Web Analytics
scris vineri, 11.07.2025

Pelerinaj la racla cu capul Sf. Ioan Gură de Aur în acest weekend

Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost aduse la Catedrala Patriarhală de către o delegație de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, condusă de părintele stareț Efrem Vatopedinul. Evenimentul istoric are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 251 de ani de când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost aduse la București.

Pelerinaj la racla cu capul Sf. Ioan Gură de Aur în acest weekend

Citește și Rostirea lui Calinic. „Este o bucurie să fii în preajma lui Constantin Brâncuşi”

Așadar, astăzi a început unul dintre cele mai mari şi importante pelerinaje creştin-ortodoxe. Racla cu capul Sfântului Ioan Gură de Aur va rămâne în Capitală până pe 16 iulie. De asemenea, credincioşii de pretutindeni se pot ruga la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la a căror aducere din Bulgaria la Bucureşti se împlinesc 251 de ani.

Citește și Primul pui de urs orfan din zona Transfăgăraşan a fost găsit şi este în siguranţă, anunță ministrul Mediului

Așadar, vă prezentăm, în continuare, programul din acest weekend, al evenimentului:

Sâmbătă, 12 iulie 2025

  • Dimineața se vor oficia Miezonoptica și Utrenia.
  • Apoi, soborul de slujitori ai Catedralei Patriarhale va săvârși Sfânta Liturghie și slujba Parastasului.
  • De la ora 16:00, va avea loc Privegherea în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.

Duminică, 13 iulie 2025 – Ziua praznicului

  • De la ora 7:00, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, împreună cu cele ale Sfântului Nectarie de la Eghina, Sfinților Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou, vor fi purtate în procesiune și așezate la „Baldachinul Sfinților” pentru închinare.
  • De la ora 9:00, la Altarul de vară din apropierea Catedralei Patriarhale, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească.
  • Sărbătoarea se va încheia cu Vecernia și Paraclisul Sfântului Dimitrie, de la ora 16:00. Moaștele vor fi apoi așezate înapoi în Catedrală.

Deși fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au ajuns să fie cinstite în întreaga lume creștină, inclusiv în România, cele mai importante părți ale sfintelor sale moaște se păstrează până astăzi în Sfântul Munte Athos: mâna dreaptă la Mănăstirea Filotheu și capul la Mănăstirea Vatoped. Pelerinii care se închină la aceste odoare sunt adesea mișcați de o imagine minunată: urechea stângă a Sfântului a rămas nestricată, deși trupul său a trecut prin procesul fizic al morții.

Aducerea la București a cinstitului cap al Sfântului Ioan Gură de Aur este un prilej deosebit de rugăciune și recunoștință față de unul dintre cei mai mari dascăli ai Bisericii, cel care ne-a lăsat moștenire nu doar Sfânta Liturghie care îi poartă numele, ci și nenumărate scrieri despre viața de familie, creșterea copiilor și trăirea credinței în mijlocul lumii.

Pentru mulți credincioși – mai ales pentru femei, care nu pot păși în Sfântul Munte Athos –, aceasta este o ocazie rară, poate unică, de a se închina moaștelor sale și de a-i cere ajutorul.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Averi pierdute la Câmpulung

Cei din administrația câmpulungeană au anticipat decizia recentă a Curții Constituționale a României conform căreia declarațiile de avere nu trebuie...

Începe distracţia în Câmpulung

Deși nu a avut parte de manifestările încadrate în Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați”, municipiul Câmpulung nu va fi lipsit de agitație...

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...