Moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au fost aduse la Catedrala Patriarhală de către o delegație de la Sfânta Mare Mănăstire Vatoped, condusă de părintele stareț Efrem Vatopedinul. Evenimentul istoric are loc în contextul în care anul acesta se împlinesc 251 de ani de când moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou au fost aduse la București.
Citește și Rostirea lui Calinic. „Este o bucurie să fii în preajma lui Constantin Brâncuşi”
Așadar, astăzi a început unul dintre cele mai mari şi importante pelerinaje creştin-ortodoxe. Racla cu capul Sfântului Ioan Gură de Aur va rămâne în Capitală până pe 16 iulie. De asemenea, credincioşii de pretutindeni se pot ruga la moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, de la a căror aducere din Bulgaria la Bucureşti se împlinesc 251 de ani.
Așadar, vă prezentăm, în continuare, programul din acest weekend, al evenimentului:
Sâmbătă, 12 iulie 2025
- Dimineața se vor oficia Miezonoptica și Utrenia.
- Apoi, soborul de slujitori ai Catedralei Patriarhale va săvârși Sfânta Liturghie și slujba Parastasului.
- De la ora 16:00, va avea loc Privegherea în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor.
Duminică, 13 iulie 2025 – Ziua praznicului
- De la ora 7:00, moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur, împreună cu cele ale Sfântului Nectarie de la Eghina, Sfinților Constantin și Elena și ale Sfântului Dimitrie cel Nou, vor fi purtate în procesiune și așezate la „Baldachinul Sfinților” pentru închinare.
- De la ora 9:00, la Altarul de vară din apropierea Catedralei Patriarhale, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească.
- Sărbătoarea se va încheia cu Vecernia și Paraclisul Sfântului Dimitrie, de la ora 16:00. Moaștele vor fi apoi așezate înapoi în Catedrală.
Deși fragmente din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur au ajuns să fie cinstite în întreaga lume creștină, inclusiv în România, cele mai importante părți ale sfintelor sale moaște se păstrează până astăzi în Sfântul Munte Athos: mâna dreaptă la Mănăstirea Filotheu și capul la Mănăstirea Vatoped. Pelerinii care se închină la aceste odoare sunt adesea mișcați de o imagine minunată: urechea stângă a Sfântului a rămas nestricată, deși trupul său a trecut prin procesul fizic al morții.
Aducerea la București a cinstitului cap al Sfântului Ioan Gură de Aur este un prilej deosebit de rugăciune și recunoștință față de unul dintre cei mai mari dascăli ai Bisericii, cel care ne-a lăsat moștenire nu doar Sfânta Liturghie care îi poartă numele, ci și nenumărate scrieri despre viața de familie, creșterea copiilor și trăirea credinței în mijlocul lumii.
Pentru mulți credincioși – mai ales pentru femei, care nu pot păși în Sfântul Munte Athos –, aceasta este o ocazie rară, poate unică, de a se închina moaștelor sale și de a-i cere ajutorul.
0 Comentarii