Web Analytics

90% dintre pensionarii argeşeni au pensii sub 2.000 de lei

de | 18.01.2018 11:14 | Politica si Administratie

16 enacheÎntr-o conferinţă de presă organizată la sediul instituţiei, directoarea Casei Judeţene de Pensii Argeş, Aida Enache, a adus la cunoştinţa argeşenilor  modificările la sistemul public de pensii. Astfel, începând cu data de 6 ianuarie 2018, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 4.162 lei în timp ce  salariul minim brut pe economie a fost stabilit la valoarea de 1.900 lei. În perioada 1 ianuarie – 1 iulie 2018 valoarea punctului de pensie este de 1.000 lei. Tot în aceeaşi perioadă, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor în cazul pensionarilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate este de 800 lei (80% din valoarea unui punct de pensie), iar indemnizaţia socială pentru pensionari este de 520 lei în cazul pensionarilor al căror cuantum al pensiei se situează sub acest nivel, după cum a menţionat Aida Enache.
De asemenea, începând cu data de 01.01.2018, cotele de contribuții de asigurări sociale se modifică după cum urmeaza: 25% datorată de către persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale; 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora şi 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă,  de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora. Începând cu data de 1 ianuarie 2018, se reduce impozitul pe venitul din pensii la 10%. Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei, persoanele cu handicap grav sau accentuat fiind scutite de la plata impozitului pe venitul din pensii.

Completarea pensiei se poate face prin încheierea contractelor de asigurare socială

Demn de reţinut este şi că începând cu data de 01.01.2018, Contractele de asigurare socială care pot fi încheiate la casele teritoriale de pensii, se încheie doar pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă şi, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie.
Venitul la care se poate asigura o persoană cu contract de asigurare nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din căştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, respectiv 1.457 lei. La venitul asigurat se aplică contribuţia de asigurări sociale de 25%, cuantumul rezultat fiind suma pe care aceştia o vor plăti lunar. De exemplu, o persoana care se asigură la venitul minim prevăzut de lege, 1.457 lei, va plăti o contribuţie de asigurări sociale de 364 lei. O altă noutate în domeniul pensiilor este că au fost eliminate unele îngrădiri cu privire la cumulul pensiei anticipate/anticipate parţial, pensiei de invaliditate gradul I şi gradul II cu venituri realizate din activităţi dependente.
Astfel, persoanele care beneficiază de pensie anticipată/anticipată parţială şi pensie de invaliditate gradul I şi gradul II pot cumula pensia cu venituri realizate din activităţi dependente indiferent de nivelul acestora, venituri provenite din drepturile de autor, contracte şi convenţii civile etc. În schimb, tot beneficiarii pensiei anticipate/anticipate parţiale, invaliditate gradul I şi II nu pot cumula pensia cu venituri realizate în baza unui contract individual de muncă, raport de serviciu sau din funcţii elective. În Argeş, numărul pensionarilor cu pensii sub 2.000 lei este de  143.981, dintr-un total de circa 160.000 pensionari, 21.978 fiind beneficiari indemnizaţie socială.

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii