Consemnam în această rubrică, anul trecut, prin aprilie, despre „Minunea din satul Pătroaia – Dâmbovița” urmare a descoperirii într-o fostă porumbiște, dintr-o câmpie fără margini dintr-un sat uitat de Dumnezeu, cu un renume de neinvidiat, a unei pete de culoare pe 3,5 ha teren.
Revenind astăzi, tot în aprilie, am fost de-a dreptul uimit să constat că pata de teren înnobilată a crescut la 7 ha, în plină floare, mai ales lalele, organizate în teren după toate regulile tehnico-științifice ale unei expoziții-colecție, cu etichete la fiecare grup de 2000 lalele cât ocupă fiecare varietate, în total aproape 700 varietăți, față de 600 din anul 2024. Cucerit de cromatica și masivitatea, cu măiestrie etalate, a „sutelor de note”, mi-a „străfulgerat” ideea de adevărată „Simfonie”, așa cum cu aproape 1/2 secol în urmă, o mică colecție, de 58 varietăți de lalele, magistral așezate de mintea și mâinile marelui arhitect peisagist pe care Piteștiul a avut norocul să-l aibă, Gheorghe Pacea, pe peluzele din jurul Teatrului „Al. Davila”, mi-au creat puternica emoție de a concepe și realiza, pentru Pitești, Simfonia Lalelelor.
Pe cea de la Pătroaia am putea-o denumi Simfonia Lalelelor Grandissima! Care are în proiect permanenta dezvoltare – de la 600 la 700 varietăți de lalele într-un singur an! Dezvoltare gândită și prin diversificare; participând anul trecut, la Mărăcineni, la Simpozionul Tehnico-Științific (chiar dacă timid, după ani de întrerupere) un referat al USAMV – București „Bujorul, floare națională” l-a inspirat pe „autor” (voi deconspira imediat identitatea), să aducă din Olanda 100 varietăți de bujori, care, alături de lalele, stau să înflorească în acest an. Fără a nu uita, pe linia diversificării, cele 200 varietăți de narcise și zambile care au înflorit deja. Situată în plină câmpie, fără nicio vegetație de arbori și arbuști, de talie înaltă, proiectul prevede, într-o gândire – parcă a unui mare peisagist vizionar – înființarea unei Grădini japoneze, prin plantarea în această primăvară a 300 cireși japonezi. Pe aceeași linie, a adăpostirii, dar fără a pierde din vedere și scopul ornamental, pe aliniamentele laterale a început deja plantarea arborelui de lalea, Tulipanul, Liriodendron tulipifera. De amintit că întreaga exploatație este brăzdată median de un canal magistral care asigură apa de irigat și, ca obiect de ornament, este traversat de numeroase podețe suspendate. Experiența primului an de exploatare a condus la cumpărarea a încă 4 ha teren pe care s-a amenajat o parcare de 1600 locuri.
De asemenea, sunt amenajate zone de relaxare, microalimentație, sucuri. Nu au fost omise nici ateliere de creație, pictură, pentru copii; pentru vizitatorii de sâmbăta și duminica, între orele 14-16, se oferă recital de pian. Am lăsat pe urmă autorii, temerarii operei de mai sus care au reușit, în doi ani, să pună pe harta lumii un sat românesc, Pătroaia–Deal. În ziua vizitei mele erau pe plecare membrii Ambasadei Olandei la București. Nu sunt localnici, „aici au găsit teren de cumpărat”. Îndrăzneții autori ai acestui miracol sunt dl Gabriel Popa și soția domniei sale, doamna Camelia Popa, ilfoveni de origine. Lucrători în construcții în zona Belgia-Luxemburg-Olanda, de unde provin fondurile investite (nerecurgând la proiecte naționale sau europene) și ideile de frumos care i-au cucerit.
N.B. Partea a doua a acestei Pastile de frumos va urma săptămâna viitoare. Până atunci, mă folosesc de acest prilej de a ura cititorilor „Jurnalului de Argeș” și eroicei familii Popa „Paște fericit, cu sănătate!” și „La mulți ani!”
Dr. ing. Ilarie Isac
Citește și Pastila de frumos. „Plec mai bogată, liniştită, cu gânduri înalte şi curate”
Citește și Pastila de frumos. Fotbal sub Turnul Chindiei
0 Comentarii