Bascovul și-a omagiat eroii, însă nu și-a uitat nici contemporanii
Cu ocazia evenimentului dedicat Unirii, primarul Gheorghe Stancu a oferit diplome centenare urmașilor eroilor, dar și diplome de fidelitate cuplurilor care în acest an au împlinit o jumătate de secol de căsnicie, precum și diplome de excelență pentru elevii care s-au remarcat la diferite discipline în cadrul diferitelor concursuri. Nu au fost uitate nici cadrele didactice, care au fost invitate să urce pe scena casei de Cultură „Adriana Trandafir”, acolo unde, după depunerea de coroane de la monument, au continuat manifestările. Sub genericul „Bascovul în centenar”, aici a fost organizat un spectacol cultural artistic în care au evoluat atât artiști locali, cât și invitați precum Alexandru Pugna sau interpretul basarabean Ion Paladi. A fost doar debutul unei serii de evenimente pregătite intens pentru sărbătorile de iarnă de conducerea instituției de cultură. Astfel, pe 6 decembrie va avea loc un spectacol de colinde. Pe 24 decembrie, în ajun de Crăciun, orchestra și dansatorii Doinei Bascovului vor susține un spectacol în Piața Constituției din București, în cadrul Târgului de Crăciun din Capitală.
0 Comentarii