Orice bărbat catolic ar putea fi, teoretic, eligibil să devină papă, dar, începând din 1378, toți liderii de la Vatican au fost aleși din rândul membrilor Colegiului Cardinalilor
Papa Francisc, care a murit luni, în a doua zi de Paște, a fost ales de cardinalii de la Vatican la vârsta de 76 de ani, după retragerea din funcție a predecesorului său, Papa Benedict al XVI-lea. Din moment ce nu a fost numit niciun succesor clar, oricare dintre membrii Colegiului Cardinalilor ar putea fi ales.
Pentru că nu a fost numit niciun succesor clar, oricare dintre membrii Colegiului Cardinalilor ar putea fi ales. Totuși, câțiva dintre cei 252 de posibili candidați par a fi favoriți pentru preluarea conducerii Bisericii Catolice.
Citește și Papa Francisc a murit. Suveranul Pontif avea 88 de ani
Cardinalul Pietro Parolin (70 de ani) – Italia, secretarul papei Francisc creditat cu cele mai mari șanse, Cardinalul Fridolin Ambongo Besungu (65 de ani) – Republica Democrată Congo, Cardinalul Wim Eijk (71 de ani) – Olanda, Cardinalul Peter Erdo (72 de ani) – Ungaria, Cardinalul Luis Antonio Tagle (67 de ani) – Filipine, Cardinalul Raymond Burke (76 de ani) – SUA, Cardinalul Mario Grech (67 de ani) – Malta, Cardinalul Matteo Zuppi (69 de ani) – Italia
După moartea sau retragerea din funcție a papei, un conclav este organizat în Capela Sixtină de la Vatican, acolo unde cardinalii discută și votează pentru a hotărî cine va fi următorul lider al Bisericii Catolice. Aceștia jură să nu dezvăluie nimic din ceea ce se discută în timpul adunării secrete și rămân izolați de restul lumii până când se alege noul papă. În tot acest timp, ei discută despre meritele fiecărui candidat luat în considerare și care, în primul rând, trebuie să aibă mai puțin de 80 de ani.
Votul este secret. Toți cardinalii-electori scriu numele celui pe care îl preferă pe o bucată de hârtie. Pentru alegerea noului papă este nevoie de obținerea unei majorități de minim două treimi. Patru runde de vot au loc în fiecare zi, până când un candidat primește destule voturi pentru a fi numit papă. Buletinele de vot sunt arse după fiecare sesiune, fumul degajat putând fi văzut de cei care privesc procesul de afară. Dacă fumul este negru, cardinalii nu au ajuns la o decizie. Dacă fumul este alb, înseamnă că ei au reușit să aleagă un nou papă.
0 Comentarii