Web Analytics
scris joi, 24.04.2025

Ion Barbu: Portret al artistului la tinereţe (21)

Ion Barbu, pseudonimul lui Dan Barbilian, s-a născut la 19 martie 1895, acum 130 de ani, la Câmpulung Muscel, și a decedat la 11 august 1961, în Spitalul „Colentina” din București (pe drumul de la Câmpulung la București i s-a făcut rău, fiind cardiac). Ion Barbu a fost unul dintre cei mai importanți poeți români interbelici, reprezentant al modernismului literar românesc, fiind, de asemenea, participant la avangarda artistică, dar și un afiliat al gândirismului. Ca matematician este cunoscut sub numele de Dan Barbilian.

Ion Barbu: Portret al artistului la tinereţe (21)

A fost fiul judecătorului Constantin Barbilian și al Smarandei, născută Șoiculescu, fiică de procuror. În anul 1919, Dan Barbilian începe colaborarea la revista literară „Sburătorul”, adoptând la sugestia lui E. Lovinescu, ca pseudonim, numele bunicului său, Ion Barbu. În timpul liceului îl cunoaște pe viitorul critic literar Tudor Vianu, de care va fi legat prin una dintre cele mai lungi și mai frumoase prietenii literare.
Debutul său artistic a fost declanșat de un pariu cu Tudor Vianu. Plecați într-o excursie la Giurgiu în timpul liceului, Dan Barbilian îi promite lui Tudor Vianu că va scrie un caiet de poezii, argumentând că spiritul artistic se află în fiecare. Din acest „pariu”, Dan Barbilian își descoperă talentul și iubirea față de poezie.

Dan Barbilian spunea că poezia și geometria sunt complementare în viața sa: acolo unde geometria devine rigidă, poezia îi oferă orizont spre cunoaștere și imaginație. El afirma: „Pentru mine poezia nu e nimic altceva decât o prelungire a geometriei… Rămânând poet nu am părăsit niciodată divinul domeniu al geometriei”.
Cine nu știe poezii precum „După melci”, „Riga Crypto și lapona Enigel”? Dar se va impune prin o a treia etapă, și ultima, cea modernistă, una de încifrare a semnificațiilor, numită din această cauză etapa ermetică – „Oul dogmatic”, „Ritmuri pentru nunțile necesare” sau „Uvedenrode”, publicate între 1925-1926.

Citește și Sebastian Papaiani: Portret al artistului la tinereţe (20)

Citește și Luminiţa Borta: Portret al artistului la tinereţe (19)

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...