Primarul Cristian Gentea: „Sunt deschis la discuții”
Zilele trecute ne-a trecut pragul redacției avocatul Mihai Nicolae, doctor în drept al Universității București, director al organizației neguvernamentale Institutul Frații Golescu pentru relații cu românii din străinătate. Motivul: domnia sa propune ca într-un loc public din Pitești să fie amplasată o statuie a Sfintei Cuvioase Teofana Basarab, prima monahie (călugăriță) din istorie cunoscută ca fiind de origine română.
Scurt istoric
Cuvioasa Teofana Basarab s-a născut în familia primului domnitor al Țării Românești, Basarab I Întemeietorul, sau Basarab cel Mare (1310-1352), fiul lui Tihomir, voievod din stânga Oltului. A primit la botez numele de Teodora, devenind principesă a Valahiei. Prin căsătoria cu Ivan Alexandru, cu care a avut trei băieți și o fată, a devenit țarină a Bulgariei, iar când circumstanțele i-au devenit vitrege, s-a retras discret și a îmbrățișat monahismul. Istoria i-a permis ca, prin unul dintre fiii ei, Ivan Strațimir, devenit țar de Vidin, să continue să inspire lucrări bune și ziditoare pentru poporul creștin. Cuvioasa Teofana Basarab a fost canonizată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la 17 februarie 2022, cu zi de prăznuire pe 28 octombrie.
Sponsori din mediul privat
Dr. Mihai Nicolae a spus că în demersul său intenționează să discute atât cu primarul Cristian Gentea, cât și cu ÎPS Calinic Argeșeanul, arhiepiscop al Argeșului și Muscelului. Pentru realizarea statuii, el are promisiunea a doi sponsori, oameni de afaceri importanți, care – am aflat – s-au mai implicat în astfel de operă, cum ar fi statuia cu chipul lui Decebal de pe bulevardul Dacia din București. Întrebat ce părere are despre această inițiativă, primarul Cristian Gentea a spus: „Sunt deschis la discuții. Deocamdată nu am un răspuns. Întâi să vină să vedem exact despre ce este vorba, să vedem ce locație am putea găsi… Trebuie să știu mai multe detalii”.
Citește și Judecătorii din Argeş sunt campioni la volumul de muncă
0 Comentarii