Oamenii au fost de mult timp fascinați de psihopați, personajele apărând mereu în cărți, televiziune și filme. Psihopatia este caracterizată de o lipsă extremă de empatie. Psihopații sunt manipulativi, fermecători și exploatatori. Aceștia sunt lipsiți de conștiință sau vinovăție și pot refuza să accepte responsabilitatea pentru acțiunile lor.
Multe persoane psihopatice sunt mincinoși patologici și manipulatori desăvârșiți, ceea ce poate face mult mai dificilă identificarea semnelor unui psihopat. Trăsăturile și caracteristicile psihopatice devin evidente atunci când aveți interacțiuni mai frecvente cu persoana. Psihopații își asumă rareori responsabilitatea pentru acțiunile lor. În schimb, sunt mai predispuși să dea vina pe alții, să găsească scuze și să încerce să își justifice acțiunile, indiferent de gravitatea lor.
Psihopații sunt persoane fermecătoare, carismatice și persuasive. În timp, farmecul și carisma vor dispărea, dezvăluind o răceală sau o cruzime ascunsă, mai ales după ce nu mai au nevoie de tine. Numeroși psihopați caută poziții de putere și autoritate pentru că le place să domine și să controleze alte persoane. Psihopații sunt adesea mincinoși patologici, folosind înșelăciunea pentru a-i manipula, controla sau influența pe alții în propriul lor interes. Aceștia pot exagera adevărul pentru a-și umfla ego-ul, pot distorsiona faptele pentru a se potrivi cu planurile lor sau pot inventa povești în întregime pentru a-și atinge scopurile.
Psihologii clinicii Senex (București și Pitești) te pot ajuta să rezolvi situația cu care te confrunți. Programări: 0724.222.500 sau ne puteți găsi și pe www.clinicasenex.ro.
Întâlnirea cu un psiholog vă va da șansa să vă puteți simți în siguranță pentru a vorbi despre tot ceea ce vă stă pe suflet și a crea schimbarea dorită. Este un loc unde poți vorbi despre gânduri și sentimente dificile, pe care altfel te-ai putea simți speriat să le împărtășești cu oamenii din jurul tău. Este un loc unde să te simți înțeles, poate pentru prima dată.
Bogdan Stoian, psiholog clinician şi fondator Clinica Senex
Citește și Sfatul psihologului. 3 metode pentru a dezvolta ambiţie
Citește și Sfatul psihologului. Despre decizia de a avea un copil
0 Comentarii