Ediția a doua a Proiectului „Biblioteca Te Citește” a demarat, la jumătatea lui februarie, la Colegiul Național „I.C. Brătianu”, cu Varujan Vosganian în ipostaza de mesager al Muzei Poeziei. Într-o sală plină-ochi, în care s-a stat, la un moment dat, în picioare, scriitorul a vorbit despre frumusețea rebelă, copleșitoare, absolută a cuvântului, despre relația om-carte-singurătate, într-o societate în care tehnologia este regina celui mai mare bal al iluziilor, despre diferența sensibilă dintre liniște și tăcere. A mai explicat și cât de simplu, de eliberator este să alegi să fii tu și să întinzi mâna către celălalt, recunoscându-i unicitatea și irepetabilitatea.
„Câtă vreme va exista Poezia, inseparabilă de condiția umană, vor exista și națiunile” – a ținut să sublinieze Varujan Vosganian. Căci, oricât de departe vom zbura – și nu doar metaforic, tehnologia a demonstrat că imposibilul ține de limitele subiective – rădăcinile te ajung, într-o bună zi, din urmă. Să punem semnul egal între rădăcinile acestea și cuvintele limbii noastre și vom afla singuri răspunsul la întrebările și la căutările prezentului. Varujan Vosganian le-a citit liceenilor din viitoarea sa carte de poezii și le-a povestit și despre cum se vede acum pe el, la vârsta lor. Mai bine de o oră, a fost bine și pace între generații. La final, aplauze puternice. Ca la teatru. Dovadă sigură că tehnologia n-a învins de tot poezia.
Proiectul, inițiat de Biblioteca Județeană Argeș, îi va avea în prim-plan, în perioada următoare, pe prozatoarea Zăpăstrit și pe poetul Sorin Lucaci.

Acum. Orchestra Filarmonicii Pitești în concert la Sibiu
În această seară, la Sibiu, în Piața Mare, are loc Festivalul de muzică clasică "Classics for...
0 Comentarii