Web Analytics
scris marți, 08.07.2025

Cum va reacționa societatea la măsurile sărăciei propuse de Guvernul Bolojan. Economist: „E ca și cum ți-ai pune oile să pască grâu proaspăt încolțit”

Reducerea consumului, creșterea prețurilor și a evaziunii fiscale sunt câteva dintre reacțiile pe care le va avea societatea românească la pachetul austerității propus de Bolojan. Cele mai nocive răspunsuri vor veni însă din zona investitorilor, potrivit realitatea.net.

Cum va reacționa societatea la măsurile sărăciei propuse de Guvernul Bolojan. Economist: „E ca și cum ți-ai pune oile să pască grâu proaspăt încolțit”

Economistul Radu Nechita, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai, arată care va fi reacția societății, a companiilor și a simplilor cetățeni, fie că sunt angajați sau pensionari, vis-à-vis de măsurile de austeritate luate de guvernul Bolojan. Efectele vor fi variante, de la scăderea consumului până la evaziunea fiscală, dar cea mai gravă se referă la reducerea interesului investitorilor străini pentru România, în contextul creșterii impozitelor pe profit și pe dividente, este specialistul de părere. 

Citește și: Restricții de circulație pentru mașinile de mare tonaj din cauza caniculei, marți

În ceea ce privește societatea, economistul susține că vom asista la o comprimare a venitului disponibil pentru consum. „Lucrurile vor fi mai scumpe, deci vor cumpăra mai puține lucruri, vor avea mai puțin bani. Adică în momentul în care lista ta de produse prioritare îți consumă o parte mai mare din venit, rămân mai puțini bani disponibili pentru alte lucruri. Deci vor fi sectoare care vor fi lovite. Oamenii își vor restrânge anumite cheltuieli și impactul asupra economiei va fi foarte, foarte diferențiat”, detaliază el, pentru adevarul.ro. O strategie de adaptare va fi, în contextul creșterii prețului la diverse produse, orientarea clienților de la produsele de marcă spre produsele generice sau produsele de calitate mai redusă. 

„Își vor realoca bugetul fiecare în funcție de preferințele sale. Este foarte greu de prevăzut la nivel de detaliu ce se va întâmpla, dar multe, multe sectoare își vor vedea vânzările reduse. Poate că unii vor pleca mai puțin în concediu sau vor avea concedii mai scurte. Poate că vor pleca în concediul, dar nu vor lua berea de pe terasă, ci o vor lua din supermarket, nu vor lua berea cea mai scumpă, o vor lua pe cea mai ieftină, nu vor lua două table de mici, vor lua una și așa mai departe. Vor face, poate, mai puține grătare sau poate vor face mai multe grătare și nu vor merge la terase”, a explicat Nechita.

În ceea ce privește companiile, Nechita susține că deciziile vor depinde de nivelul de concurență din piața respectivă. „Dacă avem foarte, foarte mare concurență, probabil o parte din creșterile de preț rezultate în urma creșterii TVA vor fi absorbite parțial prin reducerea marjei de profit, adică nu toată creșterea de TVA va fi reflectată în preț. Este foarte posibil, având în vedere anticipările inflaționiste și faptul că în continuare politica monetară este una foarte relaxată, fiind un moment în care se schimbă, se bulversează toată piața, firmele care au amânat eventuale creșteri de preț determinate de creșterea costurilor de teamă că vor pierde cota pe piață, acum știind că și concurenții lor sunt în aceeași situație vor zice, „domne, nu contează, și dacă noi mărim prețul astăzi, ei amână până mâine, poimâine, dar tot vor face și ei acest lucru pentru că suntem cu toți în aceea situație. Și atunci este un semnal care dă startul la creșterile de prețuri care au fost amânate, cu strângeri din dinți din partea întreprinzătorilor, de teama concurenței.”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...