Proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraților a fost amânat pentru două săptămâni în Senat, după ce mai multe amendamente au fost primite în ultimul moment.
Senatorul PSD Marius Humelnicu, președintele Comisiei de Muncă, a explicat că dezbaterile tehnice au fost afectate de abordări politice, iar avizele din partea comisiilor juridice și de buget-finanțe nu au fost încă emise.
Citește și Ioana Ene Dogioiu: CCR nu e mai presus de lege
Această amânare prelungește incertitudinea asupra unei reforme esențiale pentru sistemul judiciar.
Modificările propuse pentru pensiile speciale
Proiectul privind pensiile speciale prevede că, începând cu 1 ianuarie 2026, judecătorii, procurorii, magistrații Curții Constituționale și personalul juridic specializat se pot pensiona dacă au o vechime de minimum 25 de ani în funcție și o vârstă de cel puțin 48 de ani.
Pensia de serviciu ar urma să fie de 80% din media indemnizațiilor brute lunare și a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate, fără a depăși 100% din indemnizația netă din ultima lună de activitate.
În forma inițială, proiectul prevedea o creștere treptată a vârstei de pensionare până la 65 de ani în 2045, însă această prevedere a fost eliminată, ceea ce a generat controverse.
„Nu ar trebui să schimbăm regulile jocului în timpul jocului.
Nu poți să accezi într-o funcție de judecător sau procuror și apoi să schimbi regulile, să spui că ieși la pensie la 65 de ani. Trebuie să existe o perioadă de tranziție”, a declarat Marius Humelnicu.
0 Comentarii