Gătită ca o mireasă însorită, Mărită-mă, mamă, cunoscută sub denumirea științifică de Rudbeckia laciniata, este o plantă străină invazivă în România. O poți vedea în apropierea apelor curgătoare, pe marginea drumului și chiar în curți bine îngrijite, dar nu te lăsa păcălit: ea nu ar trebui să fie aici.
Printre plantele care cresc la noi de sute de ani se ascund și plante străine, introduse în scop ornamental, a căror înmulțire scapă de sub control. Ele nu au dușmani naturali și se răspândesc rapid. Așa ajung să ocupe terenuri extinse, consumând spațiul și umiditatea necesare speciilor valoroase de la noi, pe care le elimină.

Ce trebuie să știi despre Mărită-mă, mamă?
- Vine din America de Nord.
- Este o plantă perenă (înflorește an de an);
- Ajunge până la 2,5 metri înălțime și se remarcă prin inflorescențele sale galbene;
- Îi merge bine pe maluri de râu, în locuri mlăștinoase și la margine de drum;
- Strică locul și echilibrul ecologic: acolo unde se înmulțeşte excesiv, elimină plantele locale, inclusiv pe cele cu valoare medicinală sau furajeră;
Citește și:
- Răgaz pentru suflet (10). De-aş avea
- Domnul Stat a autorizat, dânsul să se spele cu bomba ecologică pe cap
- Lecția de drept. Cum se pedepsesc actele de violență asupra animalelor?
- Bolnavi şi… bolnavi. Dezlegare la ţuică
- Sfatul psihologului. Cum devin oamenii „amari” şi plini de resentimente
Pentru că e greu de eliminat, odată ce s-a stabilit într-o zonă, poate afecta culturile agricole. E util să recunoști plantele străine invazive. Ca să le oprești răspândirea, elimină-le corect, iar pentru grădina ta alege plante locale.
Aceasta este o campanie de informare care își propune să limiteze și să prevină extinderea speciilor de plante străine invazive.
0 Comentarii