# Fostul fotbalist Mircea Stan (foto) a ajuns profesor dintr-o flagrantă poziție de offside. Fostul fotbalist al lui FC Argeş, Mircea Stan, a ajuns peste noapte profesor la Liceul cu Program Sportiv (LPS) Piteşti și, după cum spun unii cunoscători, lucrul acesta s-a întâmplat dintr-o flagrantă poziție de offside. Povestea începe la 1 octombrie, anul acesta, atunci când profesorul emerit Nicolae Vameşu, supranumit şi părintele fotbalului argeşean, a ieşit la pensie şi postul său de la liceul amintit a devenit vacant. Ca prin minune, singurul care a aflat de acest lucru a fost fotbalistul Mircea Stan, fiul cunoscutului parlamentar PSD, fost UNPR, fost PDL, fost primar de Coloneşti-Olt, Nicolae Stan, zis și Bulă. Fără niciun fel de problemă şi concurenţă, fotbalistul a fost încadrat pe loc ca profesor la disciplina fotbal iar, după o lună şi jumătate, în zilele de 15 şi 16 decembrie, a susţinut, tot de unul singur, concursul de suplinitor pe postul pe care îl ocupase deja. Cum a aflat doar Mircea Stan de acest post şi de ce a fost popularizat concursul printr-un canal de „largă audienţă”, am numit aici uşa Liceului cu Program Sportiv, rămâne încă un mister. Un mister care pare legal pentru directorul liceului, Vasile Pavelescu, dar nu prea în regulă pentru „generalul” învăţământului argeşean, Gabriel Bratu.
Directorul LPS Piteşti: „Totul este în regulă, totul e legal”
Profesorul Vasile Pavelescu, directorul LPS Piteşti, consideră că nu s-a întâmplat nimic în neregulă în ograda sa: „Vă spun eu ce s-a întâmplat. De la 1 octombrie, domnul Vameşu s-a pensionat anticipat şi postul său a rămas liber, iar eu trebuia să acopăr acele ore. Cum din interior nu aveam cu cine, am pus pe cineva din afara şcolii. Domnul Stan s-a prezentat cu acte în regulă, diplomă, masterat, dosar complet, e calificat pe fotbal, exact ce ne trebuia. Apoi, referitor la concursul de suplinire, acesta a fost făcut public încă din noiembrie, prin publicarea unui anunţ pe uşa şcolii, anunţ care mai există chiar şi acum. Nu e vina mea că nu s-a prezentat şi altcineva la acest concurs. Nu pot să vă spun de unde a aflat Mircea Stan că se pensionează domnul Vameşu, dar el e singurul care a venit şi a solicitat postul. Oricum, la 31 august 2012, contractul lui Stan expiră, iar postul va deveni din nou vacant şi scos la concurs, concurs la care se poate prezenta şi el, dar şi oricine altcineva care întruneşte condiţiile legale”.
Gabriel Bratu, inspector şcolar general: „Nu e tocmai în regulă”
Şeful învăţământului argeşean, Gabriel Bratu, nu e la fel de convins ca directorul Pavelescu de corectitudinea încadrării ca suplinitor a lui Mircea Stan: „Nu e tocmai în regulă ce se întâmplă acolo, nici mie nu prea îmi place, e cam la limită totul. Normal era ca vacantarea acelui post să poată ajunge la cunoştinţa tuturor sau a cât mai multor dintre cei interesaţi să dea un astfel de concurs. Vorbim de un concurs de suplinire la care nu prea e corect să se prezinte numai un singur om, care activa deja în şcoală şi aflase de acesta din interior. Voi verifica să văd dacă totul s-a desfăşurat legal.”
Nebuloasa de la LPS
Deşi legalitatea este salvată, cel puţin în aparenţă, la LPS rămân câteva semne mari de întrebare. În primul rând este cel puţin ciudat faptul că singurul care a aflat de pensionarea lui Vameşu şi vacantarea postului acestuia este un om, Mircea Stan, din zona puterii politice portocalii, putere care gestionează inclusiv învăţământul argeşean. Stan este, începând cu returul acestui campionat, și antrenorul echipei de fotbal Atletic Bradu, echipă controlată de primarul Florin Frătică, secretarul general al PDL Argeş, practic numărul patru în organizaţie, după senatorul Mircea Andrei şi prim-vicepreședinții Cătălin Teodorescu și Gabriel Bratu (fără ştirea căruia nu mişcă nimic în şcolile argeşene). Tot ciudat este şi că organizarea concursului de suplinire a fost „popularizată” la greu doar pe uşa şcolii, parcă special pentru a nu afla nimeni de acesta. În fine, cel mai ciudat este faptul că lui Mircea Stan i s-a revelat pur şi simplu existenţa unui post vacant la LPS, asta în condiţiile în care nimeni din şcoală sau din ISJ nu-şi aminteşte să-l fi anunţat despre acesta. Cert e că revelaţia s-a consumat în timp util, astfel încât dom’ profesor să se prezinte singur şi la timp pentru a intra în pâine fix de când era nevoie, adică de la 1 octombrie.
Florin Silvestru
0 Comentarii