Persoanele care intenționează să achiziționeze o locuință în perioada următoare trebuie să fie atente la modificările fiscale anunțate de Guvern. Acestea vor avea un impact direct asupra prețurilor de pe piața imobiliară.
Cota redusă de TVA de 9%, aplicabilă în prezent pentru locuințele noi cu o suprafață utilă de maximum 120 mp și o valoare de până la 600.000 lei, urmează să fie eliminată. Aceasta va fi înlocuită de o cotă unică de TVA de 21%, conform noilor reglementări fiscale care urmează să fie adoptate prin asumarea răspunderii Guvernului în Parlament.
Citește și: InfoCons pe litoral : Salată Caesar cu până la 20 aditivi alimentari și 354.05 kcal
Totuși, există o perioadă de tranziție în care cei interesați pot beneficia în continuare de cota redusă de 9%, cu anumite condiții. Astfel, cumpărătorii trebuie să semneze un antecontract de vânzare-cumpărare până la data de 31 iulie 2025 și să achite un avans de minimum 20% din valoarea apartamentului. Ulterior, aceștia trebuie să finalizeze plata integrală și să încheie contractul de vânzare-cumpărare până cel târziu la 31 iulie 2026.
De asemenea, cota redusă de TVA se aplică doar persoanelor care nu au mai beneficiat de această facilitate începând cu ianuarie 2023. În caz contrar, pentru orice nouă achiziție de locuință, TVA-ul aplicabil va fi de 21%, valoare care va influența direct prețul final plătit de cumpărător.
Potrivit specialiștilor din domeniul imobiliar, schimbările anunțate vor avea un impact semnificativ asupra pieței. „Ultimii ani au fost dificili pentru sectorul imobiliar din România, afectat de pandemie, blocaje în aprovizionare, inflație și scumpiri. Acum, Guvernul modifică pentru a doua oară în ultimii trei ani regimul de TVA pentru locuințe, ceea ce va genera noi creșteri de prețuri”, a declarat Liria Themo, manager de Marketing al complexului rezidențial Atria Urban Resort.
Citeste mai mult https://www.cotidianul.ro/cum-mai-poti-cumpara-un-apartament-la-pret-redus/
0 Comentarii