În ziua de 7 Iulie 1807 s-a încheiat pacea ruso-franceză de la Tilsit, care obliga printre altele Rusia să-şi retragă toate trupele din Muntenia şi Moldova. Foto principal: Napoleon Bonaparte
La 7 iulie 1807 se încheia pacea ruso-franceză de la Tilsit care avea și o prevedere ce viza principatele românești. Prin articolul XXII al tratatului, Imperiul Rus se obliga să-şi retragă toate trupele din Valahia şi Moldova.
Trebuie menționat că trupele ruse se aflau în principatele românești din cauza războiului cu Imperiul Otoman (1806-1812).
Rusia intrase în război cu Franța susținînd militar armata Prusiei în lupta împotriva împăratului francez Napoleon Bonaparte, insa infrîngerea rapidă a Prusiei și ocuparea de catre trupele franceze a ducatului Poloniei, l-au silit pe țarul Alexandru I să încheie acestă pace cu Napoleon, in urma careia, Rusia şi Franţa s-au aliat împotriva Angliei, ba mai mult și-au propus cucerirea și împărțirea între ele a Imperiul otoman, cu unele generoase „cedări” şi Austriei.
Pe frontul otoman, Rusia urma să semneze un armistiţiu la Slobozia (24 august 1807), care prevedea evacuarea trupelor ruseşti din Valahia şi Moldova.

Țarul Alexandru I
Acest tratat nu s-a aplicat, întrucît ţarul Alexandru I a refuzat ratificarea lui, acuzîndu-l chiar pe generalul Meiendorf că a acordat condiţii prea favorabile Turciei.
Ulterior, în proiectul de tratat întocmit de Talleyrand la cererea lui Napoleon, se stipula, în prima redactare, conform articolului 5, „reunirea”
Moldovei, Ţării Româneşti şi Finlandei, cu Rusia, iar tratativele de pace rusootomane urmau să demareze „numai după ce negocierile cu Anglia vor indica un final
favorabil”90. Rumianţev şi Champagny, cei doi miniştri de externe, au început la
17/29 septembrie 1808 negocierile. Partea franceză a recunoscut încorporarea
Principatelor în structura teritorială a Rusiei, cu rezerva ca să se ajungă cu Poarta la o înţelegere amiabilă în această privinţă. După mai multe runde de negocieri şi întrevederi personale, între Napoleon şi ţarul Alexandru I, la 30 septembrie/12 octombrie 1808 s-a semnat la Erfurt o convenţie secretă de alianţă franco-rusă.
Prin articolul 5, o condiţie obligatorie a păcii cu Anglia trebuia să fie
recunoaşterea de către aceasta a încorporării Finlandei şi a Principatelor de Rusia.
Napoleon era de acord cu încorporarea Principatelor şi cu graniţa ruso-otomană la
Dunăre, conform prevederilor articolului 8. Rusia se obliga să păstreze secret
conţinutul articolului în cauză şi să încerce, prin negocieri cu Poarta, să obţină
Principatele pe o cale amiabilă. Așadar, tratatul Hitler – Stalin, sau Ribbentyrop – Molotov, valabil chiar și în ziua de azi, nu a fost o noutate.
Citește și: Moţiune de cenzură în Parlamentul European, iniţiată de un român
Ostilităţile ruso-turce vor fi reluate în 1809, iar in 1812 jumătatea estică a Moldovei, botezată în urma tratatului de pace ruso-turc printr-o escrocherie, Basarabia, a fost cedată de Turcia, fără drept, Imperiului Rus.
0 Comentarii