Web Analytics
scris sâmbătă, 26.07.2025

Sindicaliștii din învățământul argeșean denunță noile măsuri din educație

Sindicaliștii din învățământul argeșean denunță noile măsuri din educație

COMUNICAT DE PRESĂ. S.I.P.A. “MUNTENIA” denunță atacul concertat asupra școlii publice și a libertății sindicale!

Biroul Operativ si Colegiul Judetean al Liderilor din cadrul sindicatului S.I.P.A. “Muntenia” atrage atenția opiniei publice și a instituțiilor naționale, dar si internaționale asupra unui pachet de măsuri abuzive care afectează grav sistemul de învățământ public din România, demnitatea profesională a cadrelor didactice și drepturile sindicale fundamentale.

Ce prevede noua politică antisocială, respectiv Legea 141/2025:

1. Creșterea normei didactice de la 18 la 20 de ore săptămânal, fără creșteri salariale raportate la marirea sarcinilor de munca alaturi de toate celelalte indatoriri profesionale vor duce la o presiune psihică mare raportată la o vârstă medie tot mai înaintată a personalului școlar.

2. Eliminarea reducerii de normă pentru profesorii cu gradul didactic I și peste 25 de ani vechime si creșterea acesteia de la 16 ore la 20 de ore pe săptămână, duce la pierderea reducerii legale de normă dobândite prin experiență și performanță profesională. In acest mod se devalorizează cariera didactică, în special meritul profesional (titluri, grade, vechime).

Un cadru didactic de predare cu gradul didactic I și 25 ani vechime la catedra este tratat ca unul debutant în ce privește norma didactica de predare. Principiul meritocrației este complet ignorat.

3. Creșterea numărului de elevi la clasă, fără infrastructură și personal suplimentar va duce la creșterea epuizării fizice și mentale a profesorilor, în special a celor de peste 50 de ani, care se vor confrunta cu clase numeroase, probleme sociale și administrative crescute.

4. Comasarea unităților școlare și pierderea autonomiei locale.

5.Pierderea locurilor de munca pentru personalul didactic auxiliar (secretari, contabili, administratori de retea, pedagogi, bibliotecari etc) si nedidactic (ingrijitori, paznici, etc).

6. Demotivare profesională și cinism instituționalizat:apariția fenomenului: „te prefaci că mă plătești, mă prefac că muncesc”, urmat de abandonul treptat al implicării autentice până la părăsirea sistemului de educație de către cadrele didactice competente sau orientarea celor cu vechime spre obtinerea pensiei anticipate.

7. Degrevarea simbolică (doar 10 ore) a directorilor și inspectorilor școlari, forțându-i pe aceștia să funcționeze pe două fronturi: management și predare.

8. Limitarea drastică a degrevării de sarcinile școlare pentru liderii de sindicat, subminând capacitatea acestora de a-și exercita mandatul legal în: Instanțe, comisii de mobilitate și evaluare, consilii de administrație la nivel județean, comisii de dialog social ,comisii paritare, comisii de cercetare disciplinara etc.

Care sunt consecințele grave și directe:

Colapsul motivațional al profesorilor: muncesc mai mult, sunt plătiți la fel sau chiar mai mai puțin decat inainte de intrarea in vigoare a prevederilor Legii 141/2025.

Scăderea calității educației, într-un climat de suprasolicitare și lipsă de recunoaștere. Blocaj administrativ în școli: directori și inspectori aglomerați, decizii întârziate, haos organizatoric.

Subminarea directă și instituționalizată a mișcării sindicale cu un atac frontal asupra libertății sindicale , garantată de Constituția Romaniei, dar și de tratatele internaționale ratificate de România (OIM, Carta Socială Europeană, Convențiile ONU etc).

Poziția fermă a sindicatului S.I.P.A “ MUNTENIA”:

Nu putem asista pasiv la transformarea sistemului de educație într-un experiment de austeritate și autoritarism administrativ! Profesorii nu sunt vinovați de dezechilibrele bugetare create de catre birocrații politruci, corupti si lipsiti de viziune socio-economică.

SIPA MUNTENIA solicită cu celeritate:

1. Revizuirea de urgență a normelor de predare impuse abuziv, dar și prorogarea aplicarii dispozițiilor care privesc sistemul de invatamant din Legea 141/2025, conform procedurilor Legii 24/2000!

2. Respectarea reducerii de normă pentru profesorii seniori, în conformitate cu legislația anterioară și practica europeană (media fiind de 14 ore de predare pe saptamana)!

3. Menținerea degrevării reale pentru inspectori, directori și liderii sindicali, pentru a le permite acestora să-și exercite eficient atribuțiile de manageri, dar și în apărarea drepturilor socio-profesionale rezultate prin relatiile de muncă!

4. Stoparea comasărilor forțate de școli și a creșterii numărului de elevi la clasă!

5. Deschiderea unui dialog social REAL si TRANSPARENT cu Federațiile Sindicale Reprezentative!

Apel către toți colegii noștri, catre parinti, elevi si societatea civila:

Să apărăm împreună școala publică — coloana vertebrală a unei Românii demne!

Solidaritate cu profesorii și elevii care luptă pentru o școală mai bună!

Să sprijinim public apărarea educației ca drept fundamental, nu ca privilegiu!Presiune civică asupra decidenților politici: în stradă, în presă, în online, în fața autorităților locale!

Școala publică este un drept al tuturor, nu doar un lux pentru unii!

Este momentul să fim uniți, vocali și demni!Nu vom accepta să fim reduși la tăcere, umiliți sau învinuiți pentru greșelile altora!

Nu vom ezita si ne vom apăra școala, colegii și sindicatul prin toate mijloacele legale prevazute de legislația românească atat în plan național cât și în plan internațional!

Demnitatea cadrelor didactice nu este negociabilă! Libertatea sindicală nu se cenzurează! Educația nu este o marfă!

SINDICATUL ÎNVĂȚĂMÂNT PREUNIVERSITAR ARGEȘEAN „MUNTENIA” prin COLEGIUL JUDETEAN AL LIDERILOR și BIROUL OPERATIV JUDETEAN

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

La vânat de urs, adunaţi ca la urs

Sălbăticiunile sunt prezențe obișnuite în zona Muscel, departe fiind vremurile în care ursul de la Rucăr provoca un miting în anul 2019 sau când un...