Web Analytics
scris luni, 30.06.2025

„Povești adevărate” la Muzeul Golești. Expoziție de grafică

Joi, 3 iulie 2025, va fi deschisă în Sala de Artă Contemporană a Muzeului Golești expoziția de grafică intitulată Povești adevărate, aparținând artistului plastic Cristian Sima. Acesta s-a născut la 13 ianuarie 1956, în orașul Craiova.

„Povești adevărate” la Muzeul Golești. Expoziție de grafică

Citește și: Sevastian Tudor va deveni Cetățean de Onoare la Poiana Lacului. Primarul Spirea a făcut anunțul

A participat la zeci de expoziții personale și de grup, tabere și simpozioane de creație. Este absolvent al Universității Naționale de Arte- București și membru al Uniunii Artiștilor Plastici – Filiala Vâlcea.

Despre expoziția de la Golești Cristian Sima afirmă:

Întotdeauna m-am simțit legat de istorie, fascinat de acea idee care străbate timpul, cum că trecutul este cel care ne-a dat viitorul. Văd istoria tot ca pe o expoziție de pictură alcătuită din tablouri variate ca temă și subiect, ca o carte cu „povești adevărate”, unul din subiectele mele preferate. Pe acest model, numele Goleștilor înnobilează vasta frescă a unei epoci strălucite a Țării Românești iar faptul că mi s-a permis să inserez în ea și modestele  imagini create de mine mă onorează și mă umple de bucurie și mândrie”.

Despre artist, criticul de artă Iolanda Malamen afirmă:

Cristian Sima este un autor a cărui consecvenţă scripturală a generat de-a lungul deceniilor un imaginar declanşator de experienţe şi de proiecţii aflate între real şi ireal. Întipărite, stocate în subconştient au fost proiectate într-un conştient care le reconstruieşte, făcându-le funcţionale, alcătuind o morfologie stranie străbătută deseori de un puls ”anecdotic”. Acest suprarealism încărcat şi irigat de simboluri are ceva din încremenirea şi automatismul fotografic.

Privilegiat de o mână profesionistă, el şi-a găsit eliberarea din angoasele subconştientului printr-un fel de mânuire uneori ludică, alteori străbătută de persistenţa capricioasă a memoriei. La Cristian Sima aura de onirism a trecut de graniţa visului şi a născut în fiinţa umană intonaţii de un lirism subtil, într-o stare de purificare a materiei. Artistul şi-a forţat, pornind de la diverse elemente ale memoriei sale culturale, propria umanitate, proiectându-se în ea cu sensibilitate, fără exces de limbaj şi fără combustii febrile”.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 14 septembrie 2025.

Vă așteptăm cu drag!

Curator: Muzeograf Nicoleta Popa Grigore.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Transfer de la Mioarele la Câmpulung

Pe lângă multiple abandonuri, în administrația locală din Câmpulung se mai fac și ceva angajări, dar și transferuri. Nu ies acestea întotdeauna,...