Web Analytics
scris joi, 25.11.2010

Topul salariilor regeşti de la Universitatea Piteşti

# Rectorul Barbu ia 166 milioane lei lunar. Deşi a reuşit să se strecoare prin cele mai ascunse cotloane ale mediului economic, criza financiară nu s-a putut infiltra şi în buzunarele cadrelor cu funcţii de conducere în Universitatea Piteşti. Care sunt apărate de blindajul gros al unor salarii de-a dreptul regeşti pentru o perioadă în care mai toată lumea chiţăie de sărăcie. Sunt destui şefi din Universitatea condusă de rectorul Gheorghe Barbu care le scuipă seminţe-n cap la capitolul salarizare, preşedintelui ţării sau primului ministru, ca să nu mai vorbim de prefect sau preşedintele Consiliului Judeţean, ale căror lefuri sunt de-a dreptul rahitice prin comparaţie cu cele ale multor cadre care se alimentează la casieria din Târgu din Vale. Excentricităţile salariale de la Universitate vin în contradicţie cu situaţia de ansamblu din învăţământ, unde salariile cadrelor didactice au intrat serios la apă în ultima vreme, ca să nu mai vorbim că nici performanţele universitare ale instituţiei conduse de Gheorghe Barbu, plasate constant pe o linie modestă în evaluările făcute, nu „rimează” cu lefurile uriaşe încasate în ultimul an fiscal. Dar să vedem cam despre ce salarii ar fi vorba la Universitate, cu menţiunea că vom folosi cifre exprimate în lei vechi. Sau, mai bine spus, în zeci sau sute de milioane lei vechi.

Topul salariilor regeşti de la Universitatea Piteşti

În familia rectorului Barbu intră lunar 242 milioane lei

Să-i dăm rectorului ce-i al rectorului şi să vă informăm că Gheorghe Barbu se plasează în fruntea topului salariilor de la Universitate, cu un venit anual de 2 miliarde lei. Ceea ce înseamnă că rectorul a ridicat în ultimul an o leafă de 166 milioane lei pe lună. Pe cât de grasă e suma, pe atât de încărcată este lista cu activităţi retribuite ale şefului Universităţii: salariu de profesor universitar, activităţi didactice suplimentare, indemnizaţia de rector, examene, proiecte cu finanţare europeană, îndrumare cadre didactice şi o colaborare cu o agenţie naţională. Dacă ne mai gândim că şi soţia rectorului, Anca Barbu, are un salariu de aproape 36 milioane pe lună, precum şi faptul că soţii Barbu au închiriat jumătate din locuinţa lor din Mărăşeşti la doi cetăţeni străini, Udo Louks şi Lothar Forner, care plătesc o chirie anuală de 11.400 euro, rezultă că familia Barbu a avut un venit lunar de circa 242 milioane lei. Paradoxal, al doilea salariu din Universitate nu aparţine prorectorilor ori vreunui decan, ci Lilianei Ezechil, care deţine funcţia de director de departament. Peste 150 de milioane a ridicat pe lună doamna Ezechil, cu „doar” 16 milioane mai puţin decât rectorul. Dar n-are rost să-i plângem prea mult pe prorectorii Gheorghe Şerban, Gheorghe Crivac şi Ion Tabacu, atâta vreme cât dânşii au o leafă de 105, 100, respectiv 96 milioane pe lună. Cel mai „odârlit” prorector este Dumitru Chirleşan, cu doar 66 milioane pe lună. Dar suplineşte asta prin faptul că şi soţia sa, Georgeta Chirleşan, lucrează tot la Universitate, ca directoare de departament şi chiar îl depăşeşte un pic la salariu, având 71 milioane pe lună. În total deci, soţii Chirleşan încasează lunar peste 137 milioane. Sumă „mică” pentru două persoane, câtă vreme cancelarul Universităţii, Gheorghe Bănică, îi depăşeşte de unul singur la bani, cu o leafă de 145 milioane.

Decani full de bani

Şi decanii de facultăţi vin cu plasa când este zi de salariu. Să-i luăm în ordine alfabetică: Eugen Chelaru-120 milioane, Geanina Cucu Ciuhan-70 milioane, Constantin Drăghici-78 milioane, Silviu Ioniţă-86 milioane, Alexandrina Mustăţea-100 milioane, Mugur Niculescu-94 milioane, Aurel Popescu-63 milioane, Ion Popescu-62 milioane, Paul Mărculescu Radovici-86 milioane şi Constantin Ţibrian-120 milioane. Nici prodecanii din Universitate n-o duc rău la capitolul salarizare. Să-i menţionăm, tot în ordine alfabetică: Sorin Anghel-45 milioane, Viorel Bucur-89 milioane, Luminiţa Georgescu-74 milioane, Doina Iacomi-77 milioane, Ioan Liţă-79 milioane, Gheorghe Nicolescu-86 milioane şi Victor Zaharescu-76 milioane. Sunt însă şi prodecani cu salarii de „mizerie” în comparaţie cu ceilalţi: Doruleţ Grădinaru-26 milioane şi Ion Isăroiu-29 milioane.

123 milioane pe lună, cel mai bine plătit şef de catedră

Să pătrundem şi mai jos în ierarhie, până la şefii de catedră. Să nu credeţi însă că aici sunt salarii mai mici. Multe nu sunt cu nimic mai prejos decât cele menţionate mai sus. Păstrăm aceeaşi ordine alfabetică: Alexandru Boroiu-66 milioane, Mihai Brăslaşu-83 milioane, Maria Constantinescu-92 milioane, Mihaela Diaconu-53 milioane, Ionel Didea-48 milioane, Octavian Gruioniu-61 milioane, Daniela Iancu-39 milioane, Emilian Lefter (sic!)-78 milioane, Eduard Niţu-66 milioane, Emil Sofron-102 milioane, Alexandru Teodorescu-118 milioane, Ştefan Trâmbaciu-86 milioane, Corneliu Udrea-94 milioane şi Emilia Ungureanu-83 milioane. La capitolul salariu pentru şefii de catedră, recordul îi aparţine lui Dinel Popa, şeful catedrei de mecanică aplicată, cu nu mai puţin de 123 milioane lei lunar. La Universitate mai sunt şi alte categorii de personal cu funcţii de conducere, consistent retribuite, fie că vorbim de secretari ştiinţifici, fie personal administrativ. Iată, de pildă, cum se prezintă situaţia celor mai mari salarii pentru secretarii ştiinţifici: Neculae Dinuţă-82 milioane, Sebastian Parlac-77 milioane, Ion Mihăilă-68 milioane, Carmen Topală-62 milioane, Laurenţiu Deaconu-59 milioane şi Ionel Bostan-54 milioane. Dintre şefii administrativi, recordul salarial îl deţine directorul de departament Ion Simon Iorga, cu 100 de milioane. Dar mai sunt şi alte salarii grase: Adrian Clenci, director de departament-61 milioane, Smaranda Găvan, secretar şef-58 milioane şi Ion Broştescu, director general administrativ-55 milioane.

Record de 172 milioane, la categoria familii universitare

În fine, ultima categorie la care ne vom referi, sunt şefii care lucrează în familie la Universitate, având soţ şi soţie salarii cât se poate de frumuşele. Îi menţionăm tot în ordine alfabetică: Claudia Burtescu, secretar ştiinţific-30 milioane, la care se adaugă şi salariul soţului, conferenţiar universitar, de 29 milioane, soţii Constantin şi Manuela Ciucurel, ambii şefi de catedră, cu salarii de 68 milioane, respectiv 56 milioane, Maria Constantinescu, şefă de catedră-92 milioane, plus 25 milioane ale soţului, Ştefan Găitănaru, şef de catedră-99 milioane, plus 47 milioane ale soţiei, Niculina Mihăilescu, şefă de catedră-76 milioane, plus 59 milioane soţul, Mugur Niculescu, decan-94 milioane, la care se adaugă şi cele 51 milioane ale soţiei, Ionela Niculescu, şefă de catedră, Florin Smaranda, şef serviciu-29 milioane, plus 29 milioane soţia, Emanuel Soare, secretar ştiinţific-63 milioane, plus 19 milioane soţia. Dar recordul banilor câştigaţi în familie îl deţin soţii Pană, Ioan Pană, şef de catedră-83 milioane şi Viorica Pană, şefă de departament-89 milioane, deci un total lunar de 172 milioane. Mai este ceva de spus? Chiar nimic…
(Mihai BĂDESCU)

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

PSD cucerește cu greu Muscelul

Câmpulungul și multe dintre localitățile rurale din zona Muscel au făcut deseori tabără distinctă față de restul județului din punct de vedere al...