Web Analytics
scris joi, 22.05.2025

Într-o adresă către Judecătoria Piteşti, Romsilva a recunoscut un fals de care a făcut uz Armand Chiriloiu, directorul D.S. Argeş

La sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, presa dezvăluia un fapt care a scandalizat opinia publică: anume că fostul director general al Romsilva, Teodor Țigan (67 de ani), a încasat 100.000 de euro ca bonus la pensionare, fiind reangajat imediat ca șef al Direcției Silvice Arad, unde cumulează pensia cu salariul. Dar nu despre aceste „posibilități” de la Romsilva și despre veniturile uriașe acumulate de mai marii peste pădurile statului ne-am propus să facem aici referire.

Într-o adresă către Judecătoria Piteşti, Romsilva a recunoscut un fals de care a făcut uz Armand Chiriloiu, directorul D.S. Argeş

Ci despre un fals al lui Teodor Țigan, în calitatea sa de director RA Romsilva, fals utilizat de conducerea Direcției Silvice Argeș să iasă din necazul pricinuit de raportul cu nr. 20503/2021 al Corpului de Control Anticorupție și Integritate de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor la Fabrica de cherestea de la Domnești.

Faptele sesizate în Raport au stârnit revolta unor salariați

Ca să înțelegeți despre ce este vorba, se cuvine o scurtă punere în temă. În primăvara anului 2021, la o emisiune a Antenei 3, dl Tánczos Barna, relativ proaspăt numit ministru al Mediului și Pădurilor, vorbea despre abuzuri și fapte penale descoperite la Direcția Silvică Argeș (D.S.A.) în urma controlului.
Vă reamintim că la Fabrica de cherestea Domnești, aflată în subordinea D.S.A., inspectorii Corpului de Control de la Ministerul Mediului au constatat o lipsă de 3.048,78 mc de cherestea tivită fag, în valoare de peste un milion de euro. De fapt, Raportul nr. 20503/01.10.2020, întocmit de Corpul de Control, ilustrează în detaliu neregulile și infracțiunile de la acea fabrică, despre care noi am scris și – ca urmare – directorul Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, și șeful fabricii, Gheorghe Gagiu, ne-au dat în judecată.

Cei doi șefi din Silvicul argeșean spuneau că Raportul de control precizat nu reflectă adevărul. Ei bine, asta au vrut să afle și unii salariați sau foști salariați ai Direcției Silvice Argeș, care, cu ajutorul silvicultorului Gogu Davidescu, fost prefect și director al D.S.A., au făcut publică o scrisoare de protest. În această scrisoare, prezentată de „Jurnalul de Argeș”, erau făcute mai multe dezvăluiri din interiorul instituției conduse de Armand Chiriloiu, oamenii dorind, ca și noi, presa, ca instituțiile abilitate să se sesizeze și să ancheteze.

Citește și Un funcţionar din Garda Forestieră Suceava a recunoscut cum acoperea tăierile ilegale în aplicaţia SUMAL. DNA Piteşti poate face lumină în dosarul „Cheresteaua” din curtea Direcţiei Silvice Argeş

Două răspunsuri ale Romsilva către instanță se bat cap în cap

De aici încolo, la presiunea salariaților, începe justificarea existenței falsului. Prin adresa 12.998/01.03.2021 – solitar semnată de directorul general Teodor Țigan – Romsilva a transmis Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în speță ministrului Tanczos Barna , un răspuns unde se „cosmetizau” neregulile sesizate în Raportul de control nr. 20503/01.10/2020, privind „modul de aducere la îndeplinire a măsurilor stabilite în raport”.
De fapt, la finalul răspunsului semnat de Teodor Țigan – se menționează că „în urma analizei faptelor reținute ca presupuse abateri disciplinare în sarcina conducerii Direcției Silvice Argeș, comisia constituită în baza deciziei sus-menționate a concluzionat că (…) în cauză sunt incidente dispozițiile art. 252 din Codul Muncii și art. 104, alin 2 din CCM. Se constată astfel că a intervenit prescripția faptelor, motiv pentru care presupusele abateri nu au mai fost cercetate”.

Numai că acest răspuns, care s-a dorit a liniști apele, pardon, pădurile, care a minimalizat o serie de sesizări de infracțiuni, trecându-le la „abateri disciplinare”, nu e deloc în regulă. La solicitarea Judecătoriei Pitești (datate 13.02.2023), Regia Națională a Pădurilor – Romsilva răspunde, două zile mai târziu, prin directorul general Daniel Nicolăescu, că Adresa 12.991/01.03.2021, semnată de Teodor Țigan, „nu a fost emisă de RNP – Romsilva. În Registrul nostru de intrări/ieșiri nr. 12.998 este din data de 21.10.2021 și este o adresă înaintată Consiliului de Administrație, reprezentând organigrama Direcției Silvice Dâmbovița”. Hopa! Cum așa?
După cca. trei luni, prin adresa 5359/5.05.2023, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva revine cu un alt răspuns către Judecătoria Pitești, prin același director general Daniel Nicolăescu, și precizează că „nr. 12.998/01.03.2021 era ieșirea la nr. 12.998/26.10.2020. Din acest motiv nefiind găsită înregistrată în registrul din anul 2021”. Din nou, cum așa?
Vasăzică, mai întâi adresa respectivă „nu a fost emisă de Romsilva”, apoi că „era ieșirea la nr. 12.998/ 26.10.2020”. Fals și iar fals! Cum? Păi, la 26 octombrie 2020, ministru al Mediului Apelor și Pădurilor era Costel Alexe, și nu Barna Tanczos, cel căruia îi răspunde „cosmetizat”, în adresa 12.998/2021, directorul Teodor Țigan.

Încă o minciună mai scrie directorul general Daniel Nicolăescu de la Romsilva în adresa către Judecătoria Pitești cu nr. 5359/05.05.2023: „Anexăm în copie registrul de intrări-ieșiri de la Registratura Generală și de la Departamentul Fond Forestier…” Acest registru de intrări-ieșiri nu a fost anexat…
În continuare, alături de minciuna de mai sus, directorul general de la Romsilva recunoaște falsul 12.998/01.03.2021 spunând, negru pe alb, că anexează „copia după exemplarul nr 2 al adresei solicitată de către instanță”. Oameni buni, cum poate exista un „Exemplar 2” la o adresă a unei instituții publice către un ministru?! Ca o paranteză, fostul ministru de la MMAP, dl Tanczos Barna, este actualmente ministrul Finanțelor și membru în CSAT.
Acest tip de „erori” este propriu tuturor secțiilor și departamentelor din subordinea RA Romsilva, după cum rezultă din Raportul Corpului de Control:
”Referitor la deficiențele constatate la Depozitul de material lemnos Pietroșani (consemnate la pct. 7.7.2.), echipa de control a aplicat sancțiuni contravenționale pentru neînscrierea la zi și în ordine cronologică în Registrul de evidență a intrărilor-ieșirilor de materiale lemnoase și pentru nerespectarea obligațiilor referitoare la modul de operare a datelor în SUMAL.” Quod erat demonstrandum!

Culmea falsului: parafa „conform cu originalul”, pe „exemplarul doi”, semnat și… parasemnat!

Dar, ca să fie treaba-treabă și falsul-fals, în aceeași adresă 5359/05.05.2023 către instanța piteșteană este atașat chiar „exemplarul doi” al adresei Romsilva cu nr. 12.998/01.03.2021 către ministrul Barna Tanczos, în care, la final, pentru a da greutate și a calma definitiv spiritele, probabil, alături de semnătura directorului Teodor Țigan, mai apar șapte semnături importante: Tiberiu Ilie (întocmit), Ion Codruț Bîlea, director (verificat), Bogdan Bovian, șef BEVL (vizat), Petre Dorin Gîrbacea, șef SFFCP (vizat), Amalia Șerb, șef SOPRU (vizat), Jean Vișan, șef S. Investiții Fonduri Proprii (vizat), Bogdan Achimenco, șef Serviciu Financiar (vizat).
Iar dedesubt, bomboana pe colivă, parafa „conform cu originalul”. Curiozitate: parafa „conform cu originalul”, la care exemplar s-o fi referind, la „falsul 1” sau la „falsul 2”?!
Toată această „operă” pare a defini un grup infracțional organizat, care ar trebui să dea serios de gândit organelor abilitate, și ne referim aici la Parchetul de pe lâmgă ÎCCJ și DNA Structura Centrală.

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (41). Cătălin Teodorescu: „Legea nu-ţi dă voie să ascunzi probe! Explicaţia: o teamă sau dacă există intervenţii politice!”

Citește și Îl are pe conştiinţă directorul Armand Chiriloiu pe inginerul silvic Sever Pahonţu? (40). Gheorghe Davidescu, fost prefect: „România nu mai este o ţară democrată. Ne-am întors în anii ’50”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită