80 de exemplare de zimbri și 60 de castori au fost reintroduse în ultimii ani
În ultimul deceniu și jumătate au fost plantați peste 4,5 milioane de copaci în Munții Făgăraș, activitatea fiind realizată de către Fundația ”Conservation Carpathia”! Sunt 15 ani de când au început și demersurile în vederea încadrării masivului muntos din Carpații Meridionali într-un parc național.
De-a lungul acestei perioade, prin implementarea unor proiecte de mediu, ”Carpathia” a reintrodus în sălbăticia Făgărașului două specii de animale dispărute din România, zimbrul și castorul, 80, respectiv 62 de exemplare fiind evidențiate la începutul acestui an.
Dacă de toate acestea a avut de beneficiat îndeosebi versantul sudic al Munților Făgăraș, nordul se va bucura de acum înainte de Festivalul ”Făgăraș Fest”. Organizată prima dată la Voina-Lerești, în 2019, apoi la Nucșoara, manifestarea a trecut apoi munții și a poposit, pe rând, la Avrig, Porumbacu de Sus și Sebeșu de Sus, în județul Sibiu. Și acolo va rămâne, pe Valea Moașei, fiindcă satul Sebeșu de Sus, din comuna Racovița, a câștigat concursul de proiecte al Fundației în scopul desemnării unei locații permanente a festivalului.
Cătălin Ioan Butoiu
Citește și Apar traseele turistice prin Pădurea poveştilor nemuritoare din Nucşoara
0 Comentarii