Anterior s-a sesizat Parchetul European care a obligat primăria să restituie 362.988,97 lei
Se fac cercetări preliminare legate de un proiect POCU implementat de municipiul Câmpulung, iar de această dată organismul implicat este Departamentul pentru Lupta Antifraudă. Modul cum au fost folosiți banii europeni este suspicionat, iar investigațiile au demarat în paralel cu ancheta inițiată anul trecut de către Parchetul European.
Proiectul ”Dezvoltare locală în zonele urbane marginalizate din Municipiul Câmpulung” a fost finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU) și a fost depus prin Asociația GAL (Grupul de Acțiune Locală) Câmpulung Muscel. Anunțat ca fiind finalizat în decembrie 2023, acesta a lăsat urme nu doar prin rezultatele obținute prin implementare, ci și prin cele ale unor sesizări și verificări.
În primăvara anului trecut, Parchetul European a fost sesizat privitor la modalitatea de implicare în proiect a doi parteneri, două firme din Câmpulung, respectiv Afumați-Ilfov. Pe cale de consecință, s-a deschis o anchetă, procurorul de caz motivând acest lucru prin aceea că ”în urma verificării informațiilor primite, se constată faptul că sunt întrunite criteriile pentru exercitarea competenței EPPO (Parchetului European)” fiindcă ”din cuprinsul sesizării și al înscrisurilor atașate acesteia rezultă că acțiunile descrise conturează conduite infracționale incriminate la nivel european” prin legislația privind combaterea faptelor îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene. Din totalul de peste 11 milioane de lei care a reprezentat finanțarea proiectului, 2,5 milioane s-au derulat prin intermediul acelor două firme, iar modul cum s-a făcut acest lucru este luat în vizor de procurori.
O nouă anchetă, după controlul care a obligat municipiul să scoată sute de mii din buget
În așteptarea concluziilor anchetei efectuată de către Parchetul European, de încâlcitul fir al circuitelor banilor se interesează acum și Departamentul pentru Lupta Antifraudă, instituție unică de contact cu Oficiul European de Luptă Antifraudă al Uniunii Europene. OLAF către administrația din Câmpulung, condusă de Elena Lasconi, înștiințarea privitoare la demararea investigațiilor. Înscrisuri precum comunicate, declarații, contracte, rapoarte întocmite pe parcursul derulării proiectului sunt luate la puricat. Asta după ce și Organismul Intermediar Regional pentru Programe Europene Capital Uman – Regiunea Sud Muntenia s-a ocupat de verificarea modului în care au fost utilizate fondurile europene. Și tot ca urmare a unei suspiciuni înregistrată în ianuarie 2025 la autoritatea cu competențe în gestionarea fondurilor europene. Concluzia echipei de control a fost că s-au comis nereguli, consecința fiind obligarea Câmpulungului la restituirea sumei de 362.988,97 lei.
Cătălin I Butoiu
0 Comentarii