Șacalul poate fi considerat un intermediar între lup și vulpe. Tocmai de aceea, acestuia i se mai spune și „lupul auriu”. Deși este un animal potențial omnivor, șacalul preferă carnea, iar întreaga sa activitate de căutare de hrană se desfășoară noaptea când dă iama in gospodării. Noaptea, locuitorii satelor de pe Platforma Cotmenei, la Cocu dar și în alte localități, aud urletele înfiorătoare ale animalului de pradă și se îngrozesc.
Citește și Braconierii cu ogari, din sudul judeţului, condamnaţi la închisoare
Evaluarea la nivelul județului Argeș a surprins existența, în anul 2024, a unui efectiv de 862 șacali (bucăți). La acea vreme stabilindu-se o cotă de recoltă de 832 șacali, fiind realizată recoltarea (prin împușcarea, în cursul anului 2024), a 474 șacali. Asta în timp ce pentru anul 2025 a rezultat, în urma evaluării, un efectiv de 1054 șacali. De asemenea fiind astfel propusă, de către gestionari fondurilor cinegetice, o cotă de recoltă de 909 șacali (propunerea Gărzii forestiere fiind de 1032 șacali cotă de recoltă (extragere prin împușcare cu arme admise la vânătoare sau capcane).
Șacalii pot fi recunoscuți foarte ușor. Aceștia seamănă cu lupul, însă au o statură mult mai mică și botul mult mai ascuțit.
0 Comentarii