Web Analytics
scris miercuri, 12.02.2025

Record de proiecte! Județul Argeș, locul I în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia

Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean Argeș, împreună cu Liviu Gabriel Mușat, directorul general al ADR Sud-Muntenia, Gabriela Călin, directorul Autorității de Management PR SM 2021–2027, și Andreea-Mirela Tache, director al Cabinetului Directorului General, au prezentat, miercuri, 12 februarie, în cadrul unei conferințe de presă, situaţia proiectelor depuse de reprezentanţii mediului privat în cadrul  Programul Regional Sud-Muntenia (PR SM) 2021-2027.

Record de proiecte! Județul Argeș, locul I în Regiunea de Dezvoltare Sud-Muntenia

Citește și: Pitești. Deciziile de impunere pentru impozite vin prin poștă. Ce trebuie să știți

Conferința fiind dedicată în mod special mediului de afaceri, au fost prezente și conducerile asociațiilor de profil – Marian Toma, președintele Consiliului Director al Asociației Oamenilor de Afaceri Argeș, George Caval, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, Ion Glișcă, președintele Patronatului Județean al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii Argeș, precum și alți oameni de afaceri. 

Potrivit unui comunicat de presă al C.J. Argeș – ADR Sud-Muntenia, în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru PR SM 2021-2027, a gestionat două apeluri dedicate mediului privat din cele şapte judeţe ale regiunii. O linie de ajutor de stat pentru finanţarea IMM-urilor şi o schema de ajutor de minimis pentru microîntreprinderi şi întreprinderile mici. Mai exact, Apelul de proiecte 1.3 A destinat intensificării creșterii sustenabile și a competitivității IMM-urilor, unde s-au înregistrat, în Argeş, 238 de proiecte depuse, cu o valoare totală de peste 319 milioane de lei, şi Apelul 1.3 B destinat intensificării creșterii durabile și a competitivității microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și întreprinderilor mijlocii, unde s-au înregistrat 162 de aplicaţii depuse, în valoare totală de peste 1.76 miliarde lei.

Aceste cifre record clasează judeţul Argeş pe primul loc în regiunea Sud-Muntenia şi demonstrează interesul deosebit al mediului de afaceri pentru oportunităţile de finanțare oferite de PR SM 2021-2027. În total, antreprenorii argeşeni au solicitat aproape 2.1 miliarde de lei pentru dezvoltarea afacerilor şi consolidarea poziţiei pe piaţă.

Anul trecut am luat o decizie importantă la nivelul Autorităţii de Management, să supracontractăm acest apel cu aproximativ 350 milioane de euro. De la 150 milioane de euro, ajungem la aproape jumătate de miliard de euro, după supracontractare. Sumă care ne asigură să contractăm toate proiectele care depăşesc pragul de calitate de 50 de puncte. Asta înseamnă că ne putem aştepta, dacă sunt eligibile, ca din judeţul Argeş să finanţăm 162 de proiecte cu o valoare totală de aproape 1.8 miliarde de lei.

Suntem singura regiune care am alocat cei mai mulţi bani pentru mediu de afaceri. În plan administrativ, îmi face mereu plăcere să amintesc situația din infrastructura de transport unde Consiliul Județean Argeș are două dintre cele mari proiecte semnate, proiecte de aproape 160 de milioane de euro” – a spus Liviu Mușat.

Felicitările mele merg către întreaga echipă ADR Sud-Muntenia. Un mare merit al acestei echipe este bătălia care se duce pe toate planurile pentru obţinerea de supracontractări. Echipa aceasta funcţionează mai bine ca niciodată. Suntem și vom rămâne parteneri ai mediului de afaceri. Susținem și protejăm capitalul autohton, inclusiv prin sprijinirea proiectelor pentru IMM-uri. Atragerea de fonduri europene este o prioritate, pentru că reprezintă una dintre principalele surse de finanțare pentru proiectele publice și private. Indiferent de ce se spune, cifrele vorbesc de la sine, Consiliul Județean Argeș nu doar că se clasează în top la atragerea de fonduri europene în regiune, dar am atras cei mai mulți bani europeni din istoria acestui județ” – a declarat, la rându-i, Ion Mînzînă. 

Analizând cererile de finanțare pe domeniile de activitate în care doresc să-și dezvolte afacerea, în funcție de coduri CAEN, se observă că cele mai multe aplicații au fost depuse pentru facilități de cazare în vacanțe și perioade de scurtă durată, alte activități recreative și distractive, fabricarea de construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice și tăierea și rindeluirea lemnului. De asemenea, proiectele axate pe dezvoltarea activităților de asistență medicală specializată au fost extrem de populare – se mai arată în comunicatul C.J. Argeș..

ADR Sud-Muntenia este Autoritate de management pentru Programul Regional Sud-Muntenia 2021-2027 și gestionează peste 1,57 miliarde de euro pentru cetățenii din județele componente ale regiunii – Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Teleorman.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Politică, delicatese şi multe trese

Primarul Cristian Gentea funcționează cu un singur viceprimar. Pe cel de-al doilea l-a pus în așteptare, fierbându-i pe toți: pe liberali, pe...

Din ediția tipărită