Miile de tone de deşeuri încă depozitate într-o hală de pe fosta platformă ARO, aparţinând acum celor de la Landmark Management, au reprezentat, câteodată, un subiect de interes pentru prefectul de Argeş, parlamentari sau primarul Câmpulungului. De fiecare dată, însă, nu a existat efect constând în luarea de măsuri care să ducă la evacuarea substanţelor periculoase deţinute de operatorul Global Eco Center. Unul dintre ultimele exemple de neputinţă, dar şi de delăsare a aleşilor argeşenilor a apărut chiar în acest an, după ce doi deputaţi au sesizat Ministerul Mediului.
Deputatul Moşteanu sesizează un ministru, primeşte răspuns de la altul
În martie, pe când la Mediu încă se mai afla Daniel Constantin, deputatul USR de Argeş Liviu Moşteanu a ridicat problema deşeurilor de la Câmpulung, solicitând, citez, „Să luaţi toate măsurile necesare pentru ca aceste deşeuri să fie preluate şi depozitate în condiţii care să garanteze totala protecţie a mediului”. Parlamentarul a atras atenţia asupra faptului că în Muscel e risc de dezastru ecologic, în condiţiile în care la Câmpulung Industrial Park (fosta platformă ARO) încă se mai găsesc 2.400 de tone de deşeuri.
În luna mai, deputatul primeşte răspunsul datat 20 aprilie, înregistrat pe 28 aprilie, apoi pe 9 mai, la remitere. Un răspuns semnat de noul ministru al Mediului, vicepremierul Graţiela Leocadia Gavrilescu. Moşteanu a aflat astfel că între 2013 şi 2016 au fost mai multe inspecţii la faţa locului, că s-a dispus luarea unor măsuri, că s-au aplicat firmei Global Eco Center amenzi de câte 100.000 de lei. Potrivit ministrului, în februarie 2017 a fost efectuat alt control şi s-au impus trei măsuri: evacuarea deşeurilor, întocmirea unei situaţii complete care trebuie prezentată de Global Eco Center la Garda de Mediu şi sigilarea celor două amplasamente ale deşeurilor. S-a dat din nou amendă, 40.000 de lei de data aceasta. Urma, pe 24 aprilie – atenţie, răspunsul a ajuns la Moşteanu pe 9 mai! – ca Garda Naţională de Mediu să verifice modul de realizare a măsurii de evacuare a deşeurilor impusă operatorului Global Eco Center.
Deputatul Simona Oprescu şi răspunsul copy-paste
Aflată la al doilea mandat în Camera Deputaţilor, parlamentarul PSD Simona Bucura-Oprescu sesizează, la rândul ei, Ministerul Mediului în legătură cu situaţia de la Câmpulung. Interpelarea este datată la finalul lunii iunie şi include atenţionarea că deşeurile nu au fost evacuate în totalitate, solicitându-se un răspuns vizavi de situaţie.
În luna iulie vine răspunsul de la vicepremierul Graţiela Leocadia. În care se specifică faptul că – atenţie! – pe 24 aprilie 2017 Garda de Mediu va efectua un nou control la hala cu deşeurile. De fapt, deşi datat 10 iulie, nu 20 aprilie, ca în cazul anterior, răspunsul este identic cu cel primit de deputatul Moşteanu.
Normă la interpelări, nu rezolvarea problemelor
Că atitudinea Ministerului Mediului faţă de o problemă gravă este una necorespunzătoare, asta nu e de mirare. Problema este că şi cei care reprezintă Argeşul în Parlament se manifestă ca şi cum interesul ar fi să-şi facă norma la întrebări şi interpelări, ci nu să rezolve o problemă. Altfel este de neînţeles de ce nu s-a insistat pe subiect, în condiţiile nesimţirii ministeriale.
Deşeurile de la ARO trebuia să fie evacuate încă de anul trecut, conform unui calendar întocmit de Garda de Mediu şi asumat de Global Eco Center. Firma lui Vasile Tofan a intrat, însă, în insolvenţă şi este reprezentată de un lichidator, astfel că evacuarea deşeurilor a devenit şi mai complicată. După cum se ştie, problemele au apărut în 2013, atunci când s-a produs un incendiu la hala cu substanţele periculoase. În acest moment, Global Eco Center şi Vasile Tofan sunt implicaţi în mai multe cauze penale sau de contestare a unor sancţiuni contravenţionale. Pentru a afla ultime amănunte despre situaţiile descrise am încercat să îl contactăm pe Vasile Tofan, însă acesta nu a răspuns solicitării noastre.
0 Comentarii