Web Analytics

Scrisoare către Primăria Piteşti şi rechinii imobiliari

de | 30.08.2018 14:00 | Actualitate

# Dr. Tiberiu Irimia: „Unde nu intră soarele pe geam, intră doctorul pe uşă”

Nu exagerăm cu nimic când spunem că în această ediție de ziar publicăm o scrisoare deschisă care face istorie. Prin faptul că trage un semnal de alarmă că zecile de blocuri construite printre blocuri, haotic și fără nicio noimă din punct de vedere urbanistic, sufocă deja Piteștiul. Iar dansul cu bună-știință pe marginea legii sau deasupra ei, în destule situații, face ca Primăria Pitești să stea pe un butoi cu pulbere. Una dintre cele mai vechi și respectate familii din Pitești, familia Irimia, familie de medici și profesori recunoscuți în urbe, cade azi victimă poftei de înavuțire cu orice preț a unor dezvoltatori imobiliari. Care dezvoltatori imobiliari sunt sprijiniți cu vârf și îndesat (poate chiar prea îndesat) de funcționari din primărie. Ziarul nostru a relatat în ultimele două luni despre blocul cu unsprezece etaje care se va construi lipit de Centrul de Afaceri de pe strada I.C. Brătianu. Știți deja povestea, cu parcarea luată de primărie unor familii de pensionari și dată celor care construiesc blocul să-și facă organizare de șantier, practică unicat la nivelul întregii Românii. Astăzi iese la rampă doctorul Tiberiu Irimia, cel care deține o casă pe strada pictor Nicolae Grigorescu, paralelă la Expo Parc, și care anunță că a dat în judecată atât Primăria Pitești, cât și pe dezvoltatorul imobiliar – SC Titidan SRL. Motivele sunt multe și de bun simț, după cum veți afla și singuri. Scrisoarea este emoționantă, fiindcă devoalează drama unei familii (cum sunt deja sute și în curând vor fi mii în Pitești, judecând după haotica ofensivă imobiliară din ultimii doi ani) care a făcut credit la bancă pentru a-și achiziționa o casă. Iar acum se vede în situația de a trăi pentru tot restul vieții cu doar 30 de minute de soare pe zi. De ce? Fiindcă așa au vrut Primăria Pitești și arhitectul-șef, să dea autorizație de construcție pentru un bloc cu 11 etaje în buricul Piteștiului, într-o zonă protejată istoric până în urmă cu câțiva ani, până când a fost schimbat cu dedicație PUZ-ul pentru favorizarea unui grup clientelar al lui Tudor Pendiuc. Dar aici e deja un alt subiect care merită atenție.

Citiți scrisoarea deschisă a doctorului Irimia pentru că merită toată atenția. Mâine vi se poate întâmpla și dumneavoastră. (Gabriel Grigore)

„Am cumpărat o casă de locuit acum 6 ani, într-o zonă rezidențială pe care eu o consideram poate cea mai frumoasă din oraș… Expo Parc. O zonă de case curată, liniștită, în centrul orașului. Practic, orașul Pitești avea 2 zone rezidențiale de referinţă: Expo Parc și Strada Trivale. Acestea ar fi trebuit conservate exact cum se face în toată lumea civilizată. Unde într-o țară civilizată ați văzut între case de locuit cu regim de înălţime, în general de P+1E, să apară blocuri de 11 etaje? Este, din punctul meu de vedere, o nebunie urbanistică ce trebuie pe loc stopată”.

„Ne apărăm proprietățile și, practic, munca noastră de o viață”

„Pentru visul meu am avut nevoie de multă muncă și un credit bancar pe 20 de ani. Situația foarte gravă a apărut (situație de tipul celor care apăreau în primii ani de după revoluție, când majoritatea oamenilor credea că democrația înseamnă că poți să faci orice, indiferent că este legal sau nu) când am auzit de la niște vecini că pe terenul direct alăturat proprietății mele se discuta despre construirea unui bloc de 11 etaje. În primă fază am crezut că este o glumă… Mă gândeam că suntem în anul 2018, când lumea a început să respecte legea și că așa ceva este imposibil… să construiești un bloc de 11 etaje într-o zonă de case unde planul urbanistic general al orașului o prezenta ca zonă de maximum 4 etaje. Șocul real l-am trăit în ziua în care m-am hotărât să merg la Primărie, să văd dacă este un zvon sau este realitate. Era o zi de joi, când Primăria are program cu publicul. După ce l-am așteptat la ușă, în jur de 2 ore pe domnul arhitect-şef al oraşului, acesta mi-a confirmat că este adevărat, că s-a aprobat în Consiliul Local planul urbanistic de detaliu pentru blocul de 11 etaje.
Atunci am realizat că orașul nostru a rămas ancorat în anul 1991… că s-a putut aproba o clădire de 11 etaje, fără niciun fel de înștiințare a vecinilor și fără acordul acestora… Absolut nicio hârtie.
Din discuția cu domnul arhitect-şef al orașului Piteşti am înțeles că este vorba de câteva zile să emită și autorizaţia de construire. I-am spus că așa ceva este inacceptabil pentru mine și ceilalți vecini din zonă, că ne va umbri total proprietățile. Acesta mi-a răspuns că nu am ce să mai fac și că, dacă nu-mi convine, să merg în instanță.
La îndemnul acestuia asta am și făcut, deși multă lume mi-a spus că-mi asum un mare risc, că voi deveni ținta anumitor instituții și persoane, că sunt interese financiare foarte mari.
Mi-am asumat riscul și m-am adresat în justiție, pentru că sunt convins că există legi care reglementează urbanismul, legi care trebuie respectate de toată lumea. Chiar sfătuiesc pe oricine are o astfel de problemă să se adreseze imediat în justiție, pentru că sunt legi care le pot salva munca de o viață și proprietățile (Ordinul Ministrului Sănătății 119/2014 și dispozițiile Legii 544/2001)
Este o vorbă veche care spune că „unde nu intră soarele pe geam, intră doctorul pe ușă”.

„În marea ei «milostenie» pentru milionari, Primăria eliberează orice autorizație de construire”

„Sunt uimit nu doar să constat că se eliberează autorizații de construire care încalcă legea, dar și că singurele argumente aduse de acești dezvoltatori imobiliari sunt atitudinea de intimidare și de amenințare la adresa mea și a vecinilor mei. M-am simțit obligat să apăr principiul bunei vecinătăți, să ne apărăm proprietățile și, practic, munca noastră de o viață. Se pare însă că în marea «milostenie» pentru milionari, Primăria eliberează orice autorizație de construire, sfidând complet regulile și nevoile elementare de învecinare.
Am luat legătura cu o firmă de avocatură specializată în astfel de litigii și am făcut nenumărate hârtii către Primărie, ca să am și eu o dovadă scrisă care să ateste faptul că se va construi un bloc de 11 etaje la gardul meu, cu 20 de balcoane practic în curtea mea. Ce să vedeti..! Absolut niciun răspuns din partea Primăriei Pitești la nicio solicitare a noastră. E ca și cum eu nu existam. Este incredibil ca în anul 2018 să faci adrese oficiale, înregistrate la Registratura Primăriei, și să nu primești răspuns… (apoi am aflat că înștiințările făcute de Primărie către noi, în vederea avizării planului de detaliu, au fost făcute pe numele unor foști proprietari, unii chiar decedați de vreo 20 de ani… și cum aceștia nu s-au opus, proiectul a fost autorizat).
Atunci ne-am dat seama că am fost total evitați de serviciul Urbanism din Primărie ca această autorizație să se poată emite. Această autorizație nu se putea emite conform legilor privind urbanismul fără acordul nostru, fără să se respecte distanțele între clădiri și fără efectuarea unui studiu de însorire pentru fiecare proprietate care ar avea de suferit prin construirea unei clădiri cu asemenea regim de înălțime în zonă”.

„Cine și-ar dori să cumpere o casă cu curte, care nu are soare nici 30 de minute pe zi?”

„Apoi a început toată nebunia asta, pe care doar ziarul dumneavoastră a avut curaj să o prezinte… Amenințări la adresa vecinilor din partea beneficiarului SC Titidan SRL și a constructorului/asociat SC Energomontaj SRL, blocarea parcărilor unui bloc vecin pentru amplasarea organizării de șantier și a macaralelor pentru ridicarea acestui mastodont de 11 etaje… Şi mă întreb de ce această susținere înverșunată din partea Primăriei pentru ca acest bloc să fie realizat. Primăria trebuia să fie un mediator între noi.
Am auzit voci în oraș că ce supărată e Primăria pe dr. Irimia că am dat în judecată Primăria. Vreau să le transmit că ultimul lucru de care aveam eu timp era să dau în judecată pe cineva; de fapt, nu am dat în judecată pe nimeni, niciodată. Aici a fost altceva, am fost obligat s-o fac. Trebuia să-mi apăr proprietatea mea și munca mea.
Este indiscutabil faptul că proprietatea mea are de suferit. Practic, o să-mi fie imposibil să-mi mai folosesc proprietatea, iar în cazul în care aș vrea s-o vând, prețul cred că va fi cu mult sub valoarea de achiziție… Cine și-ar dori să cumpere o casă cu curte, care nu are soare nici 30 de minute pe zi, conform studiului de însorire? Sau cine și-ar dori o casă care are la câțiva metri de gard un bloc de 11 etaje, cu peste 20 de balcoane orientate înspre ea?
A mai fost extraordinară atitudinea avocatului firmei SC Titidan, care, chiar în instanță, în loc să justifice din punct de vedere legal și tehnic situația pârâților, s-a rezumat să facă referiri jignitoare și neadevărate la adresa mea. Un exemplu este și afirmația bizară că ar fi aflat de la Primărie că eu dețin o casă pe care nu am declarat-o la impozitare. Lăsând deoparte atitudinea tipic torționară, de dinainte de Revoluţia din 1989, a avocaților pârâților, consider că acestea sunt tehnici de intimidare care în România anului 2018 nu trebuie să mai existe. Îi informez oricum pe domnii avocați că nu am niciun fel de datorie la vreun impozit și, în același timp, îi întreb eu oare de ce nu s-au interesat la Primărie și care sunt vecinii reali ai proprietății celor de la SC Titidan SRL, ca să ne poată înștiința cu privire la acest proiect? Așa nu ar mai fi existat încurcăturile cu înștiințarea persoanelor decedate sau care nu mai locuiesc în zonă de zeci de ani?…”.

„Terenul e vârf de pantă. În caz de cutremur, aceste clădiri o iau la vale…”

„Administrația orașului Pitești trebuie să înțeleagă că e obligatoriu să se construiască conform legii, fără să se creeze prejudicii de nicio natură altor proprietari din zonele respective. Am urmărit pe site-urile instanțelor că în toate orașele importante din România s-a stopat urbanismul haotic și sunt date pe bandă rulantă sentințe judecătorești de restabilire a urbanismului normal și de bun-simț.
O altă greșeală care nu a fost luată în seamă este faptul că terenul este vârf de pantă. În caz de cutremur, există șanse foarte mari ca aceste clădiri să o ia la vale și să se prăbușească peste proprietățile vecine.
Eu înțeleg că acești oameni sunt foarte bogați și influenți… dar trebuie să fim lăsați să trăim în liniște, chiar dacă diferențele de natură financiară între noi sunt foarte mari. De altfel, la o întâlnire cu arhitectul-şef al municipiului mi s-a aruncat în față faptul că «ce știu eu despre sumele mari de bani care se investesc în achiziția unor astfel de terenuri» și «ce vreți? Să le dau P+3E?».
Este adevărat… eu nu știu cum e cu sumele acestea mari de bani, dar știu că toți trebuie să respectăm legea.
Primăria nu a făcut nici măcar un studiu de trafic auto… Să ne explice şi nouă ce va face cu aproximativ 100 de autoturisme care pleacă de la respectivul bloc la ora 7.30 dimineața, fiind sens unic, deci obligatoriu la dreapta pe bulevardul Brătianu, bulevardul fiind deja supraaglomerat la orele de vârf… Vă spun eu ce se va întâmpla: se va bloca total traficul până la sensul giratoriu din fața Centrului de Diagnostic. Orașul Pitești este deja sufocat de traficul auto. Primăria trebuie să se ocupe de soluții de fluidizare a traficului și de aerisirea urgentă a orașului”.

„Piteștiul trebuie urgent resuscitat!”

„Nu vreau să fiu înţeles greșit, chiar îmi doresc ca Piteștiul să se dezvolte, nu sunt împotriva investițiilor de acest gen, dar trebuie făcute conform legislației în vigoare. Nu cred că cineva dorește să trăiască într-un oraș de blocuri peste blocuri. Vrem aer curat, spații verzi, parcuri frumoase, infrastuctură urbană modernă, școli moderne, spitale renovate, parcări, canalizări… Pentru astfel de proiecte trebuie să simțim înverşunarea Primăriei. Piteștiul trebuie urgent resuscitat!
Mă plimb prin țară la diverse conferințe medicale și văd ce avânt au luat unele orașe… Iași, Craiova, Cluj-Napoca, Sibiu, Alba Iulia, Baia Mare, Oradea… și multe altele. Cum au fost conservate și cât de frumos au fost construite, ce imagine europeană și-au creat în doar cațiva ani… Orașe în România în care îți e drag să trăiești, să te plimbi, să faci fotografii să le arăți prietenilor.
Pentru un județ clasat în top 10 contribuabili la PIB-ul României, de zeci de ani, Piteștiul trebuia să fie un oraș care se învârte după soare. Am încredere că justiția va rezolva această situație fără ca cineva să aibă de suferit în vreun fel.”
Dr. Tiberiu Irimia

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

1 Comentariu

  1. Offf…..nu stiu daca sa ma bucur ca nu sunt singura care ma lupt cu morile de vant, ca dl. Irimia. Si eu traiesc o astfel de situatie, in alta zona, in care Primăria mun Pitești a eliberat certificat de urbanism si…..cred ca si autorizatia de construcție a unui bloc S+magazine la parter-+3E intre doua case…… Am vazut reportaj cu situații asemănătoare in București, in care…..culmea, fostul arhitect al Sectorului 2 a spus public, pe post ca ”daca autorizatiile de construire ar fi emise corect, nu s-ar mai construi nimic in Romania”. Deci…..cui sa te mai adresezi si sa ai siguranța că legea va fi respectata?