După cum v-a obişnuit deja, Secţia de Ştiinţă şi Tehnică, din cadrul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş, vine în întâmpinarea dumneavoastră, a cititorilor, cu expoziţia de carte intitulată generic „Să ne cunoaştem personalităţile argeşene”.
Expoziţia are onoarea să găzduiască, luna aceasta, marea personalitate a lui Vintilă I.C. Brătianu (n. 16 sept. 1867- d. 22 dec. 1930), al cincilea copil dintre cei opt ai marelui om de stat Ion C. Brătianu. Şi-a început studiile în casa părintească, învăţând limbile franceză şi germană cu o institutoare adusă din Elveţia, iar celelalte discipline, cu dascăli din Piteşti. Şi-a continuat studiile la Paris, pregătindu-se în domeniul ingineriei, ca şi fraţii săi.
Întreaga viaţă i-a fost caracterizată de o muncă intensă, tratată cu foarte multă seriozitate, pe care a moştenit-o de la tatăl său, şi în al doilea rând de o timiditate, pe care a căpătat-o din anii copilăriei. De aici, şi marea sa modestie.
În viaţa de stat a urcat treaptă cu treaptă, până la demnitatea de prim-ministru al României în perioada 1927-1928.
Şi-a început cariera în administraţia de stat în anul 1897, fiind numit director al Regiei Monopolurilor Statului. În cariera sa, a mai ocupat următoarele funcţii: secretar general în Ministerul Finanţelor, primar al Capitalei, ministru de război în timpul Primului Război Mondial şi ministru de finanţe (1922-1926).
În anul 1901, şi-a început cariera politică în cadrul Partidului Naţional Liberal, fiind ales de mai multe ori senator, deputat sau consilier. Între anii 1927 şi 1930, a ocupat funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal.
După moartea lui Ionel Brătianu, a preluat conducerea atât a guvernului în calitate de preşedinte al Consiliului de Miniştri, cât şi a Partidului Naţional Liberal.
Alegerea sa ca membru de onoare al Academiei Române, în anul 1929, este o cinste meritată din toate punctele de vedere.
Cu precizarea că lucrările expuse se pot împrumuta la domiciliu, vă aşteptăm în Secţia „Ştiinţă şi Tehnică”, din cadrul Bibliotecii Judeţene „Dinicu Golescu” Argeş.
0 Comentarii