# Fostul deputat Sergiu Rizescu s-a numărat printre puţinii politicieni prezenţi la funeraliile mamei preşedintelui Constantinescu. Fostul şef al statului, Emil Constantinescu, şi-a condus mama pe ultimul drum. Înmormântarea a avut loc sâmbăta trecută la cimitirul Bisericii Voievodale din comuna argeşeană Brăduleţ, preşedintele dorind o ceremonie cât se poate de restrânsă. Maria Georgeta Constantinescu s-a stins săptămâna trecută, în noaptea de joi spre vineri, la Spitalul Elias din Bucureşti. Avea 95 de ani şi a murit din cauza unei suferinţe neurologice severe, aşa cum au concluzionat medicii. Mama fostului preşedinte al României a fost îngropată lângă soţul ei, Ion, care a încetat din viaţă acum mai bine de 20 de ani. De remarcat că Emil Constantinescu a insistat pentru o ceremonie discretă, la funeralii participând, în afara zecilor de localnici curioși, doar rudele și apropiații. Printre aceștia s-a numărat și Sergiu Rizescu, fost deținut politic și deputat PNȚCD, cel care, de altfel, ne-a vorbit despre acest eveniment trist.
„Slujba a fost ținută de un sobor de 14 preoți, în frunte cu arhiepiscopul Calinic”
„Pe Emil Constantinescu, ne-a spus Sergiu Rizescu, l-am cunoscut în anul 1992, când eram președintele PNȚCD Argeș și președintele Convenției Democrate. Am făcut campanie electorală și în 1992, și în 1996. L-am cunoscut ca un om inteligent, un om cult și un om devotat intereselor poporului român. Am cunoscut-o și pe mama domniei sale, la Brăduleț, într-o zi din anul 1997, în prezența președintelui Constantinescu. Era o femeie inteligentă, cultă și foarte credincioasă. Nu puteam lipsi de la înmormântare. Slujba a fost ținută de un sobor de 14 preoți în frunte cu arhiepiscopul Calinic. Au fost foarte mulți preoți tineri, cred că parohi din vecinătatea comunei Brăduleț. A fost o slujbă frumoasă, cu multă evlavie, la care au participat aproximativ 120-130 de persoane, dintre care foarte mulți au fost consăteni de-ai doamnei Constantinescu. Totul s-a făcut în liniște și într-un cadru familial. Notabilități nu au fost, şi pentru că asta a fost dorința președintelui Constantinescu și anume ca înmormântarea să se facă într-un cadru cât mai liniștit. Totul s-a desfășurat într-o notă de decență și de evlavie”.
Primarul din Brăduleț s-a remarcat prin absență
„Întreaga familie a fost prezentă, inclusiv cumnatul președintelui Constantinescu, Marin Toader, fostul prefect de Argeș, ne-a mai spus Sergiu Rizescu. După slujbă s-au împărțit pachete bogate, în curtea bisericii, iar președintele Constantinescu a plecat împreună cu arhiepiscopul Calinic către casa eparhială de la Curtea de Argeș. Am văzut foarte multe coroane de flori, cred că erau peste 20, între care una din partea Consiliului Județean. Ca o remarcă, vreau să vă spun că primarul din Brăduleț, Emil Simion, a lipsit de la înmormântare, deși era normal să fie acolo întrucât comuna pe care-o conduce a dat un președinte al României… În ceea ce mă privește, a fost de datoria mea să mă duc, pentru că am fost și încă mai sunt apropiat președintelui Constantinescu și, în plus, i-am cunoscut și mama, după cum vă spuneam. Domnul președinte era foarte afectat de această tragică pierdere, iar ceea ce m-a impresionat este că, după terminarea slujbei, președintele a îngenunchiat, și-a sărutat mama și am văzut două lacrimi curgându-i pe obraz. Eu i-am transmis condoleanțe, l-am îmbrățișat, iar dumnealui mi-a mulțumit pentru că am venit. La înmormântare am văzut circa 20 de mașini cu număr de București și am înțeles că printre aceștia a fost prezent și un fost coleg de facultate al dlui președinte, care a fost ambasador în Venezuela. În rest, nu am văzut foști miniștri, senatori sau deputați, dar cred că au respectat dorința dlui președinte și anume ca totul să se desfășoare într-un cadru familial și cu multă decență”. Marius Ionel
0 Comentarii