Un bărbat de 48 de ani din Italia, care se deplasa cu motocicleta pe Transfăgărășan, a murit în România după ce a fost atacat de o ursoaică, arată surse Antena 3 CNN. Incidentul s-a petrecut joi în zona localității Arefu, pe DN7C, la 500 de metri de coronamentul barajului Vidraru, spre Bâlea Lac.
După această tragedie, Romsilva avertizează că în zona Transfăgărășanului trăiesc de peste patru ori mai mulți urși decât numărul considerat optim. „Fondul Cinegetic 5 Arefu, în care s-a petrecut incidentul, este gestionat de Direcția Silvică Argeș și, conform evaluării oficiale din primăvara acestui an, are o populație de 112 exemplare de urs, față de un număr optim estimat de 25”, au transmis joi reprezentanții Romsilva într-o postare pe Facebook.
Potrivit Romsilva, de la începutul anului și până în prezent, au fost extrase legal (împușcate – n.r.) două exemplare, reprezentând cota integrală de prevenție, trei exemplare în baza derogărilor obținute conform legii 242/2024 (intervenții în extravilan și două exemplare în baza prevederilor OUG 81/2021 (intervenție imediată).
Citește și: Directorul APIA Argeş, trimis de comisia de hărţuire la comisia de disciplină
În plus, spune Romsilva, a fost relocată o ursoaică cu pui, identificată cu comportament agresiv, din zona cetății Poenari.
Instituția mai spune că în zona Transfăgărășanului, Direcția Silvică Argeș a montat peste 20 de panouri de avertizare, inclusiv în limba engleză, în punctele de risc identificate. „La nivelul celor 107 fonduri cinegetice gestionate de Romsilva unde există populații de urs, evaluarea din primăvara acestui an indică 3.186 de exemplare, comparativ cu un număr optim de 948. Pentru aceste fonduri, în acest an a fost aprobată o cotă de prevenție de 52 de exemplare, din care 26 au fost extrase până în prezent”, mai spun reprezentanții regiei.
Aceștia au transmis și un set de recomandări „pentru a evita astfel de incidente”. Oamenii sunt, astfel, sfătuiți să nu hrănească urșii, să nu interacționeze cu aceștia, să nu îi fotografieze sau să se apropie de ei, subliniind, totodată, că „locul urșilor, animale sălbatice, este în pădure!”
0 Comentarii