Web Analytics
scris joi, 13.02.2025

Argeşul duce lipsă de procurori. Ce unităţi sunt fruntaşe la trimiteri în judecată şi soluţionări de dosare

Parchetele din Argeș nu au toate posturile de procuror ocupate. Toate cele șase unităţi de parchet au funcţionat, la începutul anului 2024, cu 32 de procurori dintr-un total de 52 posturi de procuror. Astfel, procentul general de ocupare a fost doar de 61,53%, corespunzător unui deficit accentuat de personal. Spre sfârşitul anului însă, unităţile de parchet din judeţul Argeş au ajuns să funcţioneze cu 40 de procurori din 52 posturi, astfel că procentul de ocupare a ajuns la 76,96%.

Argeşul duce lipsă de procurori. Ce unităţi sunt fruntaşe la trimiteri în judecată şi soluţionări de dosare

„Cu toate acestea, pe fondul lipsei acute de procurori, corelată cu faptul că numărul de cauze penale noi înregistrate în anul 2024 a fost în creştere faţă de anul anterior, rezultatele obţinute de procurorii din cadrul unităţilor de parchet din judeţul Argeş au fost per ansamblu superioare celor din anul 2023, concretizate într-o creştere cu cca. 5% la numărul de dosare penale soluţionate şi cu cca. 10% a numărului cauzelor trimise în judecată – rechizitorii şi acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, asistând însă şi la rezultate remarcabile la un număr de patru unităţi de parchet”, ne transmite Biroul de Informare al Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş a funcționat doar cu trei procurori

Parchetul de pe lângă Judecătoria Costeşti s-a remarcat pe primul loc în rândul parchetelor din raza Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Piteşti (judeţele Argeş şi Vâlcea) prin numărul trimiterilor în judecată în cauze penale. Media acestora este de 71 de fiecare procuror (în creştere cu 56% faţă de anul anterior).Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung s-a situat pe primul loc în rândul parchetelor din Argeș și Vâlcea prin numărul dosarelor penale soluţionate în anul 2024, media acestora fiind de 587 de fiecare procuror. Iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş, deși a funcţionat de la jumătatea anului 2024 cu doar 3 procurori (faţă de 2 procurori în perioada anterioară), a soluţionat cu 49% mai multe cauze penale faţă de anul anterior, iar prin trimitere în judecată cu 49% mai multe.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș, în topul național

Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş a funcţionat în 2024 cu 12 din 17 posturi de procurori, faţă de 10 din 17 în anul 2023. Aici au fost soluţionate cu 31% mai multe cauze penale faţă de 2023, iar prin trimitere în judecată cu 93% mai multe.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş se află la nivel naţional pe locul 2, după municipiul Bucureşti, în ceea ce priveşte numărul cauzelor penale în care s-a dispus trimiterea în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală sub forma ascunderii bunului sau sursei impozabile, a neînregistrării veniturilor sau a evidenţierii unor cheltuieli fictive (23 de dosare). Și mai se află pe locul 4 în topul naţional cu 11 dosare trimise în judecată pentru infracţiuni de corupţie (dare de mită, luare de mită, trafic de influenţă).
În 2024, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Argeş au întocmit mai multe sesizări din oficiu de natură penală decât în 2023.

Citește și Cazul profei de la Mioarele arestată în dosarul împrumuturilor de la CAR-ul din Suceava. Se suspendă executările silite

Citește și Doi turci stabiliţi ilegal la Căteasca, capii mafiei de droguri din România, condamnaţi înainte de Crăciun

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită