# Consiliul Judeţean şi Dacia vor figura pe genericul filmului cu Nicolas Cage. Impresionant. Aşa s-ar putea traduce într-un singur cuvânt ceea ce am văzut în incursiunea pe care am făcut-o acum câteva zile, cu sprijinul Florentinei Grigoraş, funcţionar în cadrul Consiliului Judeţean, pe platourile de filmare ale peliculei „Ghost Rider 2”, în care rolul principal îi aparţine cunoscutului star american Nicolas Cage. După cum se ştie, o parte din filmări s-au realizat în zona Barajului Vidraru şi pe Transfăgărăşan, iar numeroasa echipă care se ocupă de film şi-a stabilit „cartierul general” chiar la poalele Cetăţii Poienari, în zona Pensiunii „La Cetate”. Fiind însă vorba de sute de persoane, adică peste 60 de americani şi peste 200 de români de la studiourile Castel Film, aproape toate pensiunile din zonă au fost împânzite de musafiri cazaţi pe perioada filmărilor. Dar să descriem mai în amănunt ce-am observat în culisele unui eveniment hollywoodian de mare amploare, în care Argeşul a fost parte graţie frumuseţilor naturale pe care le are.
Gazdele noastre au fost chiar şefii cei mari ai studiourilor Castel Film, managerul Vlad Păunescu şi directorul executiv Cristian Bostănescu, doi profesionişti desăvârşiţi care aveam să ne convingem pe parcurs că, deşi ar avea motive suficiente de îngâmfare prin realizările lor, sunt de o modestie rar întâlnită. Poate vă întrebaţi cum au ajuns cei de la Castel Film să coordoneze alături de americani o producţie de prim rang de la Hollywood. Simplu. Prin valoare şi seriozitate. În cei 18 ani de tradiţie, Castel Film, cea mai mare casă de producţie din România, are la activ peste 170 de filme, iar colaborările s-au extins treptat şi peste graniţele ţării, inclusiv la Hollywood, participând la realizarea unor pelicule celebre, precum Borat sau Cold Mountain. „Deşi pare un mastodont, şi chiar este în industria cinematografică, la Hollywood toată lumea cunoaşte pe toată lumea, iar veştile circulă repede. Faptul că în colaborările anterioare s-a vorbit bine despre noi, precum şi preţurile bune pe care le oferim, ne-au ajutat să participăm la filme din ce în ce mai mari. Pentru „Ghost Rider 2” s-au făcut prospecţiuni în toată lumea, în Noua Zeelandă, Australia, Canada, chiar şi în Bulgaria, dar în final a fost aleasă România. Datorită unui cumul de elemente, care ne-au favorizat: peisajele deosebite, profesionalismul echipei noastre şi preţurile atractive. Discuţiile au fost demarate în luna iunie, iar în august deja s-a bătut palma pentru colaborare. Dacă eşti corect şi dai ce promiţi, ai câştig de cauză în lumea lor super-profesionalizată”, ne-au spus cei doi şefi de la Castel Film, Vlad Păunescu şi Cristi Bostănescu. Care ne-au povestit şi cum a ajuns Argeşul să facă parte din locaţiile de filmare: „Le-am arătat multe zone, din toată ţara. Le-a plăcut mult Transfăgărăşanul şi Vidraru şi au insistat să facă parte din itinerarul filmărilor”.
Desfăşurare de forţe impresionantă
Ceea ce am văzut la baza de filmare amenajată pentru „Ghost Rider 2” a fost cu adevărat impresionant. Un furnicar de oameni mişunând în jurul aparaturii şi utilajelor speciale, o adevărată companie mobilă în care fiecare om are rolul său. Şiruri întregi de camioane, maşini şi motociclete de epocă folosite în scenele filmului, fel de fel de dispozitive de ultimă generaţie, ba chiar şi un sector de catering, aprovizionat cu tot ce trebuie pentru hrana celor prezenţi. Din câte ne-au spus gazdele noastre, filmul va avea în distribuţie cam 60% actori americani, în frunte cu Nicolas Cage, suplinit în scenele periculoase de o dublură, cascador de profesie, iar 40% sunt actori români. În ziua în care am fost prezenţi, se pregătea o scenă periculoasă chiar pe Barajul Vidraru, cu două macarale de mari dimensiuni, prevăzute cu corzi elastice, care urmau să preia din săritură pe dublura lui Cage şi motocicleta pe care gonea, după o explozie survenită în timpul unei urmăriri. Se pregătea toată aparatura pentru filmări din diverse unghiuri, plus un elicopter, care să surprindă scenele din aer. Ca să aveţi o idee despre desfăşurarea de forţe, doar pentru ziua respectivă erau aşteptate transporturi făcute cu peste 70 de maşini şi 36 de camionete. Pentru ca nimic să nu fie lăsat la voia întâmplării, toată lumea era împărţită pe departamente, cuprinzând producători, actori, cascadori, operatori, maşinişti, specialişti în efecte speciale, personal de protecţie şi intervenţie medicală, etc. „Americanii pun pe primul loc siguranţa, astfel că totul este planificat până la cele mai mărunte detalii”, ne-au spus gazdele noastre.
Dacia a contribuit cu patru Duster şi două Sandero Stepway
Un asemenea eveniment aduce mari beneficii zonei în care se derulează. Atât managerul Păunescu, cât şi directorul Bostănescu au ţinut să aprecieze sprijinul total pe care l-au primit din partea Consiliului Judeţean, un sprijin „consistent şi dezinteresat”. Din câte aveam să aflăm, CJ Argeş a contribuit cu tot ceea ce a putut pe mai multe fronturi, inclusiv pentru repararea operativă a unui drum de sub un tunel de pe Transfăgărăşan. Cei doi producători au ţinut să mulţumească pentru asta, adăugând că la nivelul judeţului s-a înţeles perfect importanţa unui asemenea eveniment: „Niciodată n-am primit un asemenea suport. Dar beneficiile sunt reciproce. Industria cinematografică aduce mulţi bani, sunt milioane care intră în ţară, de care profită cei implicaţi. Gândiţi-vă că totul se plăteşte, cazare, masă pentru sute de oameni, se plătesc transporturi, se cumpără echipamente, se plătesc salarii. Este cea mai bună reclamă, cea mai bună promovare pentru o zonă, care nu numai că nu costă nimic, dar îţi aduce şi bani. Doar numele unui superstar de talia lui Nicolas Cage este cea mai bună reclamă”. Nu numai Consiliul Judeţean a contribuit la reuşita acţiunii. Un ajutor important a venit şi din partea Dacia Renault, care a oferit realizatorilor 4 autoturisme Duster şi 2 Sandero Stepway, cu un discount foarte consistent. Iar dovada cea mai clară că sprijinul a fost apreciat de realizatorii filmului este că atât Consiliul Judeţean, cât şi Dacia Renault vor fi menţionate pe genericul „Ghost Rider 2”, un film cu un buget estimat în jurul valorii de 100 milioane de dolari. Şi din care Argeşul, iată, este parte integrantă.
(Mihai BĂDESCU)
0 Comentarii