Web Analytics
scris marți, 27.05.2025

Bazinul hidrografic Argeș-Vedea se află sub avertizări hidrologice

Bazinul hidrografic Argeș-Vedea se află sub avertizări hidrologice

Începând de marți, 27 mai, ora 12, spațiul hidrografic Argeș-Vedea se află sub avertizări hidrologice. Codul Portocaliu este valabil până pe 29 mai, la ora 24:00, pe râurile din bazinele superioare ale Argeșului și Dâmboviţei.

Codul Galben este valabil până 30 mai, la ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Argeș – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeș, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman şi Ilfov); Vedea – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Argeș, Olt, Teleorman); Călmăţui (judeţele: Olt şi Teleorman).

Administrația Bazinală de Ape Argeș-Vedea atențăionează că în aceste zone se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale. Fenomenele hidrologice periculoase se pot manifesta inclusiv pe afluenți mici și cursuri de apă necadastrate.

Citește și ANM a prelungit avertizările de ploi abundente și vijelii

„Conform măsurătorilor înregistrate de către dispeceratul hidro al Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea, în dimineața zilei de 27 mai 2025 s-a înregistrat o depășire a cotei de atenție pe Râul Doamnei, la stația hidrometrică Bahna Rusului (jud. Argeș). La aceast moment debitele sunt în scădere și în această secțiune.

Cantitățile de precipitații căzute în bazinul hidrografic Argeș-Vedea, în intervalul 24-27 mai 2025 au fost semnificative. Cel mai mult a plouat la Oltenița (jud. Călărași) – 97 l/mp, la Ciobani, pe râul Cotmeana (jud. Argeș) – 74 l/mp, baraj Pecineagu (jud. Argeș) – 73 l/mp și Vulturești (râu Argeșel) – 71 l/mp. Peste 60 l/mp au căzut la Dobrești (râul Cârcinov), Costești și Rociu în județul Argeș, Lucieni în județul Dâmbovița, Șerbănești în județul Olt și Vidra (râu Sabar) în județul Ilfov.

Ca urmare, la 34 din cele 60 de stații hidrometrice de monitorizare a rețelei hidrografice, debitele și nivelurile apei au fost în creștere. Cantitățile de precipitații înregistrate au o contribuție importantă la completarea rezervelor de apă din lacurile de acumulare, necesare alimentării populației, irigațiilor, producerii de energie electrică, precum și la refacerea nivelului pânzei freatice (apelor subterane)”, a mai transmis ABA Argeș-Vedea.

În continuare serviciile Situații de Urgență și Dispecerat, Prognoză Bazinală Hidrologie Hidrogeologie și toate Sistemele de Gospodărire a Apelor din cadrul A.B.A. Argeș-Vedea monitorizează evoluția fenomenelor pe cursurile de râu şi în lacurile de acumulare.

De asemenea, sursa citată mai precizează că, în cazul producerii unor situații de urgență provocate de inundații, sunt pregătite stocurile cu materiale de apărare, utilaje și formațiile de intervenție.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită