Web Analytics
scris duminică, 25.05.2025

Funeraliile fostului pilot de raliu, argeșeanul Puiu Ciucă, vor avea loc luni la ora 12.00

Veste neagră pentru automobilismul sportiv românesc, a anunțat si Federaţia Română de Automobilism Sportiv:

Funeraliile fostului pilot de raliu, argeșeanul Puiu Ciucă, vor avea loc luni la ora 12.00

„Constantin ”Puiu” Ciucă, multiplul campion la viteză în coastă și viteză pe circuit, s-a stins sâmbătă, la 77 de ani. Cei care doresc să aducă un ultim omagiu o pot face la capela bisericii Sfântul Ioan (Pitești). Slujbă va avea loc luni, devla ora 12:00 la Biserica Sf Ioan din Pitești , urmată de înhumarea de la Cimitirul Sf , Gheorghe, cavoul familiei.

Născut la Pitești, la 20 februarie 1948, Constantin ”Puiu” Ciucă a făcut parte din Generația de Aur de la Dacia a avut o activitate remarcabilă atât în țară, cât și în străinătate. Pasiunea pentru automobilismul sportiv a venit treptat, el fiind inițial angajat al Ministerului Afacerilor Interne. Totuși, rigorile impuse de acea activitate nu i s-au potrivit pentru mult timp, așa că, undeva la începutul anilor 1970, ”Puiu” Ciucă a început să fie foarte apreciat la spectacolele de cascadorie cu mașini, organizate pe stadioane, chiar înaintea meciurilor.

A fost remarcat de producătorii de film și a ajuns să îl dubleze pe actorul Constantin Diplan în producția ”Raliul”. Nu a fost singura sa experiență cinematografică. În volumul ”Cu accelerația la planșeu” (autor Nicolae Cosmescu), fostul mare pilot își amintea că un regizor i-a cerut la un moment dat să sară cu mașina de pe mal pe un bac care trecea Dunărea. A executat perfect și acea cascadorie.

Talentul său va fi remarcat și în anii 1980, odată cu înscrierea, din curiozitate, la o selecție organizată de staff-ul de competiții al IAP (Întreprinderea de Autoturisme Pitești). Atunci, el obținea cel mai bun timp, dar tot nu era interesat să participe la curse, fiind convins că lumea cascadoriilor îi aducea satisfacții mai mari. Nu la fel a văzut situația și Ovidiu Scobai, care era la conducerea noului compartiment de competiții din cadrul IAP și care își fixase ca obiectiv aducerea lui ”Puiu” Ciucă în echipă.

Doi ani a durat munca de convingere și până la urmă, Scobai a găsit soluția: a rugat-o pe soția lui ”Puiu” să îl convingă să participe la curse. Așa a venit participarea la prima competiție, ”Cupa Jean Calcianu”, care a fost remarcabilă: a terminat pe locul 2, după Nicu Grigoraș. În 1982, beneficiind și de un anumit context (echipajele Balint-Zărnescu / Vasile-Mălău erau în Bulgaria, pentru Raliul Nisipurilor de aur), Constantin Ciucă a fost propulsat la volanul unei mașini de raliu, avându-l copilot pe Dacian Banca.

Așadar, după o acomodare la ”Raliul zăpezii”, cei doi au avut misiunea de a lua locul echipajelor-vedetă ale uzinei la ”Raliul Deltei”. Profitând de o serie de abandonuri și probleme tehnice ale unor piloți cu pretenții, Ciucă a obținut prima și singura victorie la o etapă de raliuri. Ulterior, trecut la ”viteză”, la Grupa A, ”Puiu” devine campion la viteză în coastă cu 3 victorii și 3 prezențe pe podium. Titlul vine și la viteză pe circuit (3 victorii, 3 abandonuri mecanice). În 1983, după o luptă intensă cu rivalii săi, Constantin Ciucă devine încă o dată campion la viteză pe circuit.

Următorul sezon este promovat la o altă grupă, în care concurența era redutabilă și formată din nume ca Iancovici, Nicoară, Werner Hirschvogel sau Dan Zărnescu (ocazional, când îi permitea programul de la raliuri). A avut un parcurs onorabil, încununat cu o prezență pe podium, spre finalul sezonului. Retras din activitate în 1990, ”Puiu” Ciucă a fost unul dintre favoriții publicului, care a savurat din plin pasiunea sa pentru viteză și tehnica de pilotaj.

În plus, un aspect la care a ținut foarte mult marele campion a fost să se știe că în toată activitatea sa nu a lovit niciodată o jantă. Când Nicolae Cosmescu l-a întrebat – bineînțeles, păstrând proporțiile – cu ce pilot din Formula 1 credea că seamănă, ”Puiu” Ciucă l-a indicat pe Eddie Irvine. Autorul volumului ”Cu accelerația la planșeu” i-a răspuns că Irvine nu a a fost niciodată campion și că ”Puiu” este mai degrabă echivalentul român al lui James Hunt”.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită