Web Analytics

Personalităţi de renume din lumea medicală au participat la conferinţa naţională de la Consiliul Judeţean Argeş

de | 7.06.2018 05:36 | Politica si Administratie

18 01Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a participat, vineri, 01.06.2018, și la lucrările conferinței naționale medicale, ce s-a ținut în Sala Mare a Consiliului Județean Argeș și la care au participat nume mari ale lumii medicale românești.

În deschiderea conferinței, ministrul Sănătății a declarat: “Sunt onorată că sunt aici chiar de 1 iunie. Am văzut Spitalul de Pediatrie Pitești, care mi-a plăcut foarte mult, și vreau să spun că am fost foarte impresionată de zâmbetul câtorva copii, de care vă rog să aveți grijă în continuare. Temele acestei conferințe sunt teme de actualitate, teme care ne preocupă la nivelul Ministerului Sănătății. «Rezidențiatul încotro?» este o întrebare foarte bună, pe care ar trebui să ne-o punem toți cei care conducem destinele sănătății, pentru că politica de resurse umane a ministerului nu a fost poate cea mai bună pentru a rezolva problemele din România. Ne-am axat spre a rezolva parcă problemele din Vest. Începând cu 2007, aproximativ 14.000 de medici au părăsit România. Știți foarte bine că de anul trecut, odată cu legea salarizării, și de anul acesta, de la 1 martie, salariile medicilor și ale asistenților medicali au crescut la un nivel aproape european, fiind, de altfel, o primă măsură pe care guvernul a luat-o pentru a păstra medicii în țară. Dar acești medici au fost întâi rezidenți. Deci, tema este foarte bună, de actualitate, o am în vedere, astfel încât să încercăm să rezolvăm problema spitalelor din România. A doua temă a conferinței este «Un copil sănătos este un copil educat», și aici știți foarte bine că, până la sfârșitul anului, vom promova în Parlamentul României o nouă legislație în ceea ce privește sănătatea, iar în cadrul acestei legislații prevenția va avea un rol important. Sunt foarte bucuroasă astăzi să dau vești foarte bune pentru județul Argeș. Luni, 4 iunie, se va parafa acordarea unui accelerator pentru radioterapie către Spitalul Județean de Urgență Piteşti. Știu că nevoia de servicii de radioterapie este foarte mare, știu că s-a spus de nenumărate ori că Piteștiul este aproape de București, dar decizia a fost că Argeșul are nevoie de acest aparat. Domnule președinte Dan Manu, vă rog să demarați lucrările la construcția buncărului, astfel încât să putem să livrăm cât mai repede acest aparat”.

Argeșul va avea un Centru de Oncologie

18 02„Argeșul va avea un Centru de Oncologie atât de mult dorit și de noi, ca specialiști, dar și de pacienți, pentru că suntem în slujba pacienților. Mulțumesc Ministerului Sănătății, pentru că suntem singurul județ din țară care a beneficiat la un Computer Tomograf, care acum funcționează la Spitalul de Pediatrie, și de un RMN, care, de săptămâna viitoare, se va da în funcțiune la Spitalul Județean de Urgență Pitești, iar acum Secția de Oncologie va fi dotată cu acest aparat”, a spus președintele CJ Argeș, Dan Manu.
În cadrul conferinței s-au abordat două teme de interes național:
1. ”REFORMA ÎN REZIDENȚIATUL DIN ROMÂNIA” – raportor conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu – președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților. Formăm anual mii de tineri medici. Mulți pleacă, iar cei care rămân sunt concentrați în centrele universitare. Care sunt soluțiile pentru a pregăti medici pentru toată România? Cum pot autoritățile publice locale să încurajeze tinerii medici? Ce pot face autoritățile publice locale și naționale? Sunt doar câteva dintre întrebările la care s-au căutat răspunsuri în cadrul acestei conferințe.

2. ”Un copil sănătos este un copil educat – EDUCAȚIE PENTRU SĂNĂTATE” – raportor prof. univ. dr. Alexandru Rafila – președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul regional al Europei în cadrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății. Prin această temă s-a propus să se aducă în atenția publică necesitatea introducerii în curricula școlară a orelor de educație sanitară și de igienă. De asemenea, sub genericul ”Să ne cunoaștem propriul corp”, nu trebuie uitată nici educația sexuală, precum și conștientizarea pericolului consumului de substanțe psihotrope și stupefiante (droguri, substanțe etnobotanice etc.).

La conferința organizată de Consiliul Județean Argeș au participat: prof. dr. ing. Petru Ande, secretar de stat Ministerul Educației Naționale; prof. univ. dr. Adrian Streinu Cercel – managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”; prof. univ. dr. Alexandru Rafila – președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul regional al Europei în cadrul Comitetului Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății; conf. univ. dr. Corneliu Florin Buicu – președintele Comisiei pentru Sănătate și Familie din Camera Deputaților; prof. univ. dr. Mircea Beuran – președintele Senatului Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”; prof. univ. dr. Daniela Bartoș – şef Clinica de Medicină Internă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca; prof. dr. Camelia GAVRILĂ, preşedinte Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaților; prof. dr. Camelia GAVRILĂ, preşedinte Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport a Camerei Deputaților; dr. Mioara Predescu coordonator Centrul Român HIV/SIDA; Cătălina Poiană, prorector cu învățământul postuniversitar, Președinte Colegiul Medicilor București.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii