Web Analytics
scris luni, 24.02.2025

7 tendințe de lifestyle care vor domina anul 2025 în România

7 tendințe de lifestyle care vor domina anul 2025 în România

Schimbările din jurul nostru ne influențează stilul de viață. În era comunistă, totul era gri și liniar. Oamenii mergeau la fabrică de la 7 la 15, apoi veneau acasă și încercau să încropească ceva de mâncare din alimentele pe care le primeau cu rația. Acum, posibilitățile de a petrece o zi sunt nelimitate.

Fără îndoială, calitatea vieții s-a îmbunătățit pentru cei mai mulți dintre noi. Nu ne mai gândim la supraviețuire, ci la cum să ne fie mai bine. Această aspirație spre un nivel superior se regăsește în tendințele de lifestyle din 2025. Iată 7 dintre ele:

1. Preocuparea atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea mentală

Îngrijirea sănătății noastre nu reprezenta o preocupare pentru majoritatea persoanelor, în trecut. Acum, omenirea și-a dat seama că este la fel de important să ai un psihic puternic așa cum a vital să ai un corp sănătos. Zicala „minte sănătoasă în corp sănătos” este valabilă și în sens invers. Degeaba ai corp sănătos dacă mintea îți joacă feste.

2. Munca de acasă este noul ideal

Ne place să ne simțim „liberi”, iar a avea un program fix la un birou este privit de mulți ca pe o formă de sclavie modernă. Un procent tot mai mare din angajați își dorește să muncească de acasă, sau măcar un sistem hibrid, cu câteva zile la birou și celelalte remote. Se salvează, astfel, orele pierdute pe drum între casă și locul de muncă. În plus, când vezi că afară este viscol și ger, iar tu nu trebuie să te duci la serviciu, ci doar să faci doi pași până la laptopul de pe masa din living, te simți ca și cum ai fi câștigat la jackpot.

3. Orientarea spre cumpărăturile durabile

Fie că este vorba de cumpărarea unui pulover nou, de cumpărături pentru produse alimentare sau de aprovizionarea cu o nouă piesă de artă pentru casă, se pare că în 2025 va vedea un efort continuu în direcția cumpărăturilor durabile. Concret, lumea se orientează spre produse care nu se perimează repede. În același timp, se înmulțesc campaniile împotriva risipei de alimente.

Citește și Când trecem la ora de vară

4. Nutriția personalizată va fi la mare preț

În special cei din mediul urban, cu venituri medii sau peste medii, sunt interesați de regimuri de nutriție și suplimente personalizate. Se apelează la nutriționiști pentru alcătuirea unor meniuri zilnice construite pe necesitățile fiecăruia, în funcție de stilul de viață și de obiectivele de greutate. În același timp, se fac combinații specializate pentru gestionarea stresului sau îmbunătățirea cognitivă.

5. „Slow Living” este „The New Living”

Ritmul de viață este foarte alert în societatea modernă, mai ales la oraș. Avem agenda zilnică plină până la refuz și alergăm între activități. Suntem mai mereu pe grabă, iar asta ne afectează din punct de vedere psihic mai mult decât conștientizăm. În acest context, oamenii își doresc să aibă mai multe perioade de pauză și să evadeze din agitație.

S-a constatat că în unele zone ale Italiei oamenii trăiesc mai mult îmbrățișând stilul de viață „Dolce far niente”. Sau, cum ar spune englezii „Slow Living”, „Viață lină” pe românește. Este vorba despre de a trăi în propriile condiții, mai degrabă decât de a încerca să îndeplinești așteptările societății de succes sau productivitate.

6. Detoxifierea digitală

Un exemplu care susține această tendință este creșterea retragerilor de detoxifiere digitală. Înainte, accentul era pe a rămâne conectat și a fi disponibil 24/7, dar acum este evidentă o schimbare: oamenii doresc să se deconecteze complet, măcar pentru perioade scurte de timp. Mulți își rezervă intenționat sejururi în locuri care nu au Wi-Fi sau servicii de internet, ca să poată lua o pauză de la zgomotul și stimularea constantă a vieții de zi cu zi.

7. Integrarea în comunități reale, nu virtuale

Oamenii caută din ce în ce mai mult modalități de a stabili legături în persoană, fie că este vorba despre găsirea de grupuri locale în care să socializeze, fie că întreprind activități de grup. Pe internet au crescut căutările pentru cluburi de alergare (chiar cu pete 80%), pentru comunitățile care practică tenis de masă, sau pentru cluburile de carte. Și aceste cluburi subliniază tendința de a acorda prioritate conexiunilor din viața reală, în detrimentul celor din mediul virtual.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită