# Un fost asistent social de la DGASPC Argeș, care lucrează acum în Anglia, povestește ce a făcut primarul său, din Comitatul Buckinghamshire, după un concert # Ionuț Neacșu face o comparație usturătoare între Zilele comunelor argeșene și serbările publice organizate de edilii britanici
Ionuț Neacșu, fost angajat al DGASPC Argeș și declarat în urmă cu câțiva ani cel mai bun asistent social din România a pus pe Facebook o postare din care ar avea de învățat, chiar și în al doisprezecelea ceas, foarte mulți primari argeșeni. Sub forma unei alegorii, dar cu puternic corespondent în realitate, Ionuț Neacșu a făcut o comparație între un edil din Anglia, mai precis din Aylesbury, comitatul Buckinghamshire, pe numele lui Tom Hunter-Watts și omologii săi români. Practic, argeșeanul care lucrează acum în Marea Britanie, tot în domeniul asistenței sociale, a pornit de la o întâmplare reală, dintr-o zi de sâmbătă, în care a participat, împreună cu copiii și câțiva prieteni, la un festival de muzică organizat exemplar de primăria orașului englez în care acum locuiește. Spre surpriza sa, ca român obișnuit cu apucăturile mioritice ale aleșilor, Ionuț a fost surprins să îl recunoască pe șeful municipalității printre cei prezenți la concert, numai că omul, având și colierul oficial la gât, nu era cocoțat pe scenă, cum se obișnuiește pe la noi, cu o atitudine de superioritate față de locutori. Dimpotrivă, a stat tot timpul printre participanții la concert, ba chiar s-a aplecat să adune gunoaiele aruncate de unul și de altul. Chiar dacă nu toți cei care au înțeles mesajul lui Ionuț Neacșu de pe FB, fiind vorba și de o alegorie, postarea asistentului social a atras multe comentarii. I-am adresat și noi câteva întrebări pentru că tot suntem, de pe la începutul verii și până la sfârșitul lui septembrie, în plin sezon de dezmăț public pe la zilele de comune argeșene. Am dorit în principal să aflăm cum se comportă un primar din Anglia, comparativ cu mulți de pe la noi.
# Ionuț, primarul englez descris de tine are corespondent în realitate, este tangibil, există în carne și oase, mai exact?
– Da… și exact asta am vrut sa subliniez, ce înseamnă un primar cu bun simț și care oferă oamenilor un exemplu. Din păcate, era judecat greșit de unii mâncători de semințe de pe margine, din rândul compatrioților noștri. Asta m-a durut. Omul ăsta, primarul din Aylesbury, chiar este un tip extrem de educat și rafinat iar faptul că el a adunat pet-uri aruncate de unii și alții înseamnă că a dorit să ofere un exemplu atât în ceea ce privește curățenia, cât și cu strângerea de fonduri, nu mai zic de altele. Din păcate, pentru compatrioții noștri români care se aflau în public, la respectivul concert, el a părut un contra-exemplu, genul de fraier. Vreau să vă spun că, deși este nou pe funcție, primarul Tom Hunter-Watts din Aylesbury este pro-activ în adevăratul sens al cuvântului sau cel puțin așa l-am perceput eu. Militează pentru un oraș cât mai verde încurajând mersul pe bicicletă și face lobby pentru ONG-uri care sprijină persoanele cu nevoi speciale. Nu e cazul să facă lobby pentru implicarea oamenilor în activități de voluntariat pentru că nu este nevoie. Englezii și cei care trăiesc în comitatul Buckinghamshire o fac oricum.
# Chiar dacă tu ai prezentat totul sub forma unei alegorii, înțeleg că primarul britanic a strâns, la propriu, gunoaiele rămase în urma concertului. De aceea vreau să te rog să faci o comparație cu organizarea de la noi a zilelor de comune și despre comportamentul edililor, comparativ cu cel britanic.
– La noi, zilele comunelor sunt un prilej gândit strategic pentru a aduna masa votantă, pentru a i se arăta cine este șeful. Pâine și circ. Dăm un spectacol, invităm câțiva cântăreti de muzică populară, un mic și bere la Pet și avem o manifestare reușită. În subsidiar, toate astea costă și asta este un prilej bun probabil pentru rectificări sau alocări de la bugetul local. Se pot face lucruri frumoase pentru fiecare comună, dacă chiar s-ar dori asta, de exemplu cluburi pentru vârstnici, centre de zi pentru copii din banii primăriei, un parc în zonă unde oamenii să socializeze. Fără să mai menționez că fiecare comună ar trebui să încurajeze spiritul civic și să aibe cel puţin un ONG care să atragă fonduri acolo, în localitate. Pentru localitate. La noi, zilele comunei au devenit o manifestare care pe mine mă duce mai mult cu gândul la 23 august în varianta mini.
# Ai de gând să îl aduci pe primarul din Aylesbury să viziteze Argeșul și, poate, să îi învețe ceva și pe ai noștri?
– El abia a fost instalat, anul ăsta în mai. Dar ceva mă face să iau în considerare oportunitatea de a-i vorbi despre România și ce lucruri frumoase poate oferi țara noastră, chiar dacă este manageriată atât de prost. Mă gândesc chiar la o înfrățire cu un oraș sau o comună din Argeș, însă acum e prematur. Poate, în timp, voi ajunge cu această propunere la dânsul. Dar deocamdată, mă concentrez pe profesie, care și în Anglia e tot în domeniul asistenței sociale.
0 Comentarii