Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se va confrunta joi cu un vot de încredere din partea Parlamentului European, fiind prima dată în mai bine de un deceniu când şeful executivului european se confruntă cu un astfel de demers. În acest stadiu, totul este mai degrabă simbolic, dar dacă ar trece moţiunea de cenzură – iniţiată de europarlamentarul AUR Gheorghe Piperea – , ar declanşa demisia întregii Comisii, scrie Politico, citat de news.ro.
Citește și: CNAIR impune restricții de trafic pe drumuri din 15 județe, din cauza canicule
Dezbaterea moţiunii a fost programată pentru luni, iar Ursula von der Leven v a fi prezentă. Dezbaterea va fi urmată de o discuţie în care liderii grupurilor politice îşi vor exprima punctele de vedere, iar joi urmează votul în plen. Eurodeputatul român Gheorghe Piperea, de la AUR, este cel care a depus moţiunea de cenzură după ce a strâns la sfârşitul lunii trecute suficiente semnături pentru a-şi exprima indignarea faţă de mesajele secrete din 2021 schimbate de Ursula von der Leyen cu Albert Bourla, directorul executiv al gigantului farmaceutic Pfizer. Aceste mesaje se refereau la discuţii privind aprovizionarea Europei cu vaccinuri în plină pandemie de coronavirus.
Deşi unii membri ai Partidului Popular European, grupul politic din care face parte Ursula von der Leyen şi ai grupului de dreapta ECR (din care face parte AUR) şi-au retras sprijinul pentru moţiune după presiuni venite din propriile rânduri, Piperea a strâns totuşi cele 72 de semnături necesare pentru a iniţia un vot de neîncredere.
În ciuda recentelor tulburări politice, în care socialiştii şi liberalii o acuză pe von der Leyen că s-a aliniat extremei drepte pentru a dilua reformele ecologice, majoritatea centristă a UE, care a susţinut-o în funcţia de preşedintă, nu este dispusă să sprijine această iniţiativă, scrie Politico.
Citește și: Anchetă penală după un denunţ privind abuzuri într-un centru pentru persoane cu handicap
0 Comentarii