Guvernul condus de Ilie Bolojan a anunțat un prim pachet de austeritate ce include, printre altele, majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026. Măsura, menită să aducă mai mulți bani la buget, este privită cu rezervă de analiștii economici, care avertizează că, în lipsa unui cadru coerent de reformă fiscală, decizia ar putea genera efecte contrare celor urmărite.
Citește și: Sorin Grindeanu susține construcția noului stadion de la Pitești
Majorarea vine în contextul în care alte forme de venit – precum salariile, chiriile sau câștigurile de capital – rămân impozitate cu 10%. Această discrepanță ridică întrebări cu privire la eficiența și echitatea noii politici fiscale. Potrivit unei analize publicate de avocatnet.ro, majorarea nu pare să urmărească o reformă profundă a sistemului, ci doar să răspundă unor nevoi bugetare imediate.
Impozitul pe dividende a fost modificat în repetate rânduri în ultimul deceniu. De la cota de 16% valabilă înainte de 2015, s-a trecut la 5% în 2016 (Legea 227/2015), ca parte a unei strategii de reducere a poverii fiscale și atragere de investiții. Ulterior, trendul s-a inversat: 8% în 2023, 10% în 2025, iar din 2026 se revine la nivelul de 16%.
Odată cu majorarea cotei, este de așteptat ca mulți acționari și antreprenori să evite distribuirea dividendelor și să caute soluții legale de optimizare fiscală. Printre cele mai frecvente metode anticipate se numără acordarea de împrumuturi firmei în locul capitalizării, ceea ce permite returnarea banilor sub formă de dobânzi – deductibile la nivelul firmei și impozitate cu doar 10% pentru persoana fizică.
0 Comentarii