Sâmbătă lui Lazăr este o zi de profundă încărcătură spirituală în tradiția ortodoxă. Se spune că în această zi sufletele celor adormiți se apropie de porțile Raiului, iar cei vii trebuie să-i cinstească așa cum se cuvine.
Este ultima sâmbătă din Postul Mare în care se fac pomeniri. Totodată, ziua amintește de una dintre cele mai mari minuni ale lui Iisus: învierea lui Lazăr, prefigurarea propriei Învieri.
Sâmbăta lui Lazăr este o zi a liniștii, a pregătirii sufletești pentru Florii. Cearta sau răutățile pot atrage ghinion și tulburare în Săptămâna Mare. De asemenea, nu este bine să se spele rufe pentru a fi feriți lovituri și traumatisme grave.
Citește și Turiști blocați în zăpadă, în apropiere de Stâna de Vale
Este esențial să dai colaci, mere, plăcinte sau mâncare de post pentru sufletele celor dragi. Se spune că dacă le aduci ofrandă, te vor proteja și te vor binecuvânta din lumea de dincolo.
Gospodinele pregătesc plăcinte cu mere care se dau de pomană. Se crede că cine uită acest obicei, va avea un an plin de lipsuri și necazuri.
Fetele tinere sădesc flori în această zi. Se spune că doar florile sădite în Sâmbăta lui Lazăr vor înflori bogat, semn de belșug și frumusețe.
lui Lazăr este o zi de cumpănă, în care oamenii își curăță casa și sufletul. Este momentul de reflecție, dar și de reconectare cu obiceiurile strămoșești, ca Paștele să-i găsească în liniște, pace și credință.
0 Comentarii